Biologija

Kako lovi bogomoljka?

kako-bogomoljka-lovi

Među najzanimljivije kukce spada bogomoljka.

Među najzanimljivije kukce spada bogomoljka. Kukac izdužena i vitka tijela koji, dok miruje, dugačke prednje noge drži sasvim slobodno i u takvu položaju odaje dojam kao da se tog trenutka moli. Ali, bogomoljka se u tom položaju ne moli, već u pravom smislu lovi.

Bogomoljka se hrani drugim kukcima. Svoje žrtve hvata na taj način što iz potpuna mirovanja u svom lovnom položaju, pri čemu su sasvim slobodne prednje dvije noge u položaju otvorenih kliješta, odskoči samo na djelić sekunde i ščepa kukca koji joj se približi.Hrane se pretežito drugim kukcima koji su manji od njih, napadaju iz zasjede, a ponekad pojedu i pripadnike svoje vrste.

Otuda i njezin prirodan lovni položaj – uvijek slobodan prednji par nogu. A s unutarnje strane prednjih nogu spremno čekaju oštri zupci, poput kandži. Kreće se pomoću zadnja dva para nogu, ili leteći kroz zrak. Kažu da bogomoljka spada u rijetku vrstu kukaca koji mogu okretati glavu ukrug i promatrati iza svojih leđa, a da ne promijeni položaj tijela. Ukoliko naiđe neki kukac, na primjer leptir, bogomoljka snažno i brzo ispruži prednje noge, zgrabi ga u letu, stegne kandžastom stranom nogu i potom ga polagano počinje proždirati. Obitelj bogomoljki broji gotovo 2200 različitih vrsta, od kojih neke žive isključivo u određenim područjima svijeta.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh