Izumi

Kako termostat regulira temperaturu?

kako-termostat-regulira-temperaturu

Znate li da termostat automatski regulira temperaturu?

Znate li da termostat automatski regulira temperaturu? Termostat ili termo regulator je uređaj ili sprava (naprava) kojom se regulira temperatura grijaćih sustava. Postoje i elektronski regulatori koji putem senzora dojavljuju temperaturu upravnim sustavu. Koriste se primjerice na radijatorima.

To je vrlo koristan instrument i upotrebljava se u raznim napravama o kojima ovisi naša udobnost. Tako termostat kontrolira zagrijavanje kuća i industrijskih uređaja. On, jednako tako, regulira temperaturu u tehničkim aparatima, kao što su električni pokrivač, električno glačalo, tosteri za pečenje kruha, pećnice za proizvodnju vafla i keksa, strojevi za sušenje rublja, peći i bojleri. U sustavu klima-uređaja, termo­stati signaliziraju povećanje topline, pa se kroz rashladne uređaje automatski povećava ubacivanje hladnog zraka. Termostat postoji i u automobilu radi sprečavanja pregrijavanja mo­tora u radu.

Kako termostat radi?

Kao i termometar, i termostat osjeća promjene temperature. Ali, dok termometar samo pokazuje kolika je tempe­ratura, termostat stavlja u pogon neku drugu napravu koja služi za održavanje željene tempe­rature. Ona je, razumije se, prethodno odabrana i čitav uređaj na kojem postoji termostat automatski održava tu temperaturu.

Tako, na primjer, da bi peć za centralno grijanje u kući održavala željenu temperaturu u prostorijama, brojčanik termostata se postavi na tu temperaturu. Čim temperatura zraka postane niža, termostat to odmah “osjeti” i po­šalje električni signal u peć, pa peć počinje iznova grijati. Kada se temperatura u prostorijama digne do željene visine, termostat automatski šalje peći drugi električni signal – da prestane raditi. I tako termostat neprestance uključuje i isključuje peć da bi se održavala željena temperatura.

Umjesto žive u termometru, u termostatima se obično upotrebljavaju vrpce od posebno izrađe­nih legura kovina. Takve vrpce se uvijek savijaju u istoj mjeri ovisno o temperaturi. Savijanje metalnih vrpci izaziva prekid, odnosno usposta­vljanje električnog kontakta ili spoja, a električ­na struja što protječe kroz strujni krug pokreće odgovarajući prekidač, odnosno obavlja predvi­đenu funkciju.

POPULARNO

To Top