Biologija

Kako ptice lete?

kako-ptice-lete

Ptice su kralješnjaci s krilima i tijelom pokrivenim pokrovnim perjem i pahuljicama.

Ptice su kralješnjaci s krilima i tijelom pokrivenim pokrovnim perjem i pahuljicama. Legu se iz jaja, dišu plućima i imaju krvotok sličan krvotoku čovjeka. Pojavile su se na Zemlji prije više od 140 milijuna godina. Potječu od gmazova.

Prva poznata ptica je ARCHAEOPTERYX, a njen jedini primjerak, okamenjeni kostur, nalazimo u muzeju u Londonu. Danas živi oko 9000 vrsta vrlo različitih ptica. Ptice obično dijelimo na stanarice, koje uvijek žive na istom mjestu; velike selice, koje daleko putuju radi povoljnije klime i djelomične selice ili tzv. skitalice. Ptice nastanjuju cijelu Zemlju, od pola do ekvatora, od obala mora, jezera i rijeka do najviših planinskih vrhunaca. Hrane se različitim biljem, životinjama, osobito kukcima, ovisno o vlastitim osobinama i klimatskim uvjetima.

Kod ptica su usta zamijenjena kljunom, bez zubi, kojim one kljucaju biljke, pretražuju tlo u potrazi za gujavicama ili kukcima i hvataju hranu. Kljunom hrane i mlade, čiste i češljaju perje i grade gnijezdo. Oblik kljuna je evoluirao u različitih vrsta da bi se prilagodio potrazi za hranom. Tako postoje dugi i nježni kljunovi u obliku kliješta, plosnati, kukasti… Čovjek je proučavajući oblike kljunova i njihovu uporabu neke kopirao za vlastita oruđa za rad.

Kosti ptica su pneumatizirane, što znači da sadrže šupljine koje su povezane sa zračnim vrećicama dišnog aparata. Time smanjuju težinu tijela i olakšavaju let. Brzina leta ovisi i o snazi krila koja imaju uporište u grebenu prsne kosti.Kod iste vrste ptica mužjaci se razlikuju od ženki po boji i obliku perja koje postaje pravi zov za suprotni spol u doba udvaranja. Najpoznatije ptice u kojih nalazimo ovu osobinu su pauni, patke i fazani.

Perje ptica prvenstveno služi za zaštitu ptičje tijela od hladnoće, budući da su ptice homeotermne, tj. toplokrvne životinje. Osim toga, perje je neophodno potrebno za letenje, a sastoji se od dijela zabodenog u kožu – cijevi i zastavice koja ima niz malih isperaka i kukastih resica, zakvačenih jedna za drugu. Perje je lagano, nepropusno i različitih boja.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh