ZNANOST

Kako se izlegu muhe?

kako-se-legu-muhe

Muha je čudno i štetno stvorenje. Ona nanosi smrt i izaziva patnje više nego neka osvajačka vojska.

Muha je čudno i štetno stvorenje. Ona nanosi smrt i izaziva patnje više nego neka osvajačka vojska. Na svojim dlakavim stopalima i nogama nosi zarazne klice s gnojišta i nečistih mjesta gdje se leže i hrani.

Muhe su veliki raznositelji bolesti. Muha ugleda svijet i najvećii dio života provede po smetlištima i mjestima gdje se zarazne klice najlakše razmnožavaju. Domaća muha uistinu za razmnožavanje bira vlažna mjesta puna trulih tvari.

Ženka polaže jaja koja su bijele boje i veličine najviše do jednog milimetra. Iz svakog jajeta razvije se tanka ličinka, poput crvića. To je stadij ličinke u razvoju muhe. Poslije samo pet ili šest dana opna na ličinki odeblja i dobiva tamniju boju. To je početak stadija kukuljice. Pet ili šest dana kasnije iz opne kukuljice izlazi odrasla muha. Svoju veličinu održat će sve dok živi, jer nije pravilo da velike muhe nastaju rastom malih muha. A svega deset dana kasnije odrasla muha-ženka položi prvih 100 do 150 jaja!

Nemaju sve muhe isti razvoj kao domaća muha. Nekim se vrstama jaja razvijaju u tijelu te na svijet donose žive ličinke. Druge polažu jaja koja su odmah u stadiju kukuljice.Ličinke se hrane biljkama, truleži ili su nametnici. Neke žive u vodi.Znate li i to da muha provede čitav svoj život ne udaljujući se više od stotinjak metara od mjesta na kojem se izlegla?

POPULARNO

To Top