Medicina

Kako nam koristi sluz u nosu?

kako-nam-koristi-sluz-u-nosu

Zrak ulazi u naše tijelo kroz nos. Međutim, prije nego što uđe u pluća, mora se zagrijati i pročistiti.

Zrak ulazi u naše tijelo kroz nos. Međutim, prije nego što uđe u pluća, mora se zagrijati i pročistiti. Zrak ulazi u naše tijelo kroz nos. Međutim, prije nego što uđe u pluća, mora se zagrijati i pročistiti.

Mnoge čestice prašine koje ulaze zajedno sa zrakom uklanjaju se i zaustavljaju u nosu.Prvo čišćenje ovog zraka obavljaju dlačice što se nalaze na ulazu u nos. Tu se zaustavljaju grube čestice. Potom kreće druga crta obrane. Sluz nosa je prozirna poput stakla. Kasnije poprima sivkastozelenu boju zbog toga što se s njom miješaju zrnca prašine koju je sluz zaustavila.

Od nosa pa sve do zračnih prostora pluća — alveola (šupljina u obliku mjehurića, najvažniji funkcionalni dio pluća putem kojih se odvija izmjena kisika i ugljičnog dioksida u krvi), putevi kojima prolazi zrak obloženi su stanicama iz kojih izrastaju nježne male dlačice, treplje.Čovjek udiše neizmjerno mnogo zrnaca prašine svake minute tijekom dana i noći. Prašine ima posvuda, gdje god živite. Samo je zrak na oceanu lišen prašine, i to tek kad se otplovi oko 800 kilometara od obale.

POPULARNO

To Top