ZNANOST

Kako se puževi kreću?

kako-se-krecu-puzevi

Na prvi pogled odgovor bi bio sporo, i ne biste pogriješili!

Na prvi pogled odgovor bi bio sporo, i ne biste pogriješili! Sigurno ste se nekad zagledali u puža koji se lagano kretao preko površine zemlje i pitali se kako je uopće u stanju kretati se kad nema “noge“ ili se one barem ne vide.

Zapravo, čitav donji dio puža je njegovo „stopalo. Potpuno je ravno i glatko, ali u svome sastavu ima mnoštvo mišića koji pužu služe da se kreće. Da bi se puž što lakše kretao, stopalo je opremljeno osjetlji­vim žlijezdama koje luče ljigavu sluz, tako da puž naprosto klizi po površini, pomalo se njišući.

To je „stopalo“ uistinu neobično. Toliko je grubo da puž može kliziti i po rubu najoštrijeg britve, a da se ne ozlijedi! Puž je i inače neobična životinja. Tako, na primjer, on nikad ne zaluta. Raspolaže prirodnim nagonom koji ga uvijek vraća u sklonište, bez obzira koliko je od njega odmakao. I premda puž obično ne teži više od petnaestak grama, u stanju je za sobom vući predmet teži od pola kilograma!

Postoje uglavnom dvije vrste puževa: puževi s ljušturom ili zaštitnom kućicom, i puževi balavci. Prvi imaju tijelo koje se potpuno uklapa u vijuge kućice; raspolažu snažnim mišićima, spo­sobnim uvući cijelo puževo tijelo u kućicu čim naiđe opasnost. A kao još jednu mjeru sigurno­sti, puž, kad se već nađe u svom skrovištu, rožnastom pločom potpuno zatvori otvor kućice.

Puževi žive na kopnu ili u vodenoj sredini. Imaju jezik poput rašpe, na kojem se nalaze stotine sićušnih zubića koji mu služe za usitnja­vanje hrane, pretežno biljaka.

POPULARNO

To Top