Biologija

Kako lovi bogomoljka?

kako-bogomoljka-lovi

Među najzanimljivije kukce spada bogomoljka.

Među najzanimljivije kukce spada bogomoljka. Kukac izdužena i vitka tijela koji, dok miruje, dugačke prednje noge drži sasvim slobodno i u takvu položaju odaje dojam kao da se tog trenutka moli. Ali, bogomoljka se u tom položaju ne moli, već u pravom smislu lovi.

Bogomoljka se hrani drugim kukcima. Svoje žrtve hvata na taj način što iz potpuna mirovanja u svom lovnom položaju, pri čemu su sasvim slobodne prednje dvije noge u položaju otvorenih kliješta, odskoči samo na djelić sekunde i ščepa kukca koji joj se približi.Hrane se pretežito drugim kukcima koji su manji od njih, napadaju iz zasjede, a ponekad pojedu i pripadnike svoje vrste.

Otuda i njezin prirodan lovni položaj – uvijek slobodan prednji par nogu. A s unutarnje strane prednjih nogu spremno čekaju oštri zupci, poput kandži. Kreće se pomoću zadnja dva para nogu, ili leteći kroz zrak. Kažu da bogomoljka spada u rijetku vrstu kukaca koji mogu okretati glavu ukrug i promatrati iza svojih leđa, a da ne promijeni položaj tijela. Ukoliko naiđe neki kukac, na primjer leptir, bogomoljka snažno i brzo ispruži prednje noge, zgrabi ga u letu, stegne kandžastom stranom nogu i potom ga polagano počinje proždirati. Obitelj bogomoljki broji gotovo 2200 različitih vrsta, od kojih neke žive isključivo u određenim područjima svijeta.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh