Medicina

Kako nastaje bol u amputiranom (odstranjenom) dijelu tijela?

kako-se-osjeca-bol-u-amputiranom-djelu-tjela

Bol u amputiranom dijelu tijela naziva se još i fantomski bol (fantom je priviđenje, utvara).

Bol u amputiranom dijelu tijela naziva se još i fantomska bol (fantom je priviđenje, utvara). Nakon operacije bolesnik još dugo osjeća kao da ima dio tijela koji mu je operacijom odstranjen. Takav osjećaj najčešće je u amputiranim udovima, rukama i nogama. Bolesnik osjeća »fantomski ud« kao normalan, osjeća pojedine prste, pa čak i njihove pokrete, toplinu, hladnoću, osjeća ga ili kao znatno povećan, ili pak umanjen. Slični osjeti mogu se javiti i prilikom odstranjenja drugih dijelova tijela, npr. dojke, nosa, uha, oka itd.

Postojanje fantomskog uda poslije operacije smatra se normalnom pojavom koja može trajati mjesecima, godinama, ponekad i cijeli život, i ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Liječenje je potrebno samo ako se u fantomskom udu osjeća jak bol. U većini slučajeva to su stalni bolovi, rjeđe se javljaju u napadima; to su trganja, žarenja, pečenja, stezanja. Bolovi se češće javljaju na nozi nego na ruci, mogu biti tako jaki da se uzimaju najjača sredstva protiv bolova, čak i narkotici. Takve osobe mogu postati narkomani i alkoholičari. Uzroci bolova: neurom, tumor od živčanih vlakana koji je čest na okrajcima presječenih živaca, zatim kožni ožiljci i infekcije. Liječenje često ne dovodi do poboljšanja. Čak i ponovljena amputacija (reamputacija) ne dovodi do poboljšanja.

Smatra se da je osjećaj postojanja fantomskoga uda posljedica toga što je u mozgu sačuvan centar za taj dio tijela koji i dalje funkcionira. Neki smatraju da su posrijedi psihički razlozi, nesposobnost bolesnika da se prilagodi gubitku dijela tijela.

Liječenje: sredstva za smanjenje bolova, blokada živaca, psihoterapija, u najtežim slučajevima i operacija na mozgu.

POPULARNO

To Top