ZDRAVLJE

Kako se vozi Tour de France?

Tour de France je godišnja biciklistička utrka koja se održava u Francuskoj i okolnim zemljama.

Tour de France je godišnja biciklistička utrka koja se održava u Francuskoj i okolnim zemljama. To je najpoznatija i najprestižnija utrka od Grand Tours u koje spadaju još i Giro dItalia i Vuelta a Espana.

Upravo zbog toga Tour de France privlači bicikliste ne samo iz Europe, nego iz cijelog svijeta. Utrka traje tri tjedna i obuhvaća 3,200 kilometara. Kroz povijest se ta udaljenost mijenjala, nekad je bila veća, nekad manja. Današnja tri tjedna utrke obuhvaćaju dva dana odmora koji se najčešće koriste kako bi se natjecatelji prevezli iz jednog grada u kojem su završili dnevnu etapu, u drugi grad gdje već idući dan moraju započeti novu.

Tour de France voze timovi natjecatelja, ali pobjeđuje samo jedan biciklist. Broj timova se razlikuje svake godine, ali uobičajeno varira između 20 i 22 tima s po 9 natjecatelja. Sudjelovanje u utrci se može dobiti samo ako Sportska organizacija Amuary, koja je i organizator utrke, pozove potencijalnog natjecatelja da se pridruži jednom od timova.

Natjecatelji se ocjenjuju prema vremenu koje im je trebalo da odvoze utrku, ali može doći i do odbijanja vremena za one koji su dobro završili dnevnu etapu ili koji su prvi prešli polovicu te etape. Stoga je moguće osvojiti Tour de France bez da natjecatelj odvozi ijednu dnevnu etapu najbolje.

Glavni cilj natjecatelja je pobijediti u cjelokupnoj utrci i osvojiti Tour de France. Osim toga, postoje još tri različita natjecanja ili nagrade koje se mogu osvojiti unutar Tour de France, a to su za najbolji sprint, najbolje odvoženu brdsku etapu i za najboljeg najmlađeg biciklista. Prema tome, biciklisti nose i različite majice tijekom utrke. Za najbolji sprint, odnosno za najbolje odvoženu dolinsku etapu, dobiva se zelena majica. Za najbolje odvoženu brdsu etapu se dobiva točkasta majica, a za najboljeg najmlađeg biciklista (ispod 25 godina) se dobiva bijela majica.

Ako jedan od najtjecatelja vodi u više od jedne kategorije, nosi majicu najprestižnijeg, a majice koje nije mogao nositi se daju natjecateljima koji su drugi u porektu za to mjesto.

Žutu majicu nosi natjecatelj koji se najbolji u ukupnom poretku, tj. onaj koji ima najbolje ukupno vrijeme.

Utrka Tour de France tradicionalno završava etapom čiji se kraj vozi na Champs-Élyséesu.

slika F.d.W.

POPULARNO

To Top