Astronomija

Kako izgledaju poznate galaksije?

kako-izgledaju-poznate-galaksije

Naše Sunce i sve zvijezde koje se noću mogu vidjeti na nebu pripadaju divovskoj porodici zvijezda koju nazivamo galaktikom.

Naše Sunce i sve zvijezde koje se noću mogu vidjeti na nebu pripadaju divovskoj porodici zvijezda koju nazivamo galaktikom.

Galaktike ili galaksije su masivni sustavi sastavljeni od zvijezda, plina i prašine (međuzvjezdana tvar), te tamne tvari koje na okupu održava gravitacija. Naša galaksija sadrži oko 100.000 milijuna zvijezda. Pogled koji iznutra imamo na galaktiku poznat je kao Mliječna staza, iza naše galaktike postoji bezbroj drugih galaktika porazbacanih Svemirom.

Gledajući iz Svemira, naša galaktika je plosnata i kružna oblika s izbočinom u sredini i spiralnim krakovima. Između zvijezda postoje divovski oblaci plina i prašine, od kojih neki jarko sjaje, a drugi su tanini.Mliječna staza. U mrkloj noći Mliječna staza izgleda poput čarobne trake svjetla koja se proteže nebom. Možete je gledati dalekozorom ili malenim teleskopom za vedre noći te vidjeti da je to svjetlost golemog broja blijedih zvijezda.Mliječna staza kruži cijelim nebom. Jedan njezin dio možete vidjeti s bilo kojeg mjesta na Zemlji. Na sjeveru prolazi kroz zviježđa među kojima su Auriga, Kasiopeja i Labud. Tamne mrlje na Mliječnoj stazi zapravo su oblaci prašine koji prekrivaju svjetlost zvijezda. Najpoznatija je Vreća ugljena na Južnom križu.Vrste galaktika.

Naša galaktika je spiralna galaktika, promjera oko 100.000 svjetlosnih godina. (Jedna svjetlosna godina iznosi 9.5 bilijuna kilometara, udaljenost koju svjetlost prevali za jednu godinu.) Mnoge velike galaktike prekrasnog su spiralnog oblika. Eliptične galaktike gotovo su plosnate zvjezdane kugle. Jedna druga vrsta galaktika je nepravilna i nema neki određeni oblik. Mnoge od tih galaktika odašilju jake radiovalove koji se mogu primati radioteleskopima. Galaktike teže međusobnom grupiranju u svemiru. Naša galaktika pripada skupini koja se naziva Lokalna grupa.Ostale galaktike. Galaktike najbliže Zemlji jesu dvije Magellanove maglice. Izgledaju poput dva malena zvjezdana oblaka i mogu se vidjeti jedino s južne hemisfere. Udaljene su oko 180.000 svjetlosnih godina. Najveća galaktika u našoj Lokalnoj grupi naziva se Andromedina maglica. Golim se okom može vidjeti tek kao magličasta pjega. To je spiralna galaktika. 130.000 svjetlosnih godina široka i udaljena nešto više od 2 milijuna svjetlosnih godina.

POPULARNO

To Top