Astronomija

Kako to da je sunce crveno kada zalazi?

kako-to-da-je-sunce-crveno-kada-zalazi

Lijep, divan, crven zalazak sunca, toplih i sjajnih boja, spada u najljepše prizore što ih možemo zamisliti.

Lijep, divan, crven zalazak sunca, toplih i sjajnih boja, spada u najljepše prizore što ih možemo zamisliti. Tada ponekad, gledajući ga, kažemo: „Vidi kako je Sunce crveno!“ Ali mi, naravno, znamo da Sunce nije postalo crveno, niti se je u bilo kojem pogledu promijenilo.

Sunce nam samo izgleda crveno u to doba dana. Zapravo, tog istog trenutka, tisućama kilometara daleko na zapadu, ljudi promatraju to isto Sunce i njima uopće ne izgleda crveno. Boje zalaska Sunca su posljedica udaljenosti što je Sunčeva svjetlost mora prijeći kroz našu atmosferu. Što je Sunce niže, njegova svjetlost mora prolaziti kroz veći dio Zemljine atmosfere. Ali, najprije se moramo podsjetiti da Sunčeva svjetlost predstavlja mješavinu svjetlosti svih boja.Mi obično mješavinu svjetlosti vidimo kao bijelu. Ali, atmosfera sadrži mnoge čestice zraka, prašine, vodene pare i nečistoće. Kad svjetlost prolazi kroz atmosferu, spomenute čestiče rasipaju različite boje. Naša atmosfera više rasipa ljubičastu, plavu i zelenu svjetlost nego crvenu i žutu. Tako, kad je Sunce nisko na horizontu, čini nam se da zbog toga rasipanja svjetlosti vidimo crvenu i žutu boju, pa nam zbog toga i zalazak Sunca izgleda crven.

1 Comment

1 Comment

  1. kuljanin dragan

    25. rujna 2014. at 16:20

    Juce 24.09.2014 na nebu izned Villacha (Austrija) je bio neshvatljivo veliki intenzitet avio saobracaja, koji se kretao paralelno po seam , osam aviona u jednom smjeru a tako isto i iz bocnih smjerova , sto je stvorilo na nebu citavog regiona od Villacha do Klagenfurta kocke i nebo je bilo ispresjecano dugim bjelim tragovima kao sahovska tabla. Utrajanju od oko dva do tri sata se plavo i vedro nebo pretvorilo u jednu sivu masu koja nam je potpuno zaklonila sunce. Najinteresantnije od svega toga je da je u toku noci temperatura drasticno pala i da se na planinama oko Vilacha zabjelio snijeg.jutros je bilo sivo a onda je oko dvanest sati pocelo naglo da se razvedrava. Najinteresantnine je sto danas uopste nema avionskih tragova , iako ih vidjamo svakodnevno.Imam pedeset godina i do sada nisam zapazao ovakve fenomeneii dali je moguce da su oni silni avioni koji su jucer krstarili po nebu uspjeli u kratkom periodu da nam zaklone sunce i promjene klimu???

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

To Top