ZNANOST

Kako izgleda suživot dva različita organizma?

kako-ive-dva20razliita20organizma

U biologiji se udruživanje dvaju ili više organizama različitih vrsta radi obostrane koristi naziva simbioza.

U biologiji se udruživanje dvaju ili više organizama različitih vrsta radi obostrane koristi naziva simbioza.

Odnos organizama u simbiozi može biti: parazitski (štetan za jednoga), komenzalski (jedan ima korist, a drugi ni korist ni štetu) i mutualan (povoljan za oboje). Vrste koje sudjeluju u ovom odnosu žive uvijek zajedno i iz tog zajedničkog života vuku prednosti bitne za njihovo preživljavanje. I mutualizam je udruživanje zbog ovih prednosti, međutim, u ovom slučaju, za razliku od simbioze, ne radi se o prinudnom suživotu, stoga što svaka od vrsta koje u njoj sudjeluju može živjeti i bez one druge.

Dobar primjer simbioze je je rak samac. Rak samac je rak koji, želeći zaštititi svoj mekani trbuh od napadača, ulazi u napuštenu puževu kućicu. Na nju se uskoro uhvati vlasulja koja se tako može kretati i lakše nalaziti hranu. Zauzvrat vlasulja brani račića svojim žarnicima.

Postoje primjeri simbioze i u biljnome svijetu. Mnoge se gljive, na primjer, udružuju s drugim živim biljnim organizmima ustupajući im jedan dio vode koju njihove hife (stanice od kojih je sastavljen micelij gljive) mogu upiti čak i ako je i u plinovitom stanju. A gljivini gosti daju joj jedan dio hrane koju oni stvore fotosintezom. Ova vrsta simbioze naziva se mikoriza. Poznat je i zajednički život gljiva i algi. Ishod takva udruživanja je posebna vrsta biljnih organizama, lišajeva, koji mogu živjeti i napredovati i u najnepogodnijim područjima kao što su arktički predjeli.

Koja bi se životinja usudila približiti ustima krokodila? Pa ipak postoji ptica, poznata kao krokodilov čuvar, koja ima za to hrabrosti. Bez straha ulazi u njegove ralje i hrani se ostacima hrane u njegovim ustima kao što je prikazano na slici. U zamjenu, ptica ga oslobađa parazita, ponajviše pijavica koje mu napadaju desni. Tuatara ili pilasti premosnik je neobičan gmaz koji živi na novozelandskom otoku Karewa. Na istom otoku, malo većem od hridi, živi i ptica zvana zovoj. Kako imaju na raspolaganju malo prostora te su se dvije životinje prilagodile zajedničkom životu. Zovoj se brine za gradnju gnijezda, a tuatara, koja je strahovit gutač kukaca, brine se za njegovu čistoću. Tako ptica i gmaz žive zajedno kao dobri prijatelji.

U mravinjacima osim mravi često žive i neke druge vrste kukaca, posebno tvrdokrilci. Umjesto da ih napadnu, mravi se brinu za njih i hrane ih. Prirodno, ovakvo ponašanje nije bez razloga, jer ti kukci posjeduju posebne žlijezde koje proizvode šećerne tvari, za kojima su mravi posebno pohlepni.

POPULARNO

To Top