Sport i fitness

Kako voditi loptu i driblati?

kako-voditi-loptu-i-driblati

Dribling je vitalna vještina koju bilo koji igrač može naučiti. Dobar tehničar i dribler može održavati kontrolu nad loptom čak i pod pritiskom više igrača.

Dribling je vitalna vještina koju bilo koji igrač može naučiti. Dobar tehničar i dribler može održavati kontrolu nad loptom čak i pod pritiskom više igrača. Dribling je vitalna vještina koju bilo koji igrač može naučiti. Dobar tehničar i dribler može održavati kontrolu nad loptom čak i pod pritiskom više igrača.

Statistika pokazuje da ekipa koja ima veći postotak posjeda lopte obično pobjeđuju. Da biste postali bolji igrač koji ima dobar dribling potrebna vam je stalna vježba. Dribling je kao strani jezik, više prakse-bolji dribling.

Prvo se naučite voditi loptu sa svakim dijelom stopala kao npr. đonom, unutarnjom stranom stopala, vanjskom stranom stopala i punom nogom. Dobra kontrola u vođenju lopte omogućiti će vam uspješno izvođenje driblinga. Pri tome uvijek treba zadržati dobar stav tijela, odnosno malo skvrčiti koljena.

Laganim i malim dodirima zadržite loptu blizu vas. Loptu uvijek lagano gurajte prema naprijed, to vam daje krajnju kontrolu.

Držite glavu gore. Čak i kada izgubite loptu, pokušajte držati glavu gore i promatrati razvoj igre. To je važno jer morate biti svjesni razvoja situacije u vašoj okolini.

Odličan način da se prijeđe protivnika je naglo mijenjanje ritma i smjera kretanja. Ako je to ikako moguće igrač sa loptom treba se kretati okomito prema protivnikom golu što brže može. Ta brzina dati će vam mogućnost da pobjegnete svome protivniku.

Uvijek držati svoje tijelo između lopte i protivnika. Kada protivnik vrši pritisak na vas, pokušajte zadržati loptu na što većoj udaljenosti od njega. Koristite ruke za otvaranje prostora, ali pazite da pri tome ne napravite prekršaj.

Naučite koristiti svoju slabiju nogu. Ako gledate profesionalni nogomet, primijetit ćete da se najbolji igrači izvrsno služe i sa svojom slabijom nogom. U početku, to će vam izgledati vrlo nespretno, ali sa strpljenjem i radom, moći čete koristiti svoju slabiju nogu isto kao i sa svojoj jačom. Dodavanja će vam biti netočna, štopanje lopte teško izvedivo ali naposljetku će vam se jako isplatiti.

Koristite sprave za vježbu. Jedan sjajan način da se izvježba dribling je da si postavite liniju čunjeva i vježbajte vođenje lopte lijevo pa desno, unutarnjom stranom stopala pa vanjskom. Pojačavati tempo i koristiti obje noge. Zamislite si da ste u pravoj igri i da su čunjevi protivnički igrači. Probajte ne gledati loptu prilikom vođenja. To vam pomaže i pri koordinaciji.

Najvažnije od svega je da imate povjerenja u samoga sebe, da budete smireni i tek tada ćete moći uspješno igrati nogomet, to uključuje vođenje lopte i driblanje. Uvijek imajte na umu da vi imate kontrolu nad loptom i da ona ide tamo gdje ju vi uputite.

POPULARNO

To Top