Biologija

Kako se kreće hobotnica?

kako-se-hobotnica-krece

Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra.

Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz razreda glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra. Hobotnica je odlično prilagođena životu lovca, ali i plijena, jer ima tajno oružje.

U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Nevjerojatno ljupka hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, no njezino vrećasto tijelo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.

Hobotnica pripada kao što je gore navedeno klasi životinja koje naziva­mo “glavonošci”, što znači da im je glava istodobno i oslonac za stopalo jer od nje polaze dugački krakovi, nalik na ruke, koji izrastaju u pređi jelu usnog otvora. Hobotnica ima osam takvih krakova, po čemu je i dobila svoje ime (oktopod). Mada spada u klasu životinja koje čine carstvo mekušaca, hobotnica se posve razlikuje od puževa i oštriga, koji su također mekušci. Naj­bliži su joj srodnici liganj i sipa. Ni jedan od pripadnika vrsta hobotnice nema ljušturu. Jedino imaju mekan zaštitni plašt koji im prekriva tijelo.

Krakovi su im dugački i vrlo pokretljivi, s čitavim nizom prianjaljki s donje strane. Zbog toga se hobotnica može čvrsto primiti i doslovno zalijepiti uza sve što uhvati. Na svom leđnom dijelu hobotnica ima neku vrstu lijevka „sifonastog oblika (oblika boce za soda-vodu). Voda ulazi u taj lijevak, a hobotnica iz te vode odvaja kisik, kao što to čine i ribe. Usisni lijevak služi hobotnici i da se hitro kreće. Hobotnica istisne vodu iz lijevka vrlo snažno, tako da se brzo, poput munje, odbaci unatrag. Na taj način hitro umakne neprijatelju koji mu se iznenada približio i spriječio ga da otpuzi do neke šuplje stijene pomoću svojih osam krakova.

Dok hobotnica miruje, krakovi su joj raspro­strti po površini gdje se zaustavila. Čim se neki neprijatelj približi, hobotnica će odmah ili pob­jeći ili zgrabiti neprijatelja i čvrsto ga obgrliti. Kad se nađe u opasnosti, hobotnica će ispustiti zaštitni zastor i brzo umaći. Naime, hobotnica može izbaciti iz jedne „vrećice“, smještene u donjem dijelu leđa, tamnu masnu tekućinu koja potpuno zamuti vodu oko nje i njezina neprija­telja.

Napominjemo još da hobotnica može mijenjati boju – od crvene u sivu, žutu, tamnu i tamno-zelenu – kako bi se prilagodila boji svog okoliša i na taj način zaštitila od grabežljivaca ili zakamuflirala sebe kao grabežljivca.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh