ZDRAVLJE

Kako se riješiti boli kod ukočenog vrata?

kako-ljeciti-bol-u-vratu

Najčešće zbog nepravilnog držanja i nepravilnog sjedećeg položaja pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslova kao posljedica može se javiti bol i ukočenost u vratu.

Najčešće zbog nepravilnog držanja i nepravilnog sjedećeg položaja pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslova kao posljedica može se javiti bol i ukočenost u vratu. Ona može biti izazvana i naglim promjenama u temperaturi, klima uređajima, propuha ili jednostavno zbog stresa. Svakako bi uzrok takve tegobe mogao biti i nedostatak tjelesne aktivnosti. Posebno su osjetljive osobe koje sam posao kojim se bave tjera da puno vremena provode u sjedećem i sagnutom položaju pred monitorom računala. Takav neprirodan položaj tijela ne rijetko izaziva tegobe s vratnim dijelom kralježnice.

Bol u vratu i kralježnici u principu je bezopasna, ali zna biti vrlo neugodna jer nas sprečava da obavljamo svoje uobičajene dnevne obveze. Ako bol potraje više dana, ili se učestalo ponavlja bilo bi pametno obratiti se svom liječniku ili ljekarniku za pomoć.

Prevencija

PRAVILNO DRŽANJE

  • ravna, ali ne i ukočena leđa
  • ravna, ali ne i napeta ramena
  • glava u normalnom položaju (ne smije biti nagnuta ni previše prema naprijed ni previše prema nazad)

TJELESNA AKTIVNOST

  • vježbanje i istezanje vrata
  • kruženje ramenima
  • sport – plivanje i pilates

Kako liječiti?

Izbjegavajte predugo odmaranje i ležanje, takav odmor donosi više štete nego koristi. Savjetuju se hladni i topli oblozi, kao naizmjenična toplina i hladnoća. Hladnoća smanjuje napetost mišića, dok toplina opušta zgrčenost mišića.

Savjet

Pripazite na krevet na kojem spavate. Jako je važno da madrac na kojem spavate nije udubljen i nakrivljen. Najbolji izbor je tvrdi i čvrsti ortopedski madrac. Na taj način nećete iskriviti kralježnicu dok spavate. Druga važna stvar je jastuk – odaberite veličinu koja vam odgovara, pripazite pri tome da ne bude prevelik ni premali i po mogućnosti neka bude antialergijski.

POPULARNO

To Top