Izumi

Kako funkcionira “detektor laži”?

kako-funkcionira-poligraf

Detektor laži – poligraf – je jedno od novih sredstava u krivičnoj istrazi.

Detektor lažipoligraf – je jedno od novih sredstava u krivičnoj istrazi. Upotrebljava je policija kako bi ispitala sumljivce za koje smatra da ne govore istinu. Međutim, podaci dobiveni pomoću tog pomagala ne prihvaćaju se svugdje kao izravan dokaz pred sudovima, jer tu metodu otkrivanja „istine znanost još uvijek nije prihvatila iako je u 90% slučajeva pouzdana.

Ispitivanje pomoću „detektora laži“ temelji se na tomu što se u tijelu osobe koja laže pojavljuju određene reakcije: crvenilo lica, ubrzani rad srca („puls), gutanje sline i ostali oblici očitovanja uzbuđenja. Poligraf bilježi takve promjene u tijelu.

Uspjeh te naprave, međutim, ovisi o osjetljivosti njegovih sastavnih dijelova, od onoga što bilježi, te o sposobnosti stručnjaka koji obavlja sam test. Najvažniji od svih tih uvjeta najvjerojatnije je baš ovaj posljednji. Prilikom odabira reakcija što ih naprava treba pribilježiti, odnosno registrirati, prednost se daje onim reakcijama koje osoba koja se ispituje nije u stanju sama kontrolirati, kojima ne može vladati ili kojih čak nije ni svijestna. Obično su to krvni tlak, puls, intenzitet znojenja i disanje.

Ni jedna od tih reakcija nije, sama za sebe, dovoljan dokaz da ispitivana osoba laže, ali, uzete zajedno, one su, kako se pretpostavlja, ipak prilično pouzdan znak. Za tijelo osobe koja se ispituje pričvršćuju se razni dijelovi naprave, kako bi se dobio pismeni trag reakcijama te osobe dok odgovara na postavljena pitanja.Ispitivač se najprije mora detaljno upoznati sa slučajem. Samo na taj način će moći postavljati određena (prava) pitanje. Ispitivač zatim postavlja mnoštvo pitanja koja nemaju nikakve veze sa slučajem, da bi ustanovio kakve su „normalne reakcije ispitivane osobe.

Poslije toga, ispitivač postavlja pitanja oba tipa i ona koja nemaju nikakve veza sa slučajem i ona koja imaju. Pri tomu se načine tri ili četiri snimka aparatom za otkrivanje laži. Zatim se snimci proučavaju kako bi se vidjelo gdje je došlo do neuobičajene emocionalne aktivnosti. Da bi se izbjegla mogućnost slučajne reakcije, određeni odgovor mora se pojaviti na najmanje dva različita snimka s istom reakcijom. Intenzivnim treningom se može postići stanje kontroliranja svojih emocija te se na taj način može „prevariti detektor laži“.

POPULARNO

To Top