ZNANOST

Kako nastaje uragan?

kako-nastaje-uragan

Oluje imaju različita imena, a ona im se nadijevaju ovisno o prirodi i mjestu njihova nastanka. Najjače i najopasnije oluje su uragan i tornado.

Oluje imaju različita imena, a ona im se nadijevaju ovisno o prirodi i mjestu njihova nastanka. Najjače i najopasnije oluje su uragan i tornado.

Uragani su oluje koje nastaju u tropskim krajevima. U Sjedinjenim Američkim Državama se pojavljuju u područjima što graniče s Meksič­kim zaljevom i uzduž Istočne obale. Međutim, ista takva oluja, kad se pojavi u Indiji i Kine­skom moru, naziva se tajfun. Zajedničko ime za obje nepogode je tropska oluja.

Nastaju kao nakupina grmljavinskih oluja iznad tropskih voda uz zadovoljene određene uvjete u atmosferi i moru. Tri osnovna uvjeta nastanka uragana:

  • Temperatura mora koja mora biti viša od 26.5°C. Toplina i vlaga iz toplog mora glavni je izvor energije za uragan. Razlog zašto uragani brzo oslabe kad zahvate tlo je zato što se više ne mogu hraniti vlagom i toplinom.
  • Visoka relativna vlažnost u donjoj atmosferi čime se reducira isparavanje unutar oblaka te se kondenzacijom oslobađa latentna toplina.
  • Smicanje vjetra. Kad je smicanje vjetra slabo, kumulonimbusi rastu u vis i latentna toplina se otpušta u zrak direktno iznad oblaka i tako se pospješuje njihov vertikalni rast. No smicanje ne smije biti niti prejako jer se time latentna toplina potrebna za jačanje oluje raspršuje po većem području i ne utječe pozitivno na razvoj oblaka.

Površina zahvaćena uraganom obično iznosi od 150 do 600 kilometara u promjeru, a uraganski vjetrovi dostižu brzinu između 100 i 180 kilometara na sat. Posebna odlika uragana je da on ima miran središnji dio, koji se zove „oko, čiji je promjer između 8 i 25 kilometara. Kada “oko“ prelazi preko nekog područja, vjetrovi se gotovo umire. To ponekad zavarava ljude i nagoni ih da povjeruju da je nepogoda prošla. Međutim, kad ,“oko“ oluje prođe, vjetrovi poči­nju puhati istom jačinom kao i ranije, samo iz suprotnog pravca, pošto je uragan oluja s vjetro­vima koji imaju kružno kretanje.

Druga oluja ovakve vrste je tornado, koji se od uragana razlikuje po tomu što njegov promjer iznosi samo nekoliko stotina metara, a najviše 2 kilometra. Tornado najčešće nastaje u središnjoj dolini rijeke Mississippi u Sjedinjenim Američ­kim Državama. U većem dijelu područja što ga je zahvatila oluja tornado se pojavljuje kao crni oblak ljevkasta oblika. Područje što ga može zahvatiti tornado iznosi nekoliko kilometara dužine i nekoliko stotina metara širine, ali na svom putu tornado uništava sve na što naiđe.

POPULARNO

To Top