Higijena

Kako očistiti ruke?

kako-cistiti-ruke

Nakon čišćenja ribe, na rukama dugo ostaje neugo­dan miris. Ako pri ruci imate krišku limuna…

Nakon čišćenja ribe, na rukama dugo ostaje neugo­dan miris. Ako pri ruci imate krišku limuna, ruke odmah nakon čišćenja ribe istrljajte njome, a zatim vlažnom solju.

Limunov sok i sol nadražit će kožu pa ruke dobro isperite i na kožu nanesite kakvu hranji­vu kremu. Miris ribe iz kože ruku možete ukloniti i talo­gom od crne kave. Njime (još dok je vlažan) istrljajte ruke, a onda ih isperite. I šampon od jabuka za pranje kose, ukloniti će miris ribe s vaših ruku.

Miris luka i češnjaka na rukama također je sve prije no ugodan. Miris češnjaka ukloniti ćete tako da ruke istr­ljajte peršinovim listovima, a miris crvenog luka ako ih istrljate celerom ili talogom kave. Ako ste čistili veliku količinu luka i spomenuta sredstva ne pomažu pri uklanjanju neu­godna mirisa, ruke operite otopinom amonijaka*, a zatim limunovim sokom.

Mrlje od oraha – čišćenje oraha dug je i prljav posao, jer na rukama uvijek ostaju tam­ne mrlje. Odstranit ćete ih ako ruke istrljate octom, isperete ih i kožu nahranite kakvom hranjivom kremom.

Mrlje od joda – lako ćete ukloniti ako ruke operete bla­gom otopinom amonijaka u vodi.

Mrlje od cementa – ruke umrljane cementom namažite odmah mješavinom ulja i še­ćera, dobro ih istrljajte, a za­tim isperite. Mrlje od boje – korisno je igrati se kućnog majstora i sam bojiti ormare, vrata itd, ali treba znati i kako očistiti umrljane ruke. Pokušajte ruke istrljati kakvim svježim sirom. Savjet je djelotvoran samo dok je boja na rukama svježa.

Mrlje od laka – boje na rukama lako ćete ukloniti ako svaku protrljate komadićem vate na­močenim u maslinovom ulju, a zatim ruke operete toplom vodom i sapunom. Također imate opciju s nitro razrjeđivačem, koji je jako djelotvoran, premda se je teško riješiti njegovog neugodnog mirisa.

Mrlje od masnoće – ruke pospite brašnom i ostavite ga na rukama dok ne popije svu suvišnu masnoću. Na kraju brašno isperite toplom vodom i sapunom.

Mrlje od nikotina – ako imate žute pušačke prste, s vremena na vrijeme ih istrljaj­te komadićem vate namoče­nim u limunovom soku u koji ste nakapali malo sredstva za čišćenje sanitarija. Nakon či­šćenja mrlja od nikotina, ruke dobro isperite, a kožu nahra­nite kremom.

Mrlje od boje za kosu na koži – ako kosu bojite kod kuće, sigurno ćete umrljati dio kože na čelu, vratu i prstima. Mrlje ćete jednostavno ukloni­ti – pepelom od cigareta. Na svaku mrlju nanesite malo pe­pela, a nakon nekoliko minuta uklonite ga mlijekom za čišće­nje lica. Nadraženu kožu na­hranite kakvom kremom.

Nadražena koža na ruka­ma.  

Nakon čišćenja amonija­kom možda ćete osjetiti kako vam ruke bride. Odmah ih potopite u vodu u koju ste dodali malo vinskog octa.Kućni poslovi upropašta­vaju kožu ruku zato ih uvijek štitite rukavicama. Za ošteće­ne ruke pripremite mješavinu od jedne žlice glicerina i pola žlice soka od limuna. Nakon kućnih poslova operite ruke i premažite ih tom mješavinom.Ispucalu i hrapavu kožu na rukama masirajte (blagim pokretima) nedozrelom jabukom, prerezanom napola.

POPULARNO

To Top