Connect with us

Znanost

Genetika

DNA prvi put snimljena elektronskim mikroskopom

nategnuta nit DNA između dva nano-potpornja

Riječ je o najpoznatijoj spiralnoj zavojnici u povijesti čovječanstva. Elektronski mikroskop uspio je napraviti snimak čuvene Watson-Crickove dvostruke zavojnice u njenom punom sjaju bilježeći sliku niti DNA koja se odmara na silikonskoj posteljici. Posebna tehnika omogućit će istraživačima da vide kako se proteini, RNA i druge molekule ponašaju u interakciji s DNA.

Struktura DNA izvorno je otkrivena pomoću rendgenske kristalografije. To je tehnika kojom se X-zrake rasprše oko atoma, čiji proteini iskristaliziraju polje DNA u obliku kompliciranog uzorka točkica na fotografskom filmu. Tumačenje tih slika zahtijeva složeno matematičko znanje kako bi se uspjelo protumačiti kakav bi oblik kristalne strukture mogao proizaći iz promatranih uzoraka.

Nove fotografije su mnogo jasnije jer predstavljaju izravnu sliku vlakana DNA viđenu elektronski, a ne više pomoću fotona rendgenskog zračenja. Enzo di Fabrizio sa Sveučilišta u Genovi i njegov tim izdvojili su vlakna DNA i položili ih na nano-posteljicu sa silikonskim osloncima.

Tim je razvio takav tip silikonskih oslonaca koji je izuzetno nepromočiv, tako da vlaga iz njih isparava velikom brzinom ostavljajući vlakna DNA ispružena i spremna za promatranje. Izbušene su i sićušne rupe u samoj bazi nano-posteljice, kroz koje su propuštene elektronske zrake, kako bi razlučivost fotografija bila što veća. Rezultat je bila jasno vidljiva dvostruka zavojnica DNA. Pomoću ove tehnike istraživači bi trebali biti u mogućnosti promatrati interakciju DNA s ostalim biomolekulama.

Trenutno, ova metoda može se primijeniti samo na lance sastavljene od 6 molekula omotanih oko sedme koja se ponaša kao jezgra. To je zbog toga što je energija koju stvaraju elektroni dovoljna tek za razbijanje jedne molekule DNA.

Upotreba osjetljivijih detektora, koji mogu reagirati na elektrone s nižom energijom, uskoro bi trebala omogućiti timu promatranje pojedinačnih duplih zavojnica, pa i sama odmotana vlakna DNA. “Unaprijeđenom pripremom uzoraka i boljom rezolucijom slike mogli bismo izravno promatrati pojedine gradivne elemente DNA”, izjavio je Fabrizio.

Ranije ove godine na UCL-u je tim, kojeg predvodi Bart Hoogenboom, pronašao svoj put koristeći tehniku nalik Braillevoj verziji tehnike mikroskopije atomskih sila. Kao i talijanski tim, i oni su uspjeli detektirati uvijene utore koji razdvajaju dvije niti dvostruke spirale.

Izvor: NewScientist.com

9 komentara

9 Comments

 1. Aurelija Rhona del Mar

  3 prosinca, 2012 kod 10:26 pm

  zivili markeri

 2. Marin Šperanda

  3 prosinca, 2012 kod 10:36 pm

  Sad samo čekam kad će neki telac napisati komentar tipa “pa po čemu je ovo posebna vijest?” -.-
  Ili bilo što iz čega se vidi da nema pojma što je znanost…

 3. Nekužitelj Pročitanog

  4 prosinca, 2012 kod 12:11 am

  “To je tehnika kojom se X-zrake rasprše oko atoma, čiji proteini iskristaliziraju polje DNA u obliku kompliciranog uzorka točkica na fotografskom filmu.“

  Proteini atoma???
  Ozbiljno?

  • ivanakali

   4 prosinca, 2012 kod 5:06 pm

   mala nespretnost u izrazavanju, odnosi se na proteine iz DNA

 4. Krepana Mačka Vaditelj Očiju

  3 prosinca, 2012 kod 11:47 pm

  pa po čemu je ovo posebna vijest?

 5. Željko Miskovic

  3 prosinca, 2012 kod 11:49 pm

  hahahaha

 6. Goran Vedris

  4 prosinca, 2012 kod 7:00 am

  nije prvi puta, al dobro.

 7. Sir.oliver

  4 prosinca, 2012 kod 8:15 pm

  Ranije ove godine objavljena je vijest kako su znanstvenici po prvi puta snimili sjenu atoma sa laserskim mikroskopom (“The shadow-imaging technique”). Kako je promjer DNA molekule kojih 300tinjak puta veći od atoma ovo i nebi trebala bit neka senzacionalna vijest. Ne znam samo zašto nisu koristili “shadow-imaging” tehniku odnosno laserski mikroskop, jer ekipa koja je snimala atom rekla da bi se ta tehnika mogla primjeniti i za snimanje DNA molekule.

 8. RNK

  7 prosinca, 2012 kod 4:42 pm

  e,stvarno… Volim znanost, ali i prije smo znali kako izgleda lanac DNA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh