ZABAVA

Kako jeftino putovati?

kako-jeftino putovati

Da biste putovali i uživali u putovanju ne trebate biti milijunaši, igrati loto s nadom velikog dobitka ili se mnogo odricati kako biste uštedjeli…

Da biste putovali i uživali u putovanju ne trebate biti milijunaši, igrati loto s nadom velikog dobitka ili se mnogo odricati kako biste uštedjeli. Uz nekoliko sljedećih savjeta, otvoren um i veliko srce – nove avanture vas čekaju iz ugla.

Izbjegavajte skupe zemlje ( npr. Norveška, Qatar, Japan, … ) i okrenite se jeftinijim destinacijama ( Indija, jugoistočna Azija, Južna Amerika, Bliski Istok )

 • Lagana prtljaga – najbolja opcija s kojom ste i najmobilniji jest kvalitetan backpack. Osim ako ne putujete na ekspediciju, mnogo stvari vam nije potrebno. Nešto robe (na putu je imate prilike oprati), mini laptop, kamera / fotoaparat, vreća za spavanje.
 • Dobar vodič – pored savjeta za jeftin i provjeren smještaj, pomoći će vam sa informacijama oko deviznog tečaja, cijena taxija i ostalog kako vas ne bi prevarili.
 • Laptop – danas na tržištu postoje raznorazni mini laptopi, tab-ovi koji vam, ako ih posjedujete, mogu biti od velike pomoći na putovanju. Besplatan internet je dostupan gotovo svugdje u svijetu.
 • Dekodirani mobitel – ako se u nekoj zemlji zadržavate duže vrijeme, kupite SIM karticu najjeftinije domaće mreže.
 • Putno zdravstveno osiguranje – uvelike će vam uštedjeti novce ako budete prisiljeni koristiti zdravstvene usluge u stranoj zemlji
 • Debitna kartica – otvorite devizni račun u banci koja uzima najmanju proviziju za podizanje gotovine na stranim bankomatima.
 • Jeftini avio letovi – dobro se informirajte na web stranicama za pretraživanje jeftinih letova, bukirajte što ranije i možete proći poprilično jeftino čak i za prekooceanske letove.
 • Budite kreativni – npr. ako u nekoj destinaciji ne planirate noćiti a želite razgledati grad, ostavite prtljagu u nekom od muzeja ( besplatno je ); u hotelima zamolite korištenje tuša ( većini slučajeva pristaju ); za pripadnice ljepšeg spola željene kozmetičkog tretmana česte su akcije besplatnih tretmana ili šminkanja u parfurmerijama
 • Kartica s popustima – nabavite studentsku karticu ( ako imate mogućnost ) ili gradske kartice s raznoraznim popustima
 • Kopneno putovanje – ako imate mogućnosti i vremena jeftinije je od letenja. Također, ako nemate problema sa spavanjem van udobnosti kreveta dodatnu uštedu ostvarujete noćnim putovanjem jer ne plaćate smještaj. Koristite javni prijevoz što više ( autobus, vlak ). Autostopiranje je opcija besplatnog prijevoza, gdje možete upoznati zanimljive ljude i doživjeti avanture, no to je putovanje visokog rizika i treba poduzeti sve mjere sigurnosti.
 • Ušuljajte se – avanturistički ali nikad ne znate da li će proći ako ne pokušate, naime većina nacionalnih parkova nema ograda, stoga možete zaobići ulaz pa tako i plaćanje istog. Ako na Machu Picchu dolazite sa zapadne strane nitko na ulazu ne provjerava da li imate kartu; posjet Taj Mahalu je petkom besplatan za muslimane ( prikladno se obučete i uživite u ulogu )
 • Dobra priča – budite šarmantni i veseli, smislite dobru priču tko ste, otkud dolazite, koji su vaši motivi putovanja. Prepričavanje raznoraznih dogodovština s putovanja mogu vam priskrbiti besplatno piće, hranu, ponekad i prijevoz ovisno o tome tko je vaša publika.
 • Hrana – Izbjegavajte restorane. Bez straha se odvažite na hranu sa štandova ( paziti da je termički obrađena), fast food ili hranu u supermarketima. Jedite na mjestima gdje i lokalci, to obično znači da je hrana dobra i svježa.
 • Cuganje s lokalcima – lokalci će vas najbolje uputiti koji je najbolji i najjeftiniji domaći alkohol, a vjerojatno ćete se odlično zabaviti i uz čašicu razgovora
 • Viza – kako biste dodatno uštedjeli izbjegavajte zemlje za koje su vam potrebne vize. Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija možete provjeriti za koje zemlje je državljanima Republike Hrvatske potrebna viza.
 • Cjenkanje – u određenim dijelovima svijeta poput Bliskog istoka, Afrike i jugoistočne Azije cjenkanje je sastavni dio kupovine. Cijenu uvijek spuštate na početku za 50%, jer je to većinom i realna cijena. Samo budite uporni.
 • Bolje spriječiti nego liječiti – svakako se prije puta dobro informirajte o destinaciji i eventualnim epidemijama ili potrebnim cjepivima. Obavite sva potrebna cjepiva i opskrbite se tabletama ( npr. za malariju ) kako biste spriječili obolijevanje na putu.
 • Suveniri – izbjegavajte kupovanje suvenira, velika ušteda novca i mjesta u prtljazi. Neka vaši suveniri budu priče pune avantura koje ćete potkrijepiti fotografijama i snimkama. Svoju obitelj, rodbinu i prijatelje tako ćete najbolje potaknuti da sami posjete destinaciju.
 • Couchsurfing – surfanje na kauču kao besplatan smještaj. O tome smo već pisali na našim stranicama stoga bacite pogled. Ukratko riječ je o online zajednici preko 2 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta, većinom backpackera koji surfaju po tuđim kaučima ali i ugošćuju ljude u svom domu. Odličan uvid u svakodnevni života zemlje koju posjećujete te prilika za sklapanjem internacionalnih prijateljstava.

POPULARNO

To Top