Sport i fitness

Kako je nastalo skijanje?

kako-je-nastalo-skijanje

Mislite da je skijanje suvremeni sport? Zapravo, skijanje je jedan od najstarijih načina putovanja koje čovjek poznaje.

Skijanje je jedan od najstarijih načina putovanja koje čovjek poznaje. Skijanje je način kretanja snježenim površinama upotrebom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša.

Sama riječ je podrijetlom s Islanda, a označava cipele za snijeg ili komad drveta. Neki povjesničari, kad su pronašli stare crteže što su prikazivali ljude na skijama, tvrde da je skijanje postojalo još u kameno doba. Davno prije pojave kršćanstva, u Skandinaviji su Laponce nazivali skridfinen, što znači klizači.Lapoci su čak imali i boginju skijanja, a svoga boga zime su prikazivali na skijama.

Najstarije skije za koje se zna, bile su duge i savijene, često napravljene od životinjskih kostiju, dok su za stopala pričvršćivane remenjem.Kao sport, skijanje se javilo u norveškoj pokrajini Telemark. Gradić Morgedal je u tom području poznat kao kolijevka skijanja. Pošto je taj kraj dugo ostajao pod snijegom, čovjek se kretao pomoću skija. Ljudi koji su tu živjeli zimi su potpuno ovisili o skijama, koje su bile neprohodne za odlazak u lov ili u planine radi hvatanja divljači, u okolna sela, na tržnicu ili u posjet prijateljima.

Ako mislite da su natjecanja u skijanju izum našeg doba, iznenadit ćete se kad saznate da su se nagradna natjecanja u skijanju održavala u Norveškoj još 1767. godine! Otac suvremenog skijanja je Sondre Norhajm, rođen u Morgedalu, pionir ne samo u slalomu, nego i u pravljenju skija. On je u konstruirao skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijom, i to tehnikom koja se danas naziva telemark. Posljednje godine života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Učinio je mnogo za razvoj ovog sporta u toj zemlji.

U povijesti skijanja od velikog je značaja 1868. godina, kada je održano veliko natjecanje u skijanju u Kristijaniji, današnjem Oslu. Na natjecanje je bio pozvan i Norhajm. Spustio se niz padinu bez štapova, držeći stopala čvrsto priljubljena. Kad se odvojio od odskočišta, poletio je kroz zrak poput ptice i doskočio neznatno savijajući koljena. Samo trenutak kasnije napravio je okret i zaustavio se. Mnoštvo svijeta, što ga je promatralo, bilo je zadivljeno tim umijećem, s kojim počinje novo doba u skijanju.

Ovisno o disciplini, za skijanje je potrebna sljedeća oprema:

  • skije opremljene skijaškim vezovima
  • skijaški štap
  • pancerice ili skijaške cipele

POPULARNO

To Top