Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kako golubovi izbjegavaju nebodere, automobile i prolaznike?

Credit: C. David Williams

Gradski golubovi vrlo spretno izbjegavaju prepreke poput bandera, automobila, prolaznika i nebodera, a sada su znanstvenici tu njihovu sposobnost ulovili na kameri.

pigeon-gif.r2

Za vrijeme leta, golubovi moraju odabrati između dva načina letenja – sigurnog i učinkovitog leta. Kada lete između, primjerice, dvije bandere, golubovi biraju između dvije opcije. Mogu podići krila i napraviti „pauzu“ između zamaha krilima, tj. odgoditi sljedeći zamah ili saviti krila prema tijelu.

Prva opcija je učinkovita jer se njome troši malo energije i ne gubi se na visini. Sklapanje krila zahtijeva više energije, a golubovi ubrzo gube na visini, no to je siguran način da se spriječi ozlijeda koja bi bila rezultat zalijetanja u neku zgradu ili neku drugu prepreku.

Istraživanje je uključivalo dresiranje četiriju golubova da lete uskim hodnikom niz koji su znanstvenici postavili nekoliko prepreka kako bi provjerili koju tehniku će golubovi koristiti. Kada se radilo o uskim prostorima, golubovi su preferirali sigurnu opciju u kojoj su savijali krila jer je postojala velika mogućnost da se zalete u stup.

Credit: C. David Williams

Credit: C. David Williams

U nešto širim prostorima, golubovi nisu bili previše zabrinuti oko bliskog susreta sa stupom i bili su skloniji rizičnijoj opciji rađenja pauze između zamaha krilima.

“Izbor između dva položaja tijela ovisi o elementima opreza i nesigurnosti – efikasniji način leta golubovi koriste kada su izgledi za sudaranje s nekim predmetom maleni”, zaključak je studije.

Izvor: Vocativ

3 Comments

3 Comments

 1. Marko Vuk

  March 4, 2015 at 2:09 am

  Ajmo svi zainteresirani za dojavu 4.3.2015.javite mi se u inbox…ZA SVE NOVE KUPCE PLACANJE JE NAKON MECA…Zarada je zagarantirana…Placa se nakon dobitka,ajmo zainteresirani inbox…

 2. Lydia Juričić

  March 4, 2015 at 8:37 am

  Osjecam da oni… koji zbog. oziljaka mukom lete do visina oni sto zbog oziljaka ne vide i ne cuju pa padaju…do dna… oni ciji se glas gubi u nemilosrdnoj buci automobila … oni koji imaju nista …ali bi puno.

 3. Maja Macek

  March 6, 2015 at 3:57 pm

  uvijek sam se pitala KAKO!?!? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Ptičji mozak je fascinantniji nego što smo mislili.

Ptice imaju male mozgove. U čemu je njihova tajna? Golubovi su sposobni manevrirati s dva zadatka jednako brzo kao i ljudi – i čak...

U jugozapadnoj Francuskoj vrlo posebna skupina riba naučila je kako hvatati, vjerovali ili ne, golubove. Ove neobične scene odvijaju se na rijeci Tarn koja...

Advertisement