Sport i fitness

Kako pravilno disati dok plivamo?

kako-pravilno-disati-dok-plivamo

Puno plivača, osobito početnici, teško pronalaze načine kako pravilno disati za vrijeme plivanja.

Puno plivača, osobito početnici, teško pronalaze načine kako pravilno disati za vrijeme plivanja. To je, naravno, sasvim normalno i treba vremena i vježbe kako bi stekli naviku i svladali umijeće pravilnog disanja te samim time mogli ostati duže pod vodom. Učenje odgovarajuće tehnike disanja omogućit će vam brže plivanje i poboljšati vaše poteze, pogotovo ako trenirate za natjecanja.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći kako da poboljšate svoje tehnike disanja za vrijeme plivanja.

  • Opustite se i zagrijte se. Prije nego što uđete u vodu, pokušajte opustiti mišiće lica i čeljusti. To će uvelike utjecati na vašu sposobnost za držanje i puštanje zraka dok ste pod vodom. Trebali bi primijetiti kako su vam mišići lica napeti te vam oni kao takvi zadaju probleme s izdisajima i udisajima za vrijeme plivanja i na taj način vas dodatno iscrpljuju.
  • Uzmite mali dah i zaronite glavu pod vodu zatim polako puštajte zrak kroz usta ili nos. Koncentirajte se na disanje. Ispuhnite sav zrak prije nego ponovo izronite. Ponovite ovaj postupak par minuta prije plivanja.
  • Nakon što ste ušli u vodu, polako puštajte malo zraka. To će spriječiti vodu od ulaska u vaš nos. Držite usta zatvorena cijelo vrijeme dok plivate.
  • Uzmite u obzir da vaše disanje mora biti usklađena s vašim pokretima. To će povećati vašu sposobnost pluća da uzimaju onoliko zraka koliko mogu zadržati. Ova tehnika također može poboljšati vašu brzine i okretnost. Općenito, plivač može udisati nakon dva do tri pokreta,a ako ste početnik i još uvijek se borite sa savladavanjem ove tehnike možete udisati nakon jednog pokreta i polagano navikavati vaše tijelo i um na usklađenost.
  • Imajte na umu da postoje različite tehnike disanja, ovisno o stilu plivanja koji koristite. Za kraul ili slobodno plivanje, udišite zrak kada okrenete glavu na stranu. Za prsno, glava mora biti potpuno izvan vode kako bi uzimali zrak. Također, poželjno disati svaki na svaki drugi pokret vašeg tijela kako bi se smanjio napor. Usporite kako bi mogli kvalitetno udahnuti i obratite pozornost da ste u potpunosti izdahnuli sav zrak prije nego što udahnete novi. Ne udišite previše zraka kako bi ostali koncentrirani na usklađenost pokreta i udisaje i izdisaje.
  • Dobar način za oslobađanje zrak bez prevelikog napora je za vrijeme plivajućeg zamaha. Ovo je najefikasniji način posebno tijekom slobodnog ili leptir stila plivanja.
  • Ako ste početnik, najbolje se koncentrirati na tehniku disanja ali se ne opterećivati time da ćete ostati bez zraka. Opustite se i ostanite koncentrirani. Sa pravim treningom i ispravnim stavom savladat ćete pravilno disanje vrlo brzo.

POPULARNO

To Top