ZDRAVLJE

Kako se hranom boriti protiv stresa?

Stres je gotovo neizbježan sastav svakodnevice. Pod stresom čovjek najmanje razmišlja o sitnicama kao što je npr. prehrana, no svatko se može hranom boriti protiv stresa.

Postoji ona hrana koja pridonosi da se pod stresom osjećamo još gore, no pravilan izbor hrane može nam pomoći da bolje funkcioniramo pod stresom.

DORUČAK

U borbi sa stresom od velike pomoći je hrana bogata proteinima. Za doručak se preporučuje bjelanjak, zobeno brašno ili orašasti plodovi. Punomasno mlijeko trebalo bi ograničiti na jednu čašu.

UGLJIKOHIDRATI

Ugljikohidratima koji se nalaze u krumpiru, tjestenini, a naročito u slatkišima treba što više odolijevati. Daleko od toga da ugljikohidrate ne treba konzumirati, ali ih treba ograničiti, naročito zato što se nalaze baš u onoj hrani koju jedemo na brzinu jer od pretrpanog rasporeda ne stignemo kuhati. Najviše treba smanjiti ugljikohidrate koji se nalaze u kolačima i slasticama.

OMEGA – 3 MASNE KISELINE

Većina riba sadrži omega – 3 masne kiseline koje povoljno utječu na borbu protiv anksioznosti. Ribe poznate po omega – 3 masnim kiselinama su: tuna, skuša, srdela i losos. Riba se preporučuje 2 puta na tjedan. Orasi su također namirnica koja je bogata omega – 3 masnim kiselinama.

kako-se-hranom-boriti-protiv-stresa-2

DOPAMIN

Dopamin je sastav namirnica koji pridonosi mozgu na taj način da se osjećamo mirnijima i sretnijima. Zeleno povrće najviše obiluje dopaminom. Dakle, kelj, salata i špinat. Ako ne volite jesti salatu, dodajte lisnato povrće u smoothie.

Composition of fresh green vegetables isolated on white background

BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće u koje ubrajamo: jagode, maline ili borovnice. Bobice pomažu u borbi protiv stresa, ali pridonose i imunološkom sustavu. Bobičasto voće se može dodavati i u salate kao prirodni pojačivač okusa.

Original File Name: 54_Driscolls_mixed_berry_13206.tif

KOFEIN I ALKOHOL

Kofein i alkohol u borbi sa stresom trebalo bi izbjegavati. Privremeno, kofein i alkohol mogu pridonijeti da se osjećate dobro, no kad počinju djelovati mogu nas učiniti nervoznima što vrlo nepovoljno utječe na obavljanje svakodnevnih zadataka.

OBROCI

Nastojite jesti obroke svaki danu koliko – toliko istom vremenu. Ako ste gladni, a ne pojedete obrok, to će se još više odraziti na vaš stres koji će porasti. Najvažniji obroci koje ne smijete preskakati su doručak i ručak. Niti na spavanje ne idite gladni, ali gledajte da pojedite nešto laganije.

PLANIRANJE OBROKA

Planirajte obroke tako da se na vašem meniju nađe što više ribe, lisnatog povrća, cjelovitih žitarica i voća. Također, prije odlaska u trgovinu imajte papir na kojem će prevladavati namirnice koje su dobre u borbi protiv stresa.

SNACK ČOKOLADICE

Ponekad je dozvoljeno zgriješiti, no gledajte da vam to ne prijeđe u svakodnevnu naviku. Ukoliko odaberete čokoladni snack za međuobrok, gledajte da taj snack ima što više udjela kakaa. Slatkiši s većim udjelom kakaa sadrže manje šećera te vas prije zasite, nego snackovi s više šećera, što znači da je i mala količina tog deserta dovoljna.

kako-se-hranom-boriti-protiv-stresa

EMOCIONALNI OBROCI

Što znače emocionalni obroci?

Emocionalni obroci su oni obroci koje jedemo ne zbog gladi, već iz razloga da bi se osjećali bolje. To je loša navika zbog koje se debljamo, zbog koje nam raste šećer u krvi jer emocionalni obroci najviše uključuju brzu hranu i slatkiše. Također dolazi i do porasta masnoće u krvi. Kad nas uhvati tzv. emocionalna glad, najbolje je pronaći neku aktivnost koja će nam odvući misli, primjerice: tjelovježba, čitanje, čišćenje doma i slično.

POPULARNO

To Top