Hobi i igre

Kako napraviti uskrsnu kapicu za jaje?

kako-uskrsna-kapica1

Naučili smo vas raditi trakicu za uskrsno jaje, a sada naučite napraviti i kapicu!

Naučili smo vas raditi trakicu za uskrsno jaje, a sada naučite napraviti i kapicu!

Materijal:

  • Konac Mirabela bijeli i zeleni.
  • Igla za heklanje br. 2.
  • Igla za šivanje.
  • Škare.
  • Dobra volja.

kako-uskrsna-kapica2

Terminologija:
Zlatni krug, početna petlja, namotaj, lančić, očica, polustupić (pst), niski stupić (nst), niski stupić s namotajem (nstsn), stupić (st) , dvostruki stupić(dst).

Potrebno osnovno predznanje tehnike heklanja.

Za početak moramo izraditi tzv. zlatni krug koji se inače koristi kod izrade amiguruma, a radi se na sljedeći način. Namotamo konac kao što to prikazuje slika 1., a zatim provučemo iglu kako je prikazano na sl.2. i napravimo namotaj, provučemo natrag (sl.3.) te opet napravimo namotaj (sl.4.).

kako-uskrsna-kapica3
Namotaj provučemo kroz očicu na igli i imamo prvi lančić (sl.5. i 6.). Napravimo još jedan lančić (sl.7.) i možemo započeti raditi niske stupiće s namotajem (u daljnjem tekstu nstsn).

kako-uskrsna-kapica4

Napravimo namotaj i iglu ubodemo u krug, opet namotamo (sl.8.) i vratimo iglu natrag, dodamo još jedan namotaj (sl. 9.) koji provučemo kroz sve 3 očice na igli i imamo nstsn (sl.10.). U ovom redu ćemo napraviti ukupno 7 nstsn + početni stupić od lančića, dakle ukupno 8. (sl. 11.)

kako-uskrsna-kapica5
Kad smo napravili sve potrebne stupiće, zategnemo najprije končić koji tvori jedan krug (sl. 12. I 13.) povlačeći končić koji tvori drugi krug , a zatim zategnemo i taj drugi krug povlačeći preostali konac.Prvi red završimo na način da zabodemo iglu u vrh stupića izrađenog od lančića, napravimo namotaj i vratimo iglu kroz ubodnu rupu i provučemo kroz očicu na igli i tako smo napravili polustupić ( u daljnjem tekstu pst)(sl. 14.).

kako-uskrsna-kapica6
Napravimo 2 lančića i izdižemo se u drugi red (sl. 15.). Napravimo namotaj i zabodemo iglu u prvi stupić (sl.16. i 17.) i radimo nstsn. Sljedeći nstsn radimo ubadajući iglu u istu rupicu. Dakle iz svakog nstsn u prošlom redu izaći će po dva nstsn u ovom redu (sl. 18.) i na taj način širimo red. Sljedeća dva nstsn radimo u sljedećoj rupici tj. stupiću.

kako-uskrsna-kapica7
Ovaj red broji ukupno 14 nstsn + stupić od lančića. Ako je broj točan red završavamo pst (sl.19.). U treći red se izdižemo sa 2 lančića i u prvi stupić radimo 2 nstsn (sl. 20.), u sljedeći jedan nstsn (sl. 21.), a u naredni opet 2 nstsn. Dakle, širimo red radeći dupli nstsn u svaki drugi stupić. Red čini 21 nstsn + stupić od lančića. Red završavamo s pst. (sl.22.)

kako-uskrsna-kapica8

U četvrti red se izdižemo sa 2 lančića i zatim u naredna 2 stupića radimo po jedan nstsn da bi u treći napravili 2 nstsn (sl.23.). Red nastavljamo ponavljajući prethodne radnje: u 2 stupića po jedan nstsn i u naredni stupić 2 nstsn. Dakle, širimo red radeći dupli nstsn u svaki treći stupić. Na kraju reda ih treba biti 28 + stupić od lančića, ukupno 29. Red završavamo s pst (sl. 24.).

kako-uskrsna-kapica9

I peti red započinjemo sa 2 lančića (sl.25.) i radimo jedan nstsn , zatim radimo 2 nstsn u sljedeći stupić (sl.26.) , slijede 3 nstsn u naredna 3 stupića i opet širimo radeći 2 nstsn u stupić koji slijedi. Ponavljamo opet 3 nstsn u 3 stupića i opet širimo sa nstsn u jednom stupiću. Dakle širimo svaki četvrti sve do kraja reda. Ovaj red ukupno čini 36 stupića. Red završavamo s pst (sl. 27.). Šesti red započinjemo sa 2 lančića i nastavljamo sa 4. nstsn u naredna 4 stupića, a zatim dupli nstsn u peti stupić(sl. 30.).

kako-uskrsna-kapica10

Ponavljamo prethodne radnje do kraj reda kada trebamo u posljednji stupić napraviti dupli nstsn ali ovaj put ćemo to preskočiti jer nam je potreban parni broj stupića i to ukupno 42. Naredna 2 reda (7.i 8. red) broje isti broj stupića što znači da radimo u svaki stupić po jedan nstsn (sl. 31-33.). Redove završavamo kao i obično s pst. Deveti red tkđ. započinjemo sa 2 lančića i radimo rebrasti dio (sl.34.) koji je potanko objašnjen u prethodnom tutorijalu od 11-17 slike. Rebrastim bodom radimo 9-12 red i tad završavamo kapicu.

kako-uskrsna-kapica11

Za kapicu nam trebaju i uši. Njihova izrada je tkđ. potanko objašnjena u prethodnom tutorijalu od 18-31 slike. Uši prišijemo na kapicu i uvučemo višak konca . Naša kapica je gotova!

kako-uskrsna-kapica12

Nadam se da ste uspješno svladali i ovaj tutorijal te da će se barem jedna ovakva ukrasna kapica naći u vašoj uskršnjoj košari s jajima. Sretan Uskrs!

Kanarita-rukotvorine-handmade

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh