Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Huawei

Huawei Mate XT Ultimate Design – Recenzija (2024)

huawei mate xt ultimate design recenzija

Huawei je upravo predstavio svoj najnoviji tehnološki biser – Mate XT Ultimate Design. Ovaj revolucionarni uređaj donosi prvu trostruko preklopnu konstrukciju na svijetu, pomičući granice mobilne tehnologije.

S impresivnim 10,2-inčnim zaslonom, Mate XT Ultimate Design nudi golemo platno za rad i zabavu u kompaktnom formatu. Snažna baterija kapaciteta 5600 mAh osigurava dugotrajno korištenje, dok 16 GB RAM-a i 1 TB pohrane pružaju vrhunske performanse.

Dostupan u crnoj i crvenoj boji, ovaj vrhunski model dolazi po cijeni od oko 1500 eura. Iako je cijena visoka, Huawei je stvorio uređaj koji redefinira mogućnosti pametnih telefona i otvara vrata novoj eri mobilnog računarstva.

Huawei Mate XT Ultimate Design: Prvi dojam

Huawei je ponovno pomaknuo granice tehnologije s novim Mate XT Ultimate Design modelom. Ovaj revolucionarni uređaj donosi dvostruko preklopni dizajn koji ga čini jedinstvenim na tržištu.

Kad je potpuno rasklopljen, Mate XT nudi impresivan 10,2-inčni zaslon. Preklapanjem lijeve strane dobivamo 7,9-inčni tablet, a dodatnim preklapanjem desne strane uređaj se pretvara u kompaktni 6,4-inčni smartphone.

Unatoč složenom mehanizmu, Huawei je uspio zadržati nevjerojatno tanku konstrukciju. Rasklopljeni uređaj ima debljinu od samo 3,6 milimetara.

Kućište kamera na poleđini privlači pažnju svojim oktogonalnim oblikom. Smješteno je na poklopcu od veganske kože, dodajući eleganciju i udobnost u ruci.

Glavna kamera impresionira sa 50 MP senzorom veličine 1/1.56 inča i varijabilnim objektivom f/1.4 do f/4.0. Tu su još i 12 MP ultraširokokutna te 12 MP telefoto kamera s 5.5x optičkim zumom.

Huawei tvrdi da su šarka i zaslon 25% izdržljiviji od konkurencije. Ovo obećanje zvuči ohrabrujuće za potencijalne kupce koji brinu o dugovječnosti preklopnih uređaja.

Iako Huawei nije otkrio detalje o procesoru, očekujemo vrhunske performanse u skladu s premium pozicioniranjem ovog uređaja. Mate XT Ultimate Design postavlja nove standarde u svijetu pametnih telefona, kombinirajući inovativni dizajn s naprednom tehnologijom.

Usporedba s konkurencijom

Huawei Mate XT Ultimate Design donosi revoluciju na tržište preklopnih pametnih telefona. Ovaj uređaj postavlja nove standarde u dizajnu i funkcionalnosti, ali pogledajmo kako se mjeri protiv glavnih konkurenata.

Samsung Galaxy Z Fold serija

Samsung je pionir preklopnih telefona i njihova Z Fold serija je postala sinonim za ovu kategoriju. Galaxy Z Fold5 ima 7,6-inčni glavni zaslon kad je rasklopljen, što je manje od 10,2 inča Mate XT-a.

Z Fold5 je tanji kad je sklopljen – 13,4 mm naspram 14,9 mm Mate XT-a. No, Huawei tvrdi da je njihova šarka 25% izdržljivija od konkurencije.

Kamera setup je sličan, s tim da Mate XT ima prednost u zoom mogućnostima zahvaljujući 5.5x periskopskom telefoto objektivu. Samsung nudi bolju vodootpornost s IPX8 certifikatom.

Xiaomi Mix Fold

Xiaomi Mix Fold3 je najnoviji model ovog kineskog proizvođača. Ima 8,03-inčni unutarnji zaslon, što je veće od Samsunga ali i dalje manje od Huaweija.

Mix Fold3 se ističe svojom tankoćom – samo 10,86 mm kad je sklopljen, što ga čini najtanjim preklopnim telefonom trenutno dostupnim.

Setup kamere je impresivan, s glavnim senzorom od 50MP i dva telefoto objektiva. No, Huawei i dalje prednjači s većim glavnim senzorom i naprednijim periskopskim zoomom.

Oppo Find N

Oppo Find N2 ima malo drugačiji pristup s manjim 7,1-inčnim unutarnjim zaslonom. To ga čini kompaktnijim i lakšim za korištenje jednom rukom.

Find N2 je lakši od Mate XT-a – 233g naspram 238g. No, Huawei nudi veći zaslon u sličnom paketu, što je impresivno inženjersko postignuće.

Oppo koristi Snapdragon čipset, dok Huawei vjerojatno koristi svoj Kirin. To može utjecati na performanse i kompatibilnost aplikacija, posebno izvan Kine.

Ekran i zaslon

huawei mate xt ultimate design recenzija pokazuje da je trostruko preklopni zaslon uređaja daleko ispred konkurencije

Kada je potpuno rasklopljen, Mate XT impresionira ogromnim 10,2-inčnim zaslonom. To ga praktički pretvara u mali tablet, savršen za gledanje filmova ili rad na dokumentima.

No, prava čarolija počinje kada ga počnete preklapati. Preklapanjem lijeve strane dobivate 7,9-inčni zaslon, idealan za čitanje e-knjiga ili pregledavanje web stranica. Preklopite li i desnu stranu, Mate XT se pretvara u kompaktni 6,4-inčni telefon koji lako stane u džep.

Zaslon koristi naprednu OLED tehnologiju, osiguravajući živopisne boje i dubok kontrast.

Za zaštitu ovog inovativnog zaslona, Huawei je implementirao napredne materijale i tehnologije. Time se osigurava dugovječnost uređaja, čak i uz često preklapanje i rasklapanje.

Performanse i hardver

Huawei Mate XT Ultimate Design donosi impresivne specifikacije koje će oduševiti tehnološke entuzijaste. Iako Huawei nije otkrio točan model procesora, očekuje se da će uređaj biti opremljen najnovijom Kirin čipom.

Memorijska konfiguracija je izdašna. Kupci mogu birati između 16 GB RAM-a u kombinaciji s 256 GB, 512 GB ili čak 1 TB interne pohrane. To znači da će korisnici imati dovoljno prostora za sve svoje aplikacije, fotografije i videozapise.

Baterija je kritičan aspekt za uređaj s toliko zaslona. Huawei Mate X Ultimate dolazi s baterijom od 4500 mAh, što osigurava dovoljno energije za cijeli dan korištenja, čak i uz zahtjevne funkcije poput višestrukih zaslona.

Kamera

huawei mate xt ultimate design recenzija otkriva nevjerojatno dobru kameru vrlo zanimljivog i inovativnog dizajna

Huawei Mate XT Ultimate Design dolazi s impresivnim kružnim sklopom kamera na stražnjoj strani uređaja. Glavna zvijezda ovog sustava je 50MP glavna leća s optičkom stabilizacijom slike (OIS) i blendom f/1.4.

Ova kamera omogućuje hvatanje oštrih i detaljnih fotografija čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. Varijabilna blenda glavne kamere (f/1.4 do f/4.0) omogućuje izvrsne performanse u različitim uvjetima osvjetljenja.

Uz glavnu kameru, tu je i 12MP telefoto leća. Ona nudi ekvivalentnu žarišnu duljinu od 125 mm, što znači da možete uživati u 5,5x optičkom zumu. Ovo je odlično za fotografiranje udaljenih objekata ili za postizanje lijepog bokeh efekta u portretima.

Mate XT Ultimate Design ne štedi ni na širokom kutu. Treća leća u ovom moćnom triju omogućuje vam da uhvatite više scena u kadar, idealno za grupne fotografije ili pejzaže.

Za selfije i video pozive, Huawei je ugradio visokokvalitetnu prednju kameru. Ona se nalazi u malom izrezu na zaslonu, nenametljivo se uklapajući u elegantni dizajn uređaja.

Baterija i punjenje

Huawei Mate XT Ultimate Design dolazi s impresivnom baterijom kapaciteta 5600 mAh. Ova baterija je rekorder u svojoj klasi kao najtanja na svijetu.

Uređaj podržava brzo žično punjenje snage 66W. To znači da ćete u kratkom vremenu moći napuniti svoj telefon do kraja.

Za ljubitelje bežičnog punjenja, Mate XT nudi bežično punjenje snage 50W. Ova opcija pruža veliku praktičnost bez žica.

Zanimljiva značajka je mogućnost reverzibilnog punjenja. Ovime možete svoj Mate XT koristiti kao prijenosnu bateriju za punjenje drugih uređaja.

Huawei je pametno rasporedio bateriju unutar uređaja. Sastoji se od tri tanke baterije smještene na stražnjoj strani svakog preklopnog panela.

Ovakav dizajn baterije omogućuje tanko kućište telefona, bez kompromisa po pitanju kapaciteta. To je posebno važno za sklopivi dizajn Mate XT-a.

S ovakvom baterijom i opcijama punjenja, Huawei Mate XT Ultimate Design spreman je za dugotrajno korištenje bez čestog posezanja za punjačem.

Povezivost

Huawei Mate XT Ultimate Design donosi vrhunsku povezivost za korisnike koji žele biti u toku s najnovijom tehnologijom. Ovaj trostruko sklopivi pametni telefon podržava 5G mrežu, što omogućuje brzo preuzimanje i glatko streamanje sadržaja.

Wi-Fi 6 standard osigurava stabilnu i brzu internetsku vezu kod kuće ili u uredu. Bluetooth 5.2 tehnologija pruža besprijekorno uparivanje s različitim bežičnim uređajima, od slušalica do pametnih satova.

Za brzi prijenos podataka, Mate XT Ultimate Design koristi USB-C priključak. Ovaj višenamjenski port služi za punjenje, prijenos podataka i povezivanje s vanjskim zaslonima.

NFC čip omogućuje beskontaktno plaćanje i brzu razmjenu podataka s drugim uređajima. Ova značajka je posebno korisna za brza plaćanja u trgovinama ili javnom prijevozu.

Uređaj podržava i eSIM tehnologiju, što znači da korisnici mogu aktivirati mobilne tarife bez fizičke SIM kartice. Ovo je posebno praktično za česta putovanja ili korištenje više mobilnih mreža.

Za preciznu navigaciju, Mate XT Ultimate Design koristi napredne satelitske sustave uključujući GPS, GLONASS, Galileo i BeiDou. Ovo osigurava točno određivanje lokacije u različitim uvjetima.

huawei mate xt ultimate design recenzija otkriva da nas čekaju vrlo uzbudljive inovacije u svijetu pametnih telefona

Cijena i dostupnost

Huawei Mate XT Ultimate Design izazvao je veliku pažnju svojom inovativnom konstrukcijom. Ovaj trostruko sklopivi pametni telefon dostupan je u tri različite konfiguracije memorije.

Model s 16 GB RAM-a i 256 GB interne memorije košta 2.548 eura. Za one koji žele više prostora, verzija s 512 GB memorije ima cijenu od 2.800 eura.

Najskuplji model dolazi s čak 1 TB prostora za pohranu i moći će se kupiti za 3.058 eura.

Mate XT Ultimate Design već se može predbilježiti u Kini. Službena prodaja započinje 20. rujna 2024. godine. 

Huawei još nije objavio planove za globalnu dostupnost. Nije poznato hoće li ovaj uređaj biti dostupan u Hrvatskoj ili drugim europskim zemljama.

Unatoč visokoj cijeni, mnogi ljubitelji tehnologije nestrpljivo iščekuju ovaj jedinstveni uređaj. Njegova sposobnost transformacije iz 10,2-inčnog tableta u kompaktni 6,4-inčni telefon privlači veliku pozornost.

Često postavljana pitanja

Ima li Huawei Mate XT Ultimate Design Google servise?

Nažalost, Huawei Mate XT Ultimate Design nema Google servise. Umjesto toga koristi Huawei Mobile Services (HMS) i AppGallery trgovinu aplikacija. Korisnici mogu preuzeti popularne aplikacije poput TikToka, Snapchata i Telegrama.

Je li Huawei Mate XT Ultimate Design vodeći model tvrtke?

Da, Huawei Mate XT Ultimate Design je trenutno najnapredniji pametni telefon koji Huawei nudi. Svojim jedinstvenim trostrukim preklopnim dizajnom i vrhunskim specifikacijama predstavlja vrh Huaweijeve ponude. Cijena mu je izrazito visoka, što dodatno potvrđuje njegov premium status.

Koje su glavne značajke Huawei Mate XT Ultimate Design?

Huawei Mate XT Ultimate Design donosi:
Trostruki preklopni zaslon veličine 8,62 inča kada je potpuno raširen
– Metalno kućište debljine samo 3,6 mm
– Težina od 298 grama
– Napredni procesor za vrhunske performanse
– Veliki kapacitet baterije za dugotrajno korištenje

Ovaj inovativni uređaj kombinira funkcionalnost tableta i pametnog telefona u jednom.

Kako se Huawei Mate XT Ultimate Design uspoređuje s konkurentskim pametnim telefonima?

Huawei Mate XT Ultimate Design je jedinstven na tržištu kao prvi trostruko preklopni pametni telefon. U usporedbi s drugim flagship modelima nudi:
– Veći zaslon kada je potpuno raširen
– Tanko i lagano kućište unatoč složenom mehanizmu
– Fleksibilnije mogućnosti korištenja zahvaljujući višestrukom preklapanju

Ipak, nedostatak Google servisa može biti prepreka za neke korisnike u usporedbi s Android konkurencijom.

Kakve su kamere na Huawei Mate XT Ultimate Design?

Huawei Mate XT Ultimate Design opremljen je naprednim sustavom kamera koji uključuje:
Glavnu kameru od 50 MP s optičkom stabilizacijom slike za oštre i jasne fotografije
– Ultraširokokutnu kameru od 16 MP za snimanje širokih prizora
– Telefoto kameru od 12 MP s 5x optičkim zoomom za detaljno snimanje iz daljine
– Prednju kameru od 13 MP za visokokvalitetne selfije i video pozive
– Huaweijeve napredne tehnologije obrade slike koje dodatno poboljšavaju kvalitetu fotografija, čak i u slabim svjetlosnim uvjetima.

Kamere su na vrhunskoj razini, u skladu s Huaweijevim standardima za premium uređaje.

Koliko traje baterija na Huawei Mate XT Ultimate Design?

Huawei Mate XT Ultimate Design dolazi s baterijom kapaciteta 4500 mAh, što omogućuje cjelodnevno korištenje uz normalnu upotrebu, čak i s velikim zaslonom. Uređaj podržava brzo punjenje, pa je bateriju moguće brzo nadopuniti kada je to potrebno.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...