Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako uključiti NFC na mobitelu? 6 stvari koje morate znati

saznajte kako uključiti NFC na mobitelu i zašto

Kako uključiti NFC na mobitelu je pitanje koje se često postavlja, jer ova tehnologija postaje sve prisutnija u našim svakodnevnim životima. NFC (Near Field Communication) omogućuje bežičnu komunikaciju između uređaja na kratkim udaljenostima. Ova tehnologija je iznimno korisna jer omogućava brzo i sigurno plaćanje, dijeljenje podataka i povezivanje s drugim uređajima jednostavnim dodirom.

NFC je popularan zbog svoje praktičnosti i sigurnosti. Možete plaćati račune, otključavati vrata, dijeliti kontakte i slike, a sve to bez potrebe za kabelima ili složenim postavkama. Zamislite da u kafiću samo prislonite mobitel uz terminal i račun je plaćen! Ili, da dijelite omiljenu fotografiju s prijateljem jednim dodirom. Sve ovo čini NFC neophodnim dijelom modernih pametnih telefona.

Kroz ovaj vodič, objasnit ćemo vam kako uključiti NFC na mobitelu i kako maksimalno iskoristiti njegove prednosti u svakodnevnom životu.

1. Što je NFC na mobitelu?

NFC (Near Field Communication) je tehnologija bežične komunikacije koja omogućava razmjenu podataka između uređaja na malim udaljenostima, obično do nekoliko centimetara. NFC funkcionira koristeći elektromagnetske radijske valove za slanje i primanje informacija. Kada se dva NFC uređaja približe, dolazi do uspostave veze i prijenosa podataka.

Osnovna tehnologija iza NFC-a temelji se na induktivnoj spregi između dvije antene, što omogućava brzu i sigurnu razmjenu informacija. NFC uređaji mogu raditi u tri različita načina: peer-to-peer (za dijeljenje podataka između uređaja), read/write (jedan uređaj čita ili piše podatke s drugog uređaja) i card emulation (uređaj se ponaša kao NFC kartica, npr. za plaćanje).

Primjeri upotrebe NFC-a u svakodnevnom životu uključuju:

NFC plaćanje: Beskontaktno plaćanje u trgovinama jednostavnim prislanjanjem mobitela uz POS terminal.

Dijeljenje podataka: Slanje fotografija, kontakata ili datoteka s jednog mobitela na drugi jednim dodirom.

Pristup i sigurnost: Korištenje mobitela za otključavanje vrata, pristup javnom prijevozu ili kontrola ulaza na događaje.

odgovor na pitanje kako uključiti nfc na mobitelu je vrlo jednostavan
NFC beskontaktno plaćanje omogućuje vam brzo i sigurno plaćanje jednostavnim prislanjanjem mobitela uz terminal.

2. Prednosti NFC-a

NFC tehnologija donosi mnoge prednosti koje je čine izuzetno korisnom u svakodnevnom životu.

Brzina i praktičnost: NFC omogućava trenutnu vezu između uređaja bez potrebe za parenjem ili unosom lozinki. Primjerice, NFC plaćanje je brže od tradicionalnih metoda poput unosa PIN-a ili potpisivanja računa.

Sigurnost: U usporedbi s drugim bežičnim metodama, NFC je sigurniji zbog vrlo kratkog dometa komunikacije. Osim toga, mnoge NFC aplikacije koriste dodatne sigurnosne mjere poput enkripcije i autentifikacije.

Interoperabilnost: NFC je kompatibilan s brojnim uređajima i platformama. Većina modernih pametnih telefona, poput iPhonea i Samsung mobitela, podržava NFC tehnologiju, što omogućava široku upotrebu i integraciju u razne sustave.

3. Provjera podrške za NFC na mobitelu

Da biste koristili NFC, prvo morate provjeriti podržava li vaš mobitel ovu tehnologiju. Evo kako provjeriti NFC postavke:

Provjera na Androidu:

1. Otvorite “Postavke”.

2. Pronađite opciju “Povezivanje” ili “Bežične veze”.

3. Potražite “NFC” ili “Bežična plaćanja”. Ako je prisutno, vaš uređaj podržava NFC.

Provjera na iPhoneu:

1. Otvorite “Postavke”.

2. Idite na “Općenito” pa “Informacije”. Ako je vaš model iPhonea noviji od iPhone 7, podržava NFC.

Popis najčešćih modela koji podržavaju NFC uključuje većinu modernih pametnih telefona kao što su iPhone 7 i noviji, Samsung Galaxy S serija, Google Pixel serija i mnogi drugi. Ako se pitate kako uključiti NFC na Samsungu ili bilo kojem drugom Android uređaju, postupak je obično vrlo jednostavan i nalazi se u postavkama uređaja.

Zabavne činjenice:
– Prvi mobitel s NFC podrškom bio je Nokia 6131, lansiran 2006. godine.
– NFC tehnologija koristi se i u interaktivnim muzejskim izložbama gdje posjetitelji mogu dobiti više informacija o eksponatima prislanjanjem svojih mobitela uz NFC oznake.

Kako isključiti NFC: Ako želite privremeno isključiti NFC, jednostavno idite u postavke svog uređaja i deaktivirajte NFC opciju. Ovo može biti korisno ako želite uštedjeti bateriju ili spriječiti neželjene NFC interakcije.

4. Koraci za uključivanje NFC-a na različitim operativnim sustavima

Uključivanje NFC-a na vašem mobitelu omogućava vam da iskoristite prednosti ove praktične tehnologije. Bilo da koristite Android ili iOS uređaj, postupak je jednostavan i može se obaviti u samo nekoliko koraka. U nastavku donosimo detaljne upute kako aktivirati NFC na različitim operativnim sustavima.

Android

Kako uključiti NFC na mobitelu s Android operativnim sustavom? Slijedite ove jednostavne korake:

Korak 1: Otvorite postavke
   – Pronađite ikonu “Postavke” na svom mobitelu i otvorite ju.

Korak 2: Pronađite i odaberite “Povezivanje” ili “Bežične veze”
   – U postavkama potražite odjeljak nazvan “Povezivanje” ili “Bežične veze”. Ovisno o modelu vašeg mobitela, može se nalaziti pod različitim imenima, ali obično se nalazi na vrhu izbornika postavki.

Korak 3: Aktivirajte NFC
   – U odjeljku “Povezivanje” ili “Bežične veze” pronađite opciju “NFC” ili “Beskontaktna plaćanja”. Uključite ovu opciju pomicanjem prekidača u položaj “Uključeno”.

Ilustracije ili screenshotovi mogu vam pomoći vizualizirati ove korake. Na primjer, na Samsung mobitelima opcije su često raspoređene u lako dostupnim izbornicima, dok se na drugim Android uređajima može razlikovati mjesto tih opcija.

ako se pitate kako uključiti nfc na mobitelu, na pravom ste mjestu
Uključivanje NFC-a na Androidu je jednostavno – otvorite postavke, odaberite “Povezivanje” i aktivirajte NFC.

iOS

Na novijim iPhone uređajima, NFC je ugrađen i automatski aktiviran za određene funkcije. Evo kako možete koristiti NFC na iPhoneu:

Kratka napomena o ugrađenom NFC-u na novijim iPhone uređajima
   – iPhone 7 i noviji modeli imaju ugrađeni NFC čitač koji je automatski aktiviran za funkcije poput Apple Pay-a i beskontaktnih kartica.

Kako koristiti NFC kroz aplikacije kao što je Apple Pay
   – Za korištenje NFC-a putem Apple Pay-a, jednostavno dodajte svoju kreditnu ili debitnu karticu u aplikaciju Wallet. Nakon toga, za plaćanje, dvaput pritisnite bočnu tipku (na modelima s Face ID-om) ili Home tipku (na modelima s Touch ID-om) i prislonite mobitel uz POS terminal.

5. Rješavanje problema

Što učiniti ako NFC na mobitelu ne radi? Evo nekoliko savjeta za rješavanje problema:

Provjera postavki
Provjerite jesu li NFC postavke uključene. Ponekad se NFC može slučajno isključiti, pa je važno provjeriti u postavkama uređaja.

Savjeti za optimizaciju performansi NFC-a
Osigurajte da nema fizičkih prepreka između vašeg mobitela i drugog NFC uređaja. Također, držite uređaje što bliže jedan drugom (unutar nekoliko centimetara).

Kako resetirati NFC postavke
Ako i dalje imate problema, pokušajte resetirati NFC postavke. Na Android uređajima to možete učiniti putem izbornika “Postavke” > “Povezivanje” > “NFC” > “Resetiraj”. Na iPhone uređajima, obično nije potrebna ručna intervencija jer je NFC integriran u sustav. Ako i dalje imate problema s NFC-om, pokušajte vratiti uređaj na tvorničke postavke kao zadnju opciju.

6. Zanimljive aplikacije NFC-a

NFC na mobitelu otvara mnoge zanimljive mogućnosti. Evo pet aplikacija koje koriste NFC tehnologiju:

1. Google Pay / Apple Pay
Ove aplikacije omogućavaju jednostavno i sigurno beskontaktno plaćanje. Samo prislonite mobitel uz terminal i transakcija je gotova.

2. Android Beam
Omogućava dijeljenje datoteka, kontakata i drugih podataka između dva Android uređaja jednim dodirom.

3. NFC Tools
Aplikacija koja vam omogućava čitanje i pisanje NFC tagova. Možete kreirati vlastite tagove za automatizaciju zadataka na vašem mobitelu.

4. Trigger
Koristi NFC tagove za automatizaciju različitih zadataka na vašem Android uređaju, poput uključivanja WiFi mreže, otvaranja aplikacija i sl.

5. Tile
Aplikacija koja koristi NFC tehnologiju za praćenje izgubljenih predmeta. Spojite NFC tagove na ključevima, novčaniku ili drugim vrijednim stvarima i pratite ih putem mobitela.

NFC tehnologija donosi brojne prednosti i mogućnosti koje vam mogu olakšati svakodnevni život. Bilo da se radi o brzom plaćanju, dijeljenju podataka ili automatizaciji zadataka, uključivanje NFC-a na vašem mobitelu otvara vrata brojnim korisnim funkcijama.

kako uključiti nfc na mobitelu je jedno pitanje, a sasvim drugo je kako ga uključiti na pametnom satu
Budućnost NFC tehnologije uključuje otključavanje brava jednostavnim prislanjanjem mobitela ili pametnog sata.

Kako uključiti NFC na mobitelu: Isprobajte sada!

Kako uključiti NFC na mobitelu postaje sve važnije kako tehnologija napreduje i nalazi sve širu primjenu u svakodnevnom životu. NFC će u budućnosti igrati ključnu ulogu u mnogim područjima, od pametnih gradova do naprednih sustava plaćanja i sigurnosti. Razvojem tehnologije, možemo očekivati još veći broj inovativnih rješenja koja će dodatno olakšati i unaprijediti našu svakodnevicu.

Pozivamo vas da isprobate NFC na svom mobitelu i istražite sve mogućnosti koje vam pruža. Bez obzira na to koristite li ga za plaćanje, dijeljenje podataka ili automatizaciju zadataka, NFC vam može značajno olakšati život. Uključite NFC na svom uređaju, istražujte njegove funkcije i pridružite se milijunima korisnika koji već uživaju u prednostima ove moderne tehnologije.

Najčešće postavljena pitanja i odgovori (FAQ)

1. Može li NFC raditi bez internetske veze?

Da, NFC može raditi bez internetske veze. NFC tehnologija koristi bežičnu komunikaciju na kratkim udaljenostima i ne zahtijeva internetsku vezu za osnovne funkcije poput dijeljenja podataka ili beskontaktnog plaćanja. Međutim, neke aplikacije koje koriste NFC, poput Google Pay-a ili Apple Pay-a, mogu zahtijevati internetsku vezu za provjeru autentičnosti ili sinkronizaciju podataka.

2. Koliko je sigurno koristiti NFC za plaćanje?

NFC plaćanje je vrlo sigurno jer koristi višeslojne sigurnosne protokole, uključujući enkripciju i autentifikaciju korisnika. NFC transakcije se odvijaju na vrlo kratkoj udaljenosti, što smanjuje rizik od presretanja podataka. Osim toga, mnoge aplikacije za beskontaktno plaćanje zahtijevaju dodatnu verifikaciju putem PIN-a, otiska prsta ili prepoznavanja lica.

3. Može li NFC raditi kroz zaštitne futrole ili maske za mobitel?

Da, NFC može raditi kroz većinu zaštitnih futrola ili maski za mobitel, pod uvjetom da nisu predebele ili napravljene od materijala koji blokiraju elektromagnetske valove. Metalne maske, na primjer, mogu ometati NFC signal i spriječiti pravilno funkcioniranje.

4. Kolika je maksimalna udaljenost za rad NFC-a?

NFC tehnologija radi na vrlo kratkim udaljenostima, obično do 4 centimetra. To je namjerno dizajnirano kako bi se povećala sigurnost i smanjio rizik od presretanja signala.

5. Kako mogu znati je li moj uređaj kompatibilan s NFC tehnologijom?

Najjednostavniji način da provjerite kompatibilnost vašeg uređaja s NFC tehnologijom je provjeriti postavke uređaja. U postavkama potražite opciju “NFC” ili “Beskontaktna plaćanja”. Ako ne možete pronaći tu opciju, provjerite specifikacije uređaja na službenoj web stranici proizvođača ili u korisničkom priručniku.

6. Može li NFC prouzročiti smetnje drugim bežičnim tehnologijama poput WiFi-a ili Bluetootha?

Ne, NFC ne uzrokuje smetnje drugim bežičnim tehnologijama kao što su WiFi ili Bluetooth. NFC koristi različite frekvencije i radi na vrlo kratkim udaljenostima, što smanjuje mogućnost smetnji.

7. Mogu li koristiti NFC za prijenos velikih datoteka?

NFC nije idealan za prijenos velikih datoteka zbog svoje niske brzine prijenosa podataka. Međutim, može se koristiti za uspostavu veze između uređaja i iniciranje prijenosa putem drugih, bržih tehnologija poput Bluetootha ili WiFi-a Direct.

8. Što učiniti ako moj NFC ne prepoznaje drugi uređaj ili tag?

Ako vaš NFC uređaj ne prepoznaje drugi uređaj ili tag, pokušajte ponovno postaviti uređaje bliže jedan drugome i provjerite jesu li NFC postavke uključene. Ako i dalje imate problema, ponovno pokrenite uređaj i provjerite postoji li ažuriranje softvera koje biste mogli instalirati.

9. Kako deaktivirati NFC kada ga ne koristim?

Kako isključiti NFC na mobitelu ovisi o operativnom sustavu. Na Android uređajima idite u “Postavke” > “Povezivanje” ili “Bežične veze” i isključite opciju “NFC”. Na iPhone uređajima, NFC je uvijek aktivan za Apple Pay, ali ne ometa druge funkcije uređaja.

10. Može li NFC raditi sa svim beskontaktnim karticama?

NFC može raditi s većinom beskontaktnih kartica, ali kompatibilnost može varirati ovisno o kartici i uređaju. Provjerite kod izdavatelja kartice ili proizvođača uređaja za specifične informacije o kompatibilnosti.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...