Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kostarika se već 300 dana napaja 100 posto obnovljivom električnom energijom

Kostarika je možda mala zemlja, ali cilja visoko kada je riječ o čistoj energiji. U 2015. godini je 100 posto svoje električne energije dobivala iz obnovljivih izvora energije 299 dana, a 2016. godine je 271 dan koristila sve osim fosilnih goriva.

Sada se čini da je nadmašila svoje postignuće iz 2015. godine, nakon 300 dana na mješavini energija iz vode, vjetra, geotermalnih izvora, biomase i Sunca. Ovaj zvjezdani rekord ide ruku pod ruku s vladinim planom da Kostarika bude ugljično neutralna zemlja do 2021. godine, rok koji je postavljen prije više od 10 godina.

Prema novom izvješću kostarikanskog Instituta za električnu energiju (ICE), s još šest tjedana 2017. godine, čini se da će se ukupni broj dana s čistom energijom povećati.

Carlos Manuel Obregón, izvršni predsjednik ICE-a, objašnjava kako su poboljšanja u mreži i nadogradnje na različite elektrane čiste energije pridonijele tom novom zenitu.

Iako su ovo sjajne vijesti, potrebna su i neka upozorenja.

Mala veličina i stanovništvo Kostarike znače da može ostvariti ove pohvalne ciljeve bez iste poteškoće s kojima se, recimo, trenutno susreću Kina, SAD ili zemlje unutar EU. Također ima obilje prirodnih izvora – osobito hidroenergije i geotermalnih izvora – koji mnogim zemljama nedostaju.

Međutim, valja istaknuti da je Kostarika dobro predvidjela kada nije ulagala u fosilna goriva, dok drugi jesu. Osim toga, navedena industrija nema značajan utjecaj nad njezinom vladom, koja je desetljećima odgodila napore za ublažavanje klimatskih promjena.

Da, utjecaj Kostarike koja u potpunosti odbacuje fosilna goriva bio bi, na praktičnoj razini, prilično beznačajan. Ona trenutno proizvodi 1.241 put manje stakleničkih plinova od Kine, primjerice, pa je njen doprinos borbi protiv klimatskih promjena relativno malen.

No, zapisi poput ove prekretnice novog obnovljivog načina imaju ogromnu simboličku moć. Oni pokazuju da predanost čistoj energiji ima smisla i na ekološkoj i na socioekonomskoj razini.

Ako ništa drugo, zemlje poput Kostarike pokazuju drugim zemljama u razvoju – naročito njezinim susjedima, i mnoštvu nacija rasutih po Africi – da ne trebate ugljen za napajanje svoje države kada različiti oblici čiste energije funkcioniraju sasvim dobro.

Problemi još uvijek postoje u Srednjoj Americi. Za razliku od mnogih razvijenih zemalja, Kostarika ne planira zamijeniti milijun ili više svojih automobila koji još koriste prljave motore s unutarnjim izgaranjem, koji doista imaju primjetan negativni učinak na kakvoću zraka i klimu.

Ipak, kada je u pitanju energija, najbogatije zemlje na Zemlji zaostaju iza područja poput Kostarike. U tom smislu ovaj komadić raja je čuvar svjetlijih dana koji dolaze.

1 Comment

1 Comment

  1. Narayan Hrvoje Tasić

    November 23, 2017 at 5:36 pm

    Možemo i mi, al tu se teško krade i to bi ubilo određene industrije u kojima se vrte stotine milijuna… Tako da, bravo Kostarika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Britanska zračna luka Heathrow prvi će put koristiti održivo gorivo za avione kao dio testa uoči summita bogatih zemalja Grupe sedam (G7) sljedećeg tjedna....

Nova platforma za solarnu energiju nazvana Demonstrator nedavno je puštena u rijeku u Nizozemskoj kako bi simulirala utjecaj vode i vjetra na otvorenom moru,...

Bit će to cijeli umjetni otok koji će proraditi do 2027. godine

Energija i gorivo

Baš kad smo pomislili da geotermalna energija, toplinska energija koja se generira iz Zemljine unutrašnjosti i predstavlja obnovljivi izvor energije, ne može biti zelenija...

Advertisement