ZABAVA

Kako pronaći besplatan smještaj?

kako-pronaci-besplatan-smjestaj

Sigurno ste čuli za termin “couch surfing” koji doslovno i znači surfanje po tuđim kaučima, posebno u kontekstu putovanja.

Sigurno ste čuli za termin “couch surfing” koji doslovno i znači surfanje po tuđim kaučima, posebno u kontekstu putovanja. CouchSurfing je velika zajednica surfera i domaćina iz cijelog svijeta koji dijele zajedničke interese i povezani su međusobno preko CouchSurfing.org (CS). Možda ste već član, ili možda niste, ali u svakom slučaju ovdje ćemo vam predstaviti ovaj odličan projekt koji olakšava pronalazak besplatnog kauča za spavanje.

To je zajednica koja funkcionira na temelju međusobnog gostoprimstva s bogatom kulturološkom razmjenom. Možete biti „host“ ili domaćin te ugostiti i upoznati ljude iz cijelog svijeta, a da pritom ne napustite udobnost svoga doma ili isto tako možete biti „surfer“ koji će putovati i odvažiti se na avanturu te prespavati kod drugih ljudi.

Uglavnom, stvar je slična kao i s drugim socijalnim mrežama. Sastoji se od osobnog profila preko kojeg komunicirate s drugim ljudima te na taj način dogovarate noćenja, ugošćavanje ili jednostavno samo druženje.

Kako pristupiti takvoj zajednici?

Popunite vaš besplatan profil, vaše interese i hobije, opišite malo sebe i svoje okruženje. Ako imate priliku nekome osigurati spavanje svakako stavite “couch available” ili “couch definitely available” jer ćete na taj način privući ljude da vam se jave s namjerom da provedu noć kod vas. Isto tako ako nemate kod kuće slobodan kauč, ležaj ili nešto slično ili vam je možda nelagodno pozvati ljude kod kuće na spavanje koje vidite prvi puta u životu, možete staviti oznaku koja pokazuje da ste voljni upoznati nove ljude, provesti ih kroz grad ili popiti s njima kavu i piće.

Ne morate imati dobru reputaciju kako bi započeli s CouchSurfingom. Nakon što ste upoznali nekoga preko CouchSurfinga, vrlo je vjerojatno da ćete ostaviti „reference“ ili preporuku na zidu tog couchsurfera. To je način na koji funkcionira sigurnost sustava i provjere. Ona nije obavezna, ali se podrazumijeva. To znači da ako vam je netko bio drag ili ste proveli lijepo vrijeme s njim, to možete napisati na stranici njegovog profila i na taj način će toj osobi olakšati buduće surfanje CouchSurfingom jer će to moći vidjeti svi članovi CouchSurfinga.

Isto tako kada vi surfate kod nekoga možete provjeriti njegov kredibilitet na temelju njegovih preporuka koji su mu drugi couchsurferi ostavljali i na taj način možete biti gotovo sigurni da je ta osoba u redu i da nemate problema ako se odlučite prespavati kod nje.

Ovo ne samo da je dobro zato što ne morate plaćati smještaj za vaš boravak u inozemstvu nego imate priliku upoznati lokalne ljudi i oni vam mogu preporučiti dobra mjesta koja možete posjetiti, gdje možete pojesti ili izaći. Oni vrlo vjerojatno poznaju puno bolje to mjesto nego vaši vodiči.

Nema hotela, check-in briga, i provođenja dosadnog vremena u hotelskoj sobi nego druženje i upoznavanje s drugim zanimljivim ljudima i njihovim običajima. Sve što trebate napraviti je svoj besplatan profil na stranici http://www.couchsurfing.org/ i možete početi s vašom avanturom.

Više informacija o ovoj odličnoj zajednici možete dobiti na njihovim službenim stranicama: http://www.couchsurfing.org/about.html

POPULARNO

To Top