ZNANOST

Kako nastaje najezda skakavaca?

kako-dolazi-do-najezde-skakavca

U jednoj od najstarijih knjiga, Bibliji, također se može pročitati o najezdama skakavaca i pustoši što je ostavljaju za sobom.

U jednoj od najstarijih knjiga, Bibliji, također se može pročitati o najezdama skakavaca i pustoši što je ostavljaju za sobom. Takve najezde u to su doba smatrane božjom kaznom, baš kao i poplave, suše ili kuga. Međutim, najezde skakavaca javljaju se i u mnogim drugim dijelovima svijeta. Tako je, na primjer, poznata velika najezda skakavaca od 1874. do 1876. godine, kad su zapadni krajevi Sjedinjenih Američkih Država pretrpjeli goleme štete.

Mnogi znanstvenici su se bavili proučavanjem pojave najezde skakavaca, koji su nadolazili u rojevima i određeno vrijeme prekrivali neke predjele, a potom brzo nestajali, da bi se iznova vratili. Po svoj prilici, određene vrste skakavaca su te koje donose pustoš i one doživljavaju dvije faze, ili dva različita razdoblja u jednoj sezoni. Te dvije faze su njihov pojedinačni život i život u skupinama.

U svakoj od te dvije faze skakavci se ponašaju krajnje različito. A ta različitost se najviše očituje u pogledu boja tih životinja, njihovog oblika, građe i konačno u njihovu ponašanju. Kad se nalaze u fazi pojedinačnog, osamljeničkog načina života, ti skakavci se ne udružuju i njihovo ponašanje odlikuje izrazita lijenost. Tada njihova boja odgovara boji sredine u kojoj žive. Kad se pak nalaze u fazi skupnog, društvenog života, redovito su crne i žute boje, imaju izrazito naglašen nagon i smisao za društveni život u velikim zajednicama, živahni su i nemirni, pa čak dobivaju i povišenu tjelesnu temperaturu. Pored navedenih, postoji i čitav niz ostalih razlika, gotovo do krajnjih suprotnosti. Osamljenička faza života je ipak normalan način života jednog skakavca.

Ako se dogodi, iz nama još nepoznatih razloga, da su skakavci u fazi pojedinačnog načina života prisiljeni udruživati se, onda se rađaju jedinke sklone društvenom i skupnom načinu života. Takvi skakavci su obvezatno nemirni i razdražljivi, odmah počinju tumarati, a drugi im se pridružuju, stvaraju se čitavi rojevi i ubrzo se milijuni tih kukaca spremaju u najezdi prekriti čitava područja i na taj način napraviti pravu pustoš na mnogim poljodjelskim kulturama.

Skakavci su insekti koji preskakanjem mogu preskočiti dužinu i do 20 puta dužu nego što su oni sami. Kada bi čovjek čak i uspio preskočiti takvu duljinu, imao bi velikih problema pri doskoku.

POPULARNO

To Top