ZDRAVLJE

Kako vježbati u uredu?

Ljudi čiji posao zahtijeva sjedenjem provedu sjedeći i više od 7 sati dnevno. Govore da se ne stignu razgibati, no mogu vježbati u uredu. Uredska stolica i radni stol mogu poslužiti tijekom tjelovježbe na poslu. Slijede savjeti koje vježbe možete izvoditi u uredu. Primjerice set od ovih vježbi na slici uvelike će vam pomoći ako ih izvodite svakog dana u uredu.

kako-vjezbati-u-uredu

1) Sjednite na uredsku stolicu. Ispružite nogu i držite 5 sekundi. Ponovite za svaku nogu pet puta naizmjenice.
2) Stanite iza stolice i rukama se pridržavajte za naslon stolice. Podižite noge unatrag držeći ih pet sekundi podignute. Ponovite za svaku nogu pet puta.
3) Ovu vježbu možete izvoditi i dok sjedite. Ispružite ruke i spojite prste jedne i druge ruke te ih naginjite u lijevo pa u desno.
4) I kod ove vježbe sjedite na stolici. Donji dio ne mičete, a gornji mičete u lijevo i u desno kako biste istegnuli tijelo u stranu.
5) Sjedite na stolici. Sagnite se dodirujući nožne prste. Ostanite tako pet sekundi i ponovite pet puta.
6) Ovu vježbu možete izvoditi dok sjedite, ali i dok stojite. Stavite ruku na leđa tako da dodirujete prostor između lopatica, a drugom rukom gurajte lakat prema dolje. Ponovite sa svakom rukom tri puta.
7) Stojite ili sjedite te spojite ruke iznad glave. Poanta je da ruke što više istegnete.
Neke od vježbi koje još možete izvoditi u uredu su:
• Uspravljajte ramena, pa ih opuštajte te tako naizmjenice.
• Stanite se iza stolice, pridržavajući se za naslon. Naizmjenice se dižite na nožne prste pa spuštajte.
• Uzmite najtežu knjigu te ju dižite i spuštajte, ali neka vam ruke budu iza leđa. Ova vježba odlična je za tricepse.
• Umjesto da cijelo radno vrijeme sjedite na radnoj stolici, nabavite pilates loptu te određeno radno vrijeme sjedite na njoj.
• Ako radite u zgradi, ne vozite se liftom, nego hodajte stepenicama.
• Ako trebate kolegu obavijestiti o nekoj informaciji koji radi u istoj zgradi, nemojte mu slati meil, nego idite do njegovog odjela pa mu prenesite informaciju na licu mjesta.
• Naslonite se na zid kao da sjedite na imaginarnoj stolici. Sjednite tako da vam bedra budu paralelna s podom. Izdržite tako 30 sekundi.
• Čučnjeve možete izvoditi bilo gdje pa tako i u uredu. Izvedite seriju od 10 čučnjeva.

Ove vježbe trebale bi pružiti vašem tijelu relaksaciju od dugotrajnog sjedenja. Izvodeći ih redovito vratit ćete tijelo u balans.

POPULARNO

To Top