Biologija

Kako se stvaraju godovi?

kako-nastaju-godovi

Presjekom nekog stabla starijeg od godinu dana vide se naizmje­nični svijetli i tamni krugovi.

Presjekom nekog stabla starijeg od godinu dana vide se naizmje­nični svijetli i tamni krugovi.

Po jedan svijeti i jedan tamni krug čine godišnji prsten, ili godinu; Godovi se razlikuju po širini i mnogim drugim detaljima. Te razlike prouzro­kovane su vremenskim prilikama što su vladale za vrijeme određenog godišnjeg doba.

Zašto su krugovi svjetlije boje, a zašto tamni­je?

Zato što drvo različito raste u raznim godi­šnjim dobima. U proljeće i rano ljeto stanice drveta su veće i imaju tanje zidove te zato izgledaju svjetlije. U kasno ljeto stanice su manje, imaju debele zidove i nalaze se čvrsto priljubljene jedna uz drugu, tako se stvaraju tamniji krugovi.

Starost drveta može se odrediti brojanjem godišnjih prstenova.

Znanstvenici često promatraju i proučavaju godove da bi saznali kakve su bile vremenske prilike prije više godina u raznim dijelovima svijeta.Kad drvo raste, njegovo stablo nije jedini dio koji se iz godine u godinu povećava. Raste i njegova kora. Naime, drvo ima tanak prsten živih stanica koje se dijele između stabla i kore, kambij. Nove stanice, koje se formiraju na unutarnjoj strani kambija, postaju drvo, a one na njegovoj vanjskoj strani čine koru.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh