Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Kako golubovi izbjegavaju nebodere, automobile i prolaznike?


Gradski golubovi vrlo spretno izbjegavaju prepreke poput bandera, automobila, prolaznika i nebodera, a sada su znanstvenici tu njihovu sposobnost ulovili na kameri.

pigeon-gif.r2

Za vrijeme leta, golubovi moraju odabrati između dva načina letenja – sigurnog i učinkovitog leta. Kada lete između, primjerice, dvije bandere, golubovi biraju između dvije opcije. Mogu podići krila i napraviti „pauzu“ između zamaha krilima, tj. odgoditi sljedeći zamah ili saviti krila prema tijelu.

Prva opcija je učinkovita jer se njome troši malo energije i ne gubi se na visini. Sklapanje krila zahtijeva više energije, a golubovi ubrzo gube na visini, no to je siguran način da se spriječi ozlijeda koja bi bila rezultat zalijetanja u neku zgradu ili neku drugu prepreku.

Istraživanje je uključivalo dresiranje četiriju golubova da lete uskim hodnikom niz koji su znanstvenici postavili nekoliko prepreka kako bi provjerili koju tehniku će golubovi koristiti. Kada se radilo o uskim prostorima, golubovi su preferirali sigurnu opciju u kojoj su savijali krila jer je postojala velika mogućnost da se zalete u stup.

Credit: C. David Williams

Credit: C. David Williams

U nešto širim prostorima, golubovi nisu bili previše zabrinuti oko bliskog susreta sa stupom i bili su skloniji rizičnijoj opciji rađenja pauze između zamaha krilima.

“Izbor između dva položaja tijela ovisi o elementima opreza i nesigurnosti – efikasniji način leta golubovi koriste kada su izgledi za sudaranje s nekim predmetom maleni”, zaključak je studije.

Izvor: Vocativ

Babuške su zle.

3 komentara

3 Comments

 1. Marko Vuk

  ožujak 4, 2015 kod 2:09 am

  Ajmo svi zainteresirani za dojavu 4.3.2015.javite mi se u inbox…ZA SVE NOVE KUPCE PLACANJE JE NAKON MECA…Zarada je zagarantirana…Placa se nakon dobitka,ajmo zainteresirani inbox…

 2. Lydia Juričić

  ožujak 4, 2015 kod 8:37 am

  Osjecam da oni… koji zbog. oziljaka mukom lete do visina oni sto zbog oziljaka ne vide i ne cuju pa padaju…do dna… oni ciji se glas gubi u nemilosrdnoj buci automobila … oni koji imaju nista …ali bi puno.

 3. Maja Macek

  ožujak 6, 2015 kod 3:57 pm

  uvijek sam se pitala KAKO!?!? 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh