Fizika

Kako se upotrebljava vakuum?

kako-se-koristi-vakuum

Iako nas zrak posvuda okružuje, ne možemo ga vidjeti, omirisati niti okusiti. Možemo ga osjetiti kako se kreće dok puše vjetar.

Iako nas zrak posvuda okružuje, ne možemo ga vidjeti, omirisati niti okusiti. Možemo ga osjetiti kako se kreće dok puše vjetar. Bez zraka naš bi planet bio bez vode, prazna pustinja bez živih bića. Zrak je mješavina plinova, uglavnom dušika i kisika.

Većina ljudi smatra da je vakuum mjesto u kojem nema materije, mjesto u kojem se ne nalazi apsolutno ništa.

Međutim, po mišljenju znanstvenika, to je nemoguće. Oni smatraju da ne postoji prostor u kojem se ne nalazi neka supstanca, neka molekula plina ili neka najmanja čestica prašine. Tako vakuum zapravo predstavlja prostor u kojem se nalazi vrlo mala količina materije.

Svemir je vakuum, iako sadrži nešto prašine i plinovitih čestica.

U dobru vakuumu gotovo da nema zraka, prašine i ostalih čestica materije. Ali, ovdje je naglasak na riječi “gotovo”.

Jedan od najlakših načina dobivanja vakuuma je ispumpavanje zraka iz posude u koju je potrebno stvoriti vakuum. Vrlo efikasne vakuum pumpe, koje mogu stvoriti dobar bezzračni prostor, koji koriste se u industriji. Na primjer, vakuum pumpa se koristi u proizvodnji električnih žarulja. Ako bi zrak ostao u žarulji, u jednom djeliću sekunde kisik bi prouzrokovao izgaranje žaruljina vlakna.

U žaruljama najsuvremenije proizvodnje gotovo se sav zrak odstranjuje pumpom. To isto se radi i u proizvodnji vakuumskih cijevi za radio i televizijske prijemnike. Upravo pred njihovo zatvaranje, zrak se odstranjuje u najvećoj mogućoj mjeri.

Zacijelo najpoznatija uporaba vakuuma je u termos-bocama. Termos-boce imaju dvostruke stijenke i vakuum se stvara između zidova. U termos-boci vakuum se nalazi između vanjske i unutarnje stijenke spremnika. U boci napitak ostaje vruć ili hladan zato što kroz vakuum toplina teško prolazi pa stoga vruć napitak zadržava toplinu i ona ne može doprijeti do hladnog napitka.Vakuum se još koristiti u vakuumiranju hrane ili odjeće posebnim vrećama iz kojih se istiskuje zrak.

POPULARNO

To Top