ZDRAVLJE

Kako lakše zaspati?

kako-lakse-zaspati

Dobivanje dovoljno sna je neophodna za održavanje zdravlja. Zbog našeg stresnog života naš san neprestano pati.

Dobivanje dovoljno sna je neophodna za održavanje zdravlja. Zbog našeg stresnog života naš san neprestano pati. Dobivanje dovoljno sna je neophodna za održavanje zdravlja. Zbog našeg stresnog života naš san neprestano pati.

Slijedite ove savjete i prijedloge za spavanje i bit ćete na pravom putu prema dobrom snu:

  • Isključite televiziju i računalo. Previše vremena za zaslonom monitora i TV-a čini vaše oči umornim i osjetljivim. To također utječe na probleme sa spavanjem. Ugasite televiziju i računalo barem jedan sat prije odlaska u krevet. Neka se vaš um opusti od stimulacije.
  • Suzdržavanje od kofeina i nikotina. Kofein i nikotin su oba stimulansa. Oni vas održavaju budnim. Ukoliko morate popiti nešto u večernjim satima, neka to bude voda, mlijeko ili čaj.
  • Umirujući tuš. Podesite temperaturu vode ovisno o temperaturi godišnjeg doba. Toplom (ne vrućom) vodom u hladnim mjesecima, i mlakim (ne hladnim) tušem u toplijim mjesecima. Neka voda teče preko vašeg tijela i opušta vas.
  • Podesite temperaturu spavaće sobe. Kakva god temperatura vam odgovara za vaš san, podesite termostat barem pola sata prije odlaska u krevet. Ako je potrebno, uključiti ventilator da biste dobili ugodnu temperaturu u spavaćoj sobi.
  • Protegnite tijelo kako bi se ono opustilo. Prije nego legnete u krevetu, legnite na pod i rastegnite se. Počnite s nožnim prstima, a zatim gležnjeve i sve do vrata i ruku. Napnite mišiće pa ih lagano opustite.
  • Pustite si umirujuću zvukove. Vjerovali ili ne, možete koristiti zvuk preko uređaja koji će vam pomoći da zaspite. Možete pustiti pojedine zvukove iz prirodi koje pronađete, osobito opuštajuće – poput valova na plaži ili vjetar kroz grane stabla.
  • Pronađite udobnu poziciju. S ovime ćete možda morati malo eksperimentirat. Počnite sa položajem na leđima i opuštajte svoja leđa i ramena dok vam ne bude ugodno. Ako to ne uspije, pokušajte promijeniti položaj. Ponekad, dok legnete u krevet i dalje nosite stres cijelog dana, pa je teško naći udoban položaj. Samo budite strpljivi i pokušajte se opustiti.
  • Vježbajte duboko disanje. Polako i duboko dišite i širite prsni koš. Držite dah brojeći do tri, a onda ispušite zrak. Ponovite pet do deset udisaja. To bi trebalo opustiti vaše tijelo i pomoći vam da zaspite.
  • Ako ste još uvijek budni nakon sat vremena, ustanite iz kreveta. Moguće je da vas je želja za time da što prije zaspite učinila nervoznim. Ako je tako, najpametnije je ustati iz kreveta. Napravite laganu šetnju u dvorištu ili po dnevnom boravku te prije nego što ponovo legnete u krevet lagano se rastegnite.
  • Budite strpljivi. Nekada put do sna zna biti težak i zamoran. Pokušavajte se ne uzrujavati oko toga nego fokusirajte svoje misli na opuštanje vašeg tijela. Na kraju ćete zaspati, a vaše tijelo će se fizički odmarati. Spavanje se ne može forsirati. Kada stvarno trebate relaksaciju, opustite se i slijedite ove korake. Razmislite također o nekakvoj ne zanimljivoj (ili dosadnoj) literaturi za čitanje.

POPULARNO

To Top