Medicina

Kako se prenosi sifilis?

kako-se-prenosi-sifilis

Sifilis je zarazna spolna bolest koju izaziva bakterija spiroheta…

Sifilis je zarazna spolna bolest koju izaziva bakterija spiroheta. Ako se ne liječi, može izazvati opasna oštećenja živčanog sustava, srca ili mozga i na kraju čak dovesti do smrti. Na sreću, danas postoje lijekovi uz pomoć kojih se sifilis uspješno odstranjuje.

Kako se prenosi?

Nezaštićenim spolnim odnosom, zajedničkom upotrebom seksi igračaka sa zaraženom osobom ili direktnim dodirom s kožom osobe koja ima ranice ili osip od sifilisa. Sifilis se ne može prenjeti preko sjedenja na WC školjki, preko kvake na vratima, plivanjem u bazenu, u toploj kupki, dijeljenjem iste odijeće ili preko pribora za jelo.

Koji su simptomi?

Postoje četiri stadija infekcije:

Prvi stadij – pojava jedne ili više ranica oko ili na vagini ili penisu, a ponekad i na ustima i anusu. Te će se ranice pojaviti dva ili tri tjedna nakon zaraze sifilisom. Traju od dva do šest tjedana i jako su zarazne.

Drugi stadij – u razdoblju od dva do šest mjeseci nakon zaraze na tijelu se može pojaviti osip. Moguća je pojava simptoma sličnima gripi, kao na primjer groznica, glavobolja i grlobolja. Plosnate izrasline nalik na bradavice na stidnici kod žena i oko anusa kod muškaraca i žena. Oba stadija mogu proći nezapaženo.

Treći stadij: Nakon nekoliko godina, obično 6-10, počinje tercijarni stadij. U ovoj fazi ne postoje vidljivi znaci bolesti, ali bakterija je najvjerojatnije već počela napadati srce, mozak i druge unutrašnje organe. Ako se ne liječi, nastupa:

Četvrti stadij – trajno oštećenje srca, mozga i drugih organa, što može dovesti do smrti. Ovaj zadnji stadij je dosta rijedak i javlja se mnogo godina nakon zaraze ako se ne provodi liječenje.

Za razliku od drugih zaraznih bolesti, sifilis ne stvara trajni imunitet pa je moguće zaraziti se njime ponovo.

Kako izliječiti bolest?

Prepisuju se antibiotici protiv infekcije. Važno je da se liječe oba partnera kako bi se izbjegla ponovna infekcija. Mogu biti potrebne kontrole. Prva tri stadija se liječe u potpunosti bez ikakvih trajnih oštećenja, a u posljednjem stadiju mogu se zaustaviti daljnja oštećenja.

POPULARNO

To Top