Medicina

Kako prestati pušiti?

kako-prestati-pusiti

Želite li cijeli svoj život provest kao pušač? Ako da zanemarite ovaj članak, a ako ne nastavite čitati.

Želite li cijeli svoj život provest kao pušač? Ako da zanemarite ovaj članak, a ako ne nastavite čitati. S cigaretama je vrlo jednostavno, što više pušite, to više gubite, a prestati pušiti nije uopće pravi problem. Svaki put kada gasite cigaretu, vi prestajete pušiti. Prije svega zapalite si cigaretu i pročitajte ove prednosti i nedostatke vašeg pušenja…

Ako ste upravo udahnuli dim cigarete, možete osjetiti kako on uopće nije bio ukusan? Osjećate li se kao da ste sada bolje koncentrirani, opušteni; sada niste pod stresom i nije vam dosadno; da izgledate profinjenije ili odraslije; izgledate li pametnije?!?! Ako da, pripremite se za velike novosti! To su sve gluposti! To vam vaš mozak govori da je istina, ali nije, nego je obična laž! Pranje mozga! Na temelju Hollywooda, reklama, subliminalnih poruka i općenite zablude, ljudi misle da imaju nešto od cigarete, ali nažalost nemaju ništa….

Cigareta ne utječe na koncentraciju, ne poboljšava ju!

Ne utječu na opuštanje i stres, uvijek ste nervozni i pod stresom, a pogotovo ako nemate cigarete u blizini. Nema ništa spektakularno i profinjeno u smrdljivom dimu, odvratnom zadahu, smrdljivoj odjeći, smeđim/žutim zubima i prstima.

Pušači uživaju u cigareti – dali dosita uživate u toj smrdljivoj cigareti koji trenutno držite u ruci? Pušači su ovisnici o drogi – o nikotinu. Nikotin vam nije potreban. On nije hrana, nego otrov.

Drugim riječima, učinak pranja mozga navodi nas na pomisao kako u nama postoji neka slabost koju cigareta ublažava te da će, ako prestanemo pušiti, u nama nastati praznina.

Shvatite jednom zauvijek: CIGARETE NE ISPUNJAVAJU PRAZNINU. ONE JE STVARAJU.

Prestanak pušenja:

1. Donesite odluku i nikada ju ne dovodite u pitanje ili sumnju

Donesite čvrstu odluku da nikada više nećete pušiti, žvakati ili sisati nešto što sadrži nikotin i strogo se pridržavajte svoje odluke. Ako ste ikada u životu razmatrali razloge za i protiv pušenja, zaključak je uvijek bio isti: “Treba prestati pušiti. Pušenje je baš glupo.” To nikada ništa ne može promijeniti. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Znate da ste donijeli ispravnu odluku. Nemojte nikada mučiti sami sebe s preispitivanjem i sumnjom u ovu odluku.

3.Shvatite da se ničega ne odričete

Time mislim ne samo na to da ćete se jednostavno bolje osjećati kao nepušač (toga ste i sami svjesni); niti mislim da iako nema nikakvog racionalnog razloga pušenju, ono mora pružati vrstu užitka ili potpore jer ako toga nema, sigurno ne biste pušili. Ono što želim reći jest da nema stvarnog užitka ni potpore od pušenja. To je samo jedna zabluda, užitak kod pušenja možemo usporediti s olakšanjem koji osjećamo kad prestanemo lupati glavom o zid. APSOLUTNO NIČEGA! Ono što prestanak pušenja čini teškim je strah. Strah od gubitka užitka ili potpore. Strah da određene lijepe situacije više neće biti iste. Strah da se nikako nećemo moći nositi sa stresom.

3.Vidite druge pušače onakvima kakvi stvarno jesu i žalite ih, ne zavidite im

Umjesto da pomislite kako bi vam sada godila cigareta i kako bi najrađe zapalili, pomislite sljedeće kako je divno što ne pušite i što se riješili ove grozne navike. Niste odustali ni od čega. Upravo suprotno, izliječili ste se od opake bolesti i pobjegli iz groznog zatvora. Kako dani budu prolazili i vaše će zdravlje, kako fizičko tako i psihičko, biti sve bolje. Dobro će raspoloženje biti većeg, a loše manjeg intenziteta nego što je bilo dok ste pušili.

Podsjetite se da oni zavide vama. Oni bi htjeli biti na vašem mjestu. Vi niste ni za što zakinuti. Oni jesu. Novac koji troše na cigarete bilo bi bolje da odmah zapale, jer bi u tom trenutku barem sačuvali svoje zdravlje, a ne kupili cigarete.

4.Nemojte se truditi ne razmišljati o pušenju i ne brinite ako o pušenju stalno razmišljate.

Međutim, kad god pomislite na pušenje – bilo to danas, sutra ili bilo kada u životu – sjetite se sa smiješkom:“HURA! JA SAM NEPUŠAČ!”

Na kraju krajeva, sve se svodi na vas i vašu glavu. Nikotinska apstinencijska kriza traje otprilike tri tjedna. Nakon toga vam je tijelo 99% očišćeno od nikotina i ne treba ga više….

Koliko dugo pušite? Godinu, dvije, deset, trideset…? Nije ni bitno….Koliko još treba proći vremena da se odlučite za prestanak pušenja? Koliko novaca morate još potrošiti i koliko si još morate narušiti zdravlje da sami shvatite da je dosta? Mislite da će sutra biti lakše? Nemojte se zavaravati. Pravo vrijeme je sada!

Ne postoje istinski pušači. Vi ste samo jedan od milijuna pušača koji su upali u zamku. Kao i milijuni drugih bivših pušača koji su bili uvjereni da ne mogu pobjeći od ovisnosti, i vi ste uspjeli od nje pobjeći. Shvatite da možete postići svoj cilj. Niste vi ni po čemu različiti od drugih i jedina osoba koja vas može natjerati da zapalite sljedeću cigaretu jeste samo i jedino vi sami.

UŽIVAJTE U SVAKOM TOM TRENUTKU. PODSJEĆAJTE SE NA TO KAKO JE DIVNO PONOVNO BITI SLOBODAN. PODSJEĆAJTE SE NA TO I NEKA VAM TO BUDE MOTIVACIJA!

Svaki bi pušač, ponudimo li mu šansu da se vrati u vrijeme kad još nije pušio, odmah pristao na ponudu. Vi takvu šansu imate, i to danas! Nemojte na cijelu stvar gledati kao na odricanje od cigareta. Donijeli ste konačnu odluku da ćete popušiti svoju zadnju cigaretu i odmah ćete se svrstati u nepušače. Pušači su oni jadnici koji idu kroz život uništavajući se cigaretama. Nepušač je osoba koja to ne čini.

Jednom kad ste donijeli odluku,već ste postigli svoj cilj. Radujte se tome. Nemojte sjediti i jadikujući čekati da kemijska ovisnost nestane. Izađite i odmah počnite uživati u životu. Život je lijep, čak i ako ste ovisnik o nikotinu, a svaki će vam dan biti još ljepši. Zamislite što će vam se sve desiti kada ugasite cigaretu i ne zapalite ju više:

  • Oslobodit ćete se ropstva
  • Povratiti će vam se samopouzdanja i hrabrost
  • Nije više potrebno ići kroz život stalno razmišljajući o tome kako vas polovica stanovništva prezire niti, što je najgore, prezirući samoga sebe.
  • Očuvanje zdravlja
  • Bit ćete puni energije
  • Čuvate novac

POPULARNO

To Top