Astronomija

Kako Mjesec sjaji?

kako-mjesec-sjaji

Mjesec ( lat. Luna) je prirodni zemljin satelit. To je zapravo i najbliže nebesko tijelo koje je udaljeno u prosjeku 384.400 km od Zemlje.

Mjesec ( lat. Luna) je prirodni zemljin satelit. To je zapravo i najbliže nebesko tijelo koje je udaljeno u prosjeku 384.400 km od Zemlje.

Ovo je nebesko tijelo za čovjeka dugo predstavljalo zagonetku, oko koje su se ispredale čudne i fantastične priče. Novija znanstvena istraživanja, a pogotovo američki program Apollo, i stupanje čovjeka na Mjesečevo tlo, doveli su do niza epohalnih otkrića i skinuli su veo tajni s ovog Zemljina susjeda.

Čovjek, šetajući uvečer, obično diže pogled prema Mjesecu i nehotice se pita zašto ovo tijelo sja ako nije zvijezda? Odgovor je posve jednostavan.To malo nebesko tijelo, koje se okreće oko Zemlje, obasjava Sunce. Ta svjetlost se k nama odbija s Mjesečeve površine i mi vidimo jednu stranu Mjeseca. Zanimljivo je da ta svjetlost s Mjeseca siže do nas za 1,25 sekundi.

Onu drugu stranu Mjeseca, poznatiju kao tamnija strana Mjeseca, vidjeli smo samo na fotografijama snimljenim za vrijeme programa Apollo jer se kao i sva ostala svemirska tijela, okreće oko svoje osi, a za jedan okret treba mu također približno 29,5 dana. To je razlog što je prema nama Mjesec okrenut stalno istom stranom, a drugu stranu („tamna strana Mjeseca“) sa Zemlje nikada nije vidljiva. Sunčeva svjetlost, koja obasjava njegovu površinu, stvara neobične posljedice. Četrnaest dana zrake padaju izravno i zagrijavaju Mjesečevu površinu do velike temperature, da bi potom je to nebesko tijelo izloženo hladnoći duge i tamne noći.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh