Biologija

Kako ptice lete?

kako-ptice-lete

Ptice su kralješnjaci s krilima i tijelom pokrivenim pokrovnim perjem i pahuljicama.

Ptice su kralješnjaci s krilima i tijelom pokrivenim pokrovnim perjem i pahuljicama. Legu se iz jaja, dišu plućima i imaju krvotok sličan krvotoku čovjeka. Pojavile su se na Zemlji prije više od 140 milijuna godina. Potječu od gmazova.

Prva poznata ptica je ARCHAEOPTERYX, a njen jedini primjerak, okamenjeni kostur, nalazimo u muzeju u Londonu. Danas živi oko 9000 vrsta vrlo različitih ptica. Ptice obično dijelimo na stanarice, koje uvijek žive na istom mjestu; velike selice, koje daleko putuju radi povoljnije klime i djelomične selice ili tzv. skitalice. Ptice nastanjuju cijelu Zemlju, od pola do ekvatora, od obala mora, jezera i rijeka do najviših planinskih vrhunaca. Hrane se različitim biljem, životinjama, osobito kukcima, ovisno o vlastitim osobinama i klimatskim uvjetima.

Kod ptica su usta zamijenjena kljunom, bez zubi, kojim one kljucaju biljke, pretražuju tlo u potrazi za gujavicama ili kukcima i hvataju hranu. Kljunom hrane i mlade, čiste i češljaju perje i grade gnijezdo. Oblik kljuna je evoluirao u različitih vrsta da bi se prilagodio potrazi za hranom. Tako postoje dugi i nježni kljunovi u obliku kliješta, plosnati, kukasti… Čovjek je proučavajući oblike kljunova i njihovu uporabu neke kopirao za vlastita oruđa za rad.

Kosti ptica su pneumatizirane, što znači da sadrže šupljine koje su povezane sa zračnim vrećicama dišnog aparata. Time smanjuju težinu tijela i olakšavaju let. Brzina leta ovisi i o snazi krila koja imaju uporište u grebenu prsne kosti.Kod iste vrste ptica mužjaci se razlikuju od ženki po boji i obliku perja koje postaje pravi zov za suprotni spol u doba udvaranja. Najpoznatije ptice u kojih nalazimo ovu osobinu su pauni, patke i fazani.

Perje ptica prvenstveno služi za zaštitu ptičje tijela od hladnoće, budući da su ptice homeotermne, tj. toplokrvne životinje. Osim toga, perje je neophodno potrebno za letenje, a sastoji se od dijela zabodenog u kožu – cijevi i zastavice koja ima niz malih isperaka i kukastih resica, zakvačenih jedna za drugu. Perje je lagano, nepropusno i različitih boja.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh