Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

Apple uvodi novu tehnologiju za lakšu zamjenu baterija na iPhoneu 16

iphone baterija

Apple, globalni tehnološki gigant, planira uvesti novu tehnologiju koja će omogućiti lakšu zamjenu baterija na nadolazećem iPhoneu 16. Ova inovacija dolazi u odgovoru na pritisak Europske unije, koja zahtijeva da svi mobilni telefoni imaju zamjenjive baterije do 2027. godine. Nova tehnologija, poznata kao “električno inducirano odvajanje ljepila”, omogućit će korisnicima da lakše zamijene baterije, dok će istovremeno pridonijeti smanjenju otpada i povećanju održivosti uređaja.

Europska unija je donijela niz regulativa koje imaju za cilj smanjiti elektronički otpad i povećati održivost tehnologije. Jedna od ključnih mjera je zahtjev da svi mobilni telefoni, uključujući i Appleove uređaje, imaju lako zamjenjive baterije. Ove regulative, koje će stupiti na snagu 2027. godine, potiču proizvođače na inovacije koje omogućuju jednostavniji popravak i dulji vijek trajanja uređaja. Appleov odgovor na ove regulative je razvoj nove tehnologije koja će omogućiti korisnicima da sami zamijene baterije, bez potrebe za složenim alatima i profesionalnom pomoći.

Nova tehnologija zamjene baterija

Tehnologija “električno inducirano odvajanje ljepila” predstavlja značajan korak naprijed u dizajnu mobilnih uređaja. U osnovi, ova tehnologija koristi malu količinu električne struje kako bi oslobodila ljepilo koje drži bateriju na mjestu. Baterija će biti obložena metalnim kućištem, što će omogućiti da se uz pomoć električnog impulsa jednostavno odvoji od ostatka uređaja. Ovaj pristup smanjuje potrebu za korištenjem specijaliziranih alata i olakšava proces zamjene baterije, čineći ga dostupnijim širem krugu korisnika.

Metalno kućište baterije donosi nekoliko ključnih prednosti u odnosu na tradicionalno korištenu foliju. Prvo, metal je puno otporniji na fizička oštećenja, što povećava sigurnost baterije i smanjuje rizik od curenja kemikalija. Drugo, metalno kućište omogućava bolju provodljivost topline, što pomaže u održavanju optimalne radne temperature uređaja i sprječava pregrijavanje. Konačno, metal pruža bolju zaštitu od elektromagnetskih smetnji, što može poboljšati ukupne performanse uređaja.

Detalji o procesu zamjene baterije

Proces zamjene baterije pomoću nove tehnologije bit će znatno jednostavniji i sigurniji. Korisnici će prvo trebati otvoriti uređaj, što će i dalje zahtijevati određeni stupanj pažnje i osnovnog poznavanja alata. Nakon otvaranja, baterija će biti jasno vidljiva i dostupna za zamjenu. Korištenjem malog električnog uređaja, korisnici će moći aktivirati proces odvajanja ljepila. Električni impuls će osloboditi bateriju, omogućujući da se lako izvadi iz uređaja i zamijeni novom. Ovaj pristup ne samo da smanjuje vrijeme potrebno za zamjenu baterije, već i minimizira rizik od oštećenja drugih komponenti uređaja.

Razlozi za uvođenje nove tehnologije

Europska unija je uvela nove regulative s ciljem smanjenja elektroničkog otpada i promoviranja održivije tehnologije. Prema novim pravilima, svi mobilni telefoni prodani unutar EU moraju imati lako zamjenjive baterije do 2027. godine. Ove mjere su dio šireg plana za zaštitu okoliša i smanjenje količine otpada koji nastaje zbog nemogućnosti popravka ili zamjene ključnih dijelova uređaja. Regulativa stavlja dodatni pritisak na proizvođače, uključujući Apple, da razviju inovativna rješenja koja će zadovoljiti ove zahtjeve i istovremeno ponuditi visoku razinu performansi i sigurnosti.

Apple je poznat po svojim ambicioznim ekološkim ciljevima, koji uključuju smanjenje ugljičnog otiska i povećanje korištenja recikliranih materijala. Apple planira koristiti 100% reciklirani kobalt u svim svojim baterijama, kao i reciklirani kositar u lemljenju i zlato u oplati tiskanih ploča. Ove inicijative su dio šire strategije kompanije da postane potpuno ugljično neutralna u cijelom svom lancu opskrbe i proizvodnim procesima. Uvođenje nove tehnologije za zamjenu baterija savršeno se uklapa u ove ciljeve, jer omogućuje duži vijek trajanja uređaja i smanjuje potrebu za čestim kupovanjem novih uređaja, čime se dodatno smanjuje elektronički otpad.

Očekivani debi nove tehnologije s iPhoneom 16

Apple planira uvesti novu tehnologiju zamjene baterija s nadolazećim iPhoneom 16. Prema dostupnim informacijama, ova tehnologija će biti prvo implementirana na iPhone 16 modelima, što će označiti značajan korak naprijed u dizajnu i održivosti mobilnih uređaja. Očekuje se da će ova tehnologija biti predstavljena na Appleovom godišnjem događaju u rujnu, kada kompanija tradicionalno lansira nove modele iPhonea. Novi pristup zamjeni baterija bit će jedan od ključnih prodajnih aduta iPhonea 16, naglašavajući Appleovu posvećenost inovacijama i ekološkoj odgovornosti.

Iako će tehnologija “električno induciranog odvajanja ljepila” debitirati s iPhoneom 16, planovi za njezino širenje uključuju sve modele iPhonea do 2025. godine. Apple namjerava ovu tehnologiju uvesti postupno, počevši s premium modelima, a zatim je proširiti na sve uređaje u svojoj ponudi. Ovaj strateški pristup omogućit će Appleu da temeljito testira i optimizira tehnologiju prije nego što postane standard na svim iPhone modelima. Širenje nove tehnologije na sve modele iPhonea pomoći će Appleu da ispuni EU regulative i postigne svoje ciljeve u pogledu održivosti.

Profesionalna zamjena baterija

Iako nova tehnologija olakšava proces zamjene baterija, otvaranje iPhonea i dalje može biti komplicirano. Uređaji su dizajnirani s visokim stupnjem integracije komponenti i koriste snažna ljepila i male vijke za osiguranje zaslona i drugih dijelova. Otvaranje iPhonea bez odgovarajućih alata i stručnosti može rezultirati oštećenjem zaslona ili unutarnjih komponenti, što može dodatno povećati troškove popravka. Stoga, unatoč pojednostavljenju zamjene baterija, otvaranje uređaja ostaje izazov za mnoge korisnike.

S obzirom na složenost otvaranja iPhonea, Apple će i dalje preporučivati korisnicima da traže profesionalnu pomoć pri zamjeni baterija. Iako nova tehnologija omogućuje jednostavnije odvajanje baterije, stručna pomoć osigurava da se zamjena izvrši sigurno i bez oštećenja uređaja. Appleovi autorizirani servisi i dalje će igrati ključnu ulogu u pružanju ove usluge, osiguravajući visoku kvalitetu i pouzdanost popravaka. Korisnici koji se odluče za samostalnu zamjenu baterija trebali bi pažljivo proučiti upute i koristiti odgovarajuće alate kako bi izbjegli potencijalne probleme.

Unatoč jednostavnijem procesu zamjene baterija, Apple i dalje preporučuje profesionalnu zamjenu kako bi se izbjegla potencijalna oštećenja uređaja.

Reakcije stručnjaka

Kyle Wiens, osnivač i CEO iFixita, izrazio je entuzijazam zbog Appleove nove tehnologije za zamjenu baterija. Prema Wiensu, električno inducirano odvajanje ljepila predstavlja značajan napredak u popravljivosti mobilnih uređaja. Wiens je posebno pohvalio upotrebu metala umjesto folije, što povećava sigurnost i trajnost baterije. Također je istaknuo da primjena električnog impulsa za odvajanje ljepila olakšava proces zamjene baterije, što je korak prema boljim mogućnostima popravka za korisnike.

Stručnjaci iz industrije općenito su pozitivno reagirali na Appleove planove za poboljšanje popravljivosti svojih uređaja. Mnogi vjeruju da će nova tehnologija ne samo smanjiti elektronički otpad, već i produžiti vijek trajanja uređaja, čineći ih održivijima. Poboljšanje mogućnosti zamjene baterija također bi moglo smanjiti ukupne troškove vlasništva za korisnike, jer će biti manje potrebe za kupovinom novih uređaja kada stari još uvijek funkcionalno mogu služiti. Stručnjaci se slažu da je ovaj korak pozitivan i za korisnike i za okoliš, te da pokazuje Appleovu predanost inovacijama i održivosti.

Potencijalni utjecaj na korisnike i industriju

Uvođenje nove tehnologije za zamjenu baterija na iPhoneu 16 ima potencijalno značajan utjecaj na korisnike i industriju. Korisnici će imati koristi od jednostavnijeg i sigurnijeg procesa zamjene baterija, što će produžiti vijek trajanja njihovih uređaja i smanjiti potrebu za skupim popravcima ili zamjenama. Industrija bi mogla vidjeti povećan pritisak na druge proizvođače da slijede Appleov primjer i uvedu slične tehnologije koje omogućuju lakšu zamjenu baterija, čime bi se povećala ukupna održivost mobilnih uređaja.

Appleova posvećenost inovacijama i održivosti vjerojatno će se nastaviti i u budućnosti. Kompanija će vjerojatno nastaviti istraživati nove tehnologije i materijale koji mogu poboljšati performanse i održivost njihovih uređaja. Nadalje, Apple će nastaviti raditi na ispunjavanju ekoloških ciljeva, uključujući korištenje recikliranih materijala i smanjenje ugljičnog otiska. Ove inicijative ne samo da će poboljšati korisničko iskustvo, već će također pridonijeti globalnim naporima za zaštitu okoliša.

U konačnici, Appleova nova tehnologija za zamjenu baterija predstavlja korak naprijed prema održivijoj i korisnički pristupačnijoj tehnologiji, s potencijalom da postane novi standard u industriji.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...