ZABAVA

Kako napraviti uskrsnu kapicu za jaje?

kako-uskrsna-kapica1

Naučili smo vas raditi trakicu za uskrsno jaje, a sada naučite napraviti i kapicu!

Naučili smo vas raditi trakicu za uskrsno jaje, a sada naučite napraviti i kapicu!

Materijal:

  • Konac Mirabela bijeli i zeleni.
  • Igla za heklanje br. 2.
  • Igla za šivanje.
  • Škare.
  • Dobra volja.

kako-uskrsna-kapica2

Terminologija:
Zlatni krug, početna petlja, namotaj, lančić, očica, polustupić (pst), niski stupić (nst), niski stupić s namotajem (nstsn), stupić (st) , dvostruki stupić(dst).

Potrebno osnovno predznanje tehnike heklanja.

Za početak moramo izraditi tzv. zlatni krug koji se inače koristi kod izrade amiguruma, a radi se na sljedeći način. Namotamo konac kao što to prikazuje slika 1., a zatim provučemo iglu kako je prikazano na sl.2. i napravimo namotaj, provučemo natrag (sl.3.) te opet napravimo namotaj (sl.4.).

kako-uskrsna-kapica3
Namotaj provučemo kroz očicu na igli i imamo prvi lančić (sl.5. i 6.). Napravimo još jedan lančić (sl.7.) i možemo započeti raditi niske stupiće s namotajem (u daljnjem tekstu nstsn).

kako-uskrsna-kapica4

Napravimo namotaj i iglu ubodemo u krug, opet namotamo (sl.8.) i vratimo iglu natrag, dodamo još jedan namotaj (sl. 9.) koji provučemo kroz sve 3 očice na igli i imamo nstsn (sl.10.). U ovom redu ćemo napraviti ukupno 7 nstsn + početni stupić od lančića, dakle ukupno 8. (sl. 11.)

kako-uskrsna-kapica5
Kad smo napravili sve potrebne stupiće, zategnemo najprije končić koji tvori jedan krug (sl. 12. I 13.) povlačeći končić koji tvori drugi krug , a zatim zategnemo i taj drugi krug povlačeći preostali konac.Prvi red završimo na način da zabodemo iglu u vrh stupića izrađenog od lančića, napravimo namotaj i vratimo iglu kroz ubodnu rupu i provučemo kroz očicu na igli i tako smo napravili polustupić ( u daljnjem tekstu pst)(sl. 14.).

kako-uskrsna-kapica6
Napravimo 2 lančića i izdižemo se u drugi red (sl. 15.). Napravimo namotaj i zabodemo iglu u prvi stupić (sl.16. i 17.) i radimo nstsn. Sljedeći nstsn radimo ubadajući iglu u istu rupicu. Dakle iz svakog nstsn u prošlom redu izaći će po dva nstsn u ovom redu (sl. 18.) i na taj način širimo red. Sljedeća dva nstsn radimo u sljedećoj rupici tj. stupiću.

kako-uskrsna-kapica7
Ovaj red broji ukupno 14 nstsn + stupić od lančića. Ako je broj točan red završavamo pst (sl.19.). U treći red se izdižemo sa 2 lančića i u prvi stupić radimo 2 nstsn (sl. 20.), u sljedeći jedan nstsn (sl. 21.), a u naredni opet 2 nstsn. Dakle, širimo red radeći dupli nstsn u svaki drugi stupić. Red čini 21 nstsn + stupić od lančića. Red završavamo s pst. (sl.22.)

kako-uskrsna-kapica8

U četvrti red se izdižemo sa 2 lančića i zatim u naredna 2 stupića radimo po jedan nstsn da bi u treći napravili 2 nstsn (sl.23.). Red nastavljamo ponavljajući prethodne radnje: u 2 stupića po jedan nstsn i u naredni stupić 2 nstsn. Dakle, širimo red radeći dupli nstsn u svaki treći stupić. Na kraju reda ih treba biti 28 + stupić od lančića, ukupno 29. Red završavamo s pst (sl. 24.).

kako-uskrsna-kapica9

I peti red započinjemo sa 2 lančića (sl.25.) i radimo jedan nstsn , zatim radimo 2 nstsn u sljedeći stupić (sl.26.) , slijede 3 nstsn u naredna 3 stupića i opet širimo radeći 2 nstsn u stupić koji slijedi. Ponavljamo opet 3 nstsn u 3 stupića i opet širimo sa nstsn u jednom stupiću. Dakle širimo svaki četvrti sve do kraja reda. Ovaj red ukupno čini 36 stupića. Red završavamo s pst (sl. 27.). Šesti red započinjemo sa 2 lančića i nastavljamo sa 4. nstsn u naredna 4 stupića, a zatim dupli nstsn u peti stupić(sl. 30.).

kako-uskrsna-kapica10

Ponavljamo prethodne radnje do kraj reda kada trebamo u posljednji stupić napraviti dupli nstsn ali ovaj put ćemo to preskočiti jer nam je potreban parni broj stupića i to ukupno 42. Naredna 2 reda (7.i 8. red) broje isti broj stupića što znači da radimo u svaki stupić po jedan nstsn (sl. 31-33.). Redove završavamo kao i obično s pst. Deveti red tkđ. započinjemo sa 2 lančića i radimo rebrasti dio (sl.34.) koji je potanko objašnjen u prethodnom tutorijalu od 11-17 slike. Rebrastim bodom radimo 9-12 red i tad završavamo kapicu.

kako-uskrsna-kapica11

Za kapicu nam trebaju i uši. Njihova izrada je tkđ. potanko objašnjena u prethodnom tutorijalu od 18-31 slike. Uši prišijemo na kapicu i uvučemo višak konca . Naša kapica je gotova!

kako-uskrsna-kapica12

Nadam se da ste uspješno svladali i ovaj tutorijal te da će se barem jedna ovakva ukrasna kapica naći u vašoj uskršnjoj košari s jajima. Sretan Uskrs!

Kanarita-rukotvorine-handmade

POPULARNO

To Top