ZNANOST

Kako rastu dlake?

kako20raste20dlakaa

Kao što je perje glavno obilježje ptica, ljuske riba, tako je dlaka obilježje sisavaca.

Kao što je perje glavno obilježje ptica, ljuske riba, tako je dlaka obilježje sisavaca. Glavni zadatak dlake je da čuva toplinu tijela.

Vrlo dugačka dlaka na nekim dijelovima tijela obično ima neku posebnu ulogu. Na primjer griva može štititi vrat životinje od zuba njenih neprijatelja, a rep može služiti za obranu od insekata.

Oštre bodlje, koje su zapravo skupljeni pramenovi dlake, omogućuju moržu da se brani od neprijatelja. Isto tako, dlaka može služiti i kao organ za dodir. Brkovi mačke imaju posebne živce koji brzo reagiraju na dodir.

Dlaka kod sisavaca može imati vrlo različitu ulogu, a kod čovjeka?

Jeste li znali da kosa, dlaka i nokti imaju isto bazu. Razvijaju se iz rožastog sloja kože. Dlake nastaju stvaranjem malog udubljenje u koži koji se spušta u potkožni sloj. Tako je stvoren korijen buduće dlake. Iz korijena počinje nicati začetak dlake, zatim on prolazi kroz sve slojeve kože i pojavlju­je se kao stabljika dlake koja strši iznad kože. U korijenu dlake nalaze se četiri različita sloja stanica. One se dijele, razmnožavaju i probijaju naviše prema površini, sve do vrha dlake. Na površini dlake ove stanice postupno postaju rožaste, slične stanicama površinskog sloja kože. Površinske stanice dlaka su plosnate i grupirane tako dablažu njenu srž. Ove stanice su poredane poput crije­pova i šindre na krovu, naslagane jedna preko druge.

Uz stanice korijena nalaze se i velike okrugle masne stanice od kojih potječu tvari za izgradnju dlake. Uzgred da kažemo, korijen dlake je neka vrst zavrtnja utisnutog u potkožno tkivo. On se ne može iščupati. Zbog toga, kad iščupate dlaku, vi ne iščupate i njen korijen.

Zanimljivo

Brzina kojom kosa raste je izmjerena i utvrđe­no je da raste oko 1,5 cm mjesečno. Kada bi sva kosa i dlaka na vašem tijelu rasla u obliku jedne skupne vlasi, mogli biste shvatiti koliko ukupno dlake stvara vaše tijelo. Takva jedinstvena vlas rasla bi brzinom od 2 cm u minuti i na kraju godine dosegla bi dužinu od nevjerovatnih 48 km.

POPULARNO

To Top