Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

„Mjesto gdje se susreću dva oceana” – razotkrivanje mita

Posljednjih nekoliko godina internetom kruži fotografija koja prikazuje čudnovati prirodni fenomen koji nastaje kad se teška, sedimentima zasićena voda iz glacijalnih dolina izlijeva u otvoreni ocean. Fotografija je snimljena u Aljaskom zaljevu gdje dvije vrste voda, jedna blještava svjetloplava, a druga, duboke tamne nijanse plave, nalijeću jedna na drugu.

Fotografija je dobila neformalan naziv – „mjesto gdje se spajaju dva oceana”, što je, unatoč vrlo jednostavnom objašnjenju što se zapravo nalazi na slici, izazvalo mnoge nedoumice i krive interpretacije. Najčešće objašnjenje je da je to mjesto gdje se susreću Baltičko i Sjeverno more koji se nikad ne miješaju, već stvaraju granicu poput one na geografskoj karti.

Izvorna fotografija potječe iz istraživačkog krstarenja iz 2007. u kojem su oceanografi proučavali ulogu koju ima željezo u Aljaskom zaljevu i način na koji ono dolazi do određenih područja sjevernog Pacifika.

Oceanograf Ken Bruland sa sveučilišta California, Santa Cruz, jedan je od sudionika te misije i autor fotografije. On kaže da je svrha krstarenja bila proučavanje velikih, sporih morskih struja koje se vrtlože na području promjera nekoliko stotina kilometara, od obale Aljaske prema Aljaskom zaljevu.

Ti vrtlozi često sa sobom nose ogromne količine glacijalnih sedimenata zahvaljujući rijekama Aljaske poput, primjerice, rijeke Copper koja je duga oko 460 kilometara i potječe od ledenjaka Copper smještenog duboko u unutrašnjosti kopna. Ona se ulijeva u istočno područje zaljeva Prince William noseći sa sobom tešku glinu i sedimente, među kojima i željezo.

„Glacijalne rijeke u ljetno doba podlokavaju planine duboko u unutrašnjosti”, kaže Bruland. „Pri tom procesu one podižu sav taj materijal, tzv. glacijalno brašno, i odnose ga sa sobom.”

Kad se glacijalne rijeke izliju u veću vodenu površinu, zahvaća ih oceanska struja koja se kreće vrtložno od istoka prema zapadu. To je jedan od osnovnih načina na koji se željezo, sastavni dio sedimentnih glacijalnih otjecanja, prenosi na željezom siromašne regije Srednje Aljaske.

Za fotografiju o kojoj je riječ, Bruland kaže da prikazuje obiman izljev vode iz jedne od sedimentima bogate rijeke, koji se susreće sa oceanskom vodom. Također je lažna tvrdnja da se te dvije vode nikad ne miješaju, tvrdi on i dodaje:

„Granice ovih dvaju područja nikad nisu statične. One se kreću naokolo i nestaju, ovisno o razini sedimenata i hirovitom kretanju vode.”

Postoji mnogo studija o utjecaju željeza na morsku produktivnost, a posebno o utjecaju na rast planktona koje Bruland naziva „osnovnom karikom hranidbenog lanca”.

Rijeke nisu jedini način na koji glacijalni sedimenti dospijevaju do Aljaskog zaljeva. Povremeno veliki vjetrovi podižu velike količine materijala i stvaraju oblak prašine, vidljiv čak iz svemira, i odnose ga prema moru.

Stoga, sljedeći put kad netko podijeli zaista cool fotografiju „mjesta gdje se sreću oceani”, slobodno mu proslijedite znanstveno objašnjenje koje stoji iza tog fenomena. Uostalom, u ovo doba interneta ništa se ne širi brže od dezinformacija.

Izvor: AlaskaDispatch

68 komentara

68 Comments

 1. Adnan Čirak Ćiro

  27 ožujka, 2014 u 5:20 pm

  “On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio- jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.” (Furkan : 53.)

 2. Adnan Čirak Ćiro

  27 ožujka, 2014 u 5:21 pm

  “Pustio je dva mora da se susreću. Između njih je pregrada i oni se ne miješaju.”

 3. Dzankovic Anis

  27 ožujka, 2014 u 5:22 pm

  “Pustio je dva mora da se dodiruju,izmedju njih je pregrada i oni se ne mijesaju” (Kur’an)

 4. Vanis Ljubijankic

  27 ožujka, 2014 u 5:27 pm

  Postoji vise mjesta na Zemlji gdje se spajaju morske vodene povrsine a ne mijesaju se. Navodno postoji oku nevidljiva vodena barijera. Tu vodenu barijeru su 1962 god otkrili njemacki naucnici u tjesnacu Mendep gdje se spaj azaljev Aden i Crveno more. Naravno, o tome su postojale informacije prije 14 stoljeca, samo je bilo potrebno vrijeme naucnog razvitka da se i pokazu i dokazu 😉

 5. Mladen Radoš

  27 ožujka, 2014 u 5:33 pm

  Heh.. Vi stvarno vjerujete u to sto ste rekli??? Dajte procitajte cijeli tekst. A mozda i oblak baca sjenu na jedan dio vode. Radi sam na brodu, vidio sam sjenu puno puta.

  • Haris Suljic

   27 ožujka, 2014 u 5:45 pm

   “Pustio je dva mora da se dodiruju,izmedju njih je pregrada i oni se ne mijesaju” (Kur’an)
   Ovo ti je Bozansko cudo stvaranja Mladene
   a ne nekakve sjene sto ti govoris 😉

  • Mladen Radoš

   27 ožujka, 2014 u 5:47 pm

   Ok, vidim i ti znas nesto iz Kur’an-a. Jako pohvano. Svaka cast! 🙂

  • Mladen Radoš

   27 ožujka, 2014 u 5:52 pm

   De boga ti (kojeg hoces) odrasti.

  • Mladen Radoš

   27 ožujka, 2014 u 5:59 pm

   Ok, evo nije sjena. Ali kemija jest.

  • Lean Divjak

   27 ožujka, 2014 u 7:37 pm

   ljudi pomorac sam ovako nešto vidim svaki tjedan,bez obzira gdje na svijetu,to je normalna pojava,koja se čak mora i zapisati-registrirati,u detalje mi se neda…

 6. Edin Halilovic

  27 ožujka, 2014 u 5:35 pm

  Nauka otkriva neke stvari danas, a iste su objavljene u Kur’anu još početkom 7.stoljeća.

 7. Tea Ivancic

  27 ožujka, 2014 u 5:43 pm

  Steta sta ne obracamo vise paznju kuranu, bibliji i inima a ne znanstvenim objasnjenima , gdje bi nam bio kraj 😉

 8. Tea Ivancic

  27 ožujka, 2014 u 5:44 pm

  Ups, ili obracamo previse ? :-):-)

 9. Marko Blazekovic

  27 ožujka, 2014 u 5:46 pm

  Lol na znanost stranici samo vjerski komentari. Ovakve stvari su ceste i u jadranskom moru iz drugih razlog ali nista neobicno.

  • Antonio Žac

   27 ožujka, 2014 u 5:53 pm

   I nikad neće izumrit jer strah u neznanje su njihovi najveći saveznici.

  • Zvonimir Ercegovac

   27 ožujka, 2014 u 7:03 pm

   da, samo kod nas je malo obrnuto tj. more ulazi u rijeku po dnu

 10. Josip Žaper

  27 ožujka, 2014 u 5:58 pm

  Da, najlakše je fizikalni fenomen apsorpcije svjetla objasniti kemijom, koju svi dobro znamo, pa je opče prihvačeno tumačenje. No, geofizikalne zakone još ne koristimo u objašnjavanju ovakvog fenomena, jer je to još uvijek tabu tema, i u 21. stolječu!!

 11. Jelena Matković

  27 ožujka, 2014 u 6:06 pm

  Ma dajte, tko zivi na moru zna da je ovo dosta cesta pojava. Pa ja sam ju na jednom jedinom Jadranskom moru u Trstenome vidjela mnogo puta 😀

 12. Nika Bender Jelec

  27 ožujka, 2014 u 6:14 pm

  Znaci ovaj zanimljiv fenomen postoji jos od 7. stoljeca (by Edin), samo sto onda nisu imali objasnjenja zasto se to dogada pa su to pripisali nadnaravnom bicu (kao i sve ostalo sto nisu razumjeli).

  • Edin Halilovic

   27 ožujka, 2014 u 6:56 pm

   fenomen postoji od postanka svijeta, naravno nemoguce je to bilo primjetiti jer tada nije bilo zrakoplova, a mnogi odgovori do kojih sada dolazi nauka dati su u Bozjim knjigama. Nemojte misliti da ostale Bozje knjige ne uvazavam, nadam se da znate da muslimani drze i do ostalih Bozjih knjiga Tore (Tevrata), Biblije (Indžila)….ali i do ostalih Bozjih poslanika Isusa (Isa), Mojsija (Musaa), Adama (Adema), Abrahama (Ibrahima), Solomana (Sulejmana) i bilo kakvo vrijedjanje bilo koje svete knjige i bilo kojeg bozjeg poslanika ili njihovo nepriznavanje izvelo bi me iz vjere

  • Antonio Žac

   27 ožujka, 2014 u 7:34 pm

   Viruj i u sveto tele ako hoćeš to ti nitko ne smeta niti brani (indijci viruju da je krava sveta životinja) jer to je tvoja osobna stvar, al nitko ti nedaje za pravo da namećeš svoje mišljenje drugome, a to je upravo onaj tobože nenametljivi al u biti agresivno podmukli način koji prati svaku religiju..znaš ti si neuk i ja ću te prosvjetlit svojim znanjem vjere..ma koga briga, muslimanska vjera je upravo na nivou na kojem je bila kršćanska vjera u srednjem vjeku..upravo onoliko koliko je i nastala nakon kršćanstva..no ukratko da se nebi prepirali, ti vjeruješ u što hoćeš, tvoje pravo, ja vjerujem u što ja hoću i to je isto moje pravo i tu bi tribala bit granica poštivanja..

  • Senad Kolasinac

   27 ožujka, 2014 u 8:21 pm

   @Edin: Da.li uvažavao i naučne knjige ili samo vjerske?

  • Miljković Šeila

   27 ožujka, 2014 u 9:27 pm

   lol. mnogi misle da je islam nastao poslije krscanstva zbog objave Kur’ana. al prije Kur’ana su objavljene druge gore navedene svete knjige..a Kur’an je zavrsna upotpunjena Bozja objava. i ovdje nitko nikog ne omalovazava nit tko kome namece. ne kuzim cemu tolika strka.

  • Edin Halilovic

   28 ožujka, 2014 u 7:26 pm

   Antonio, dobro znas kako su zavrsavali oni u srednjem vijeku koji su se bavili naukom, a u isto vrijeme nauka je na arapskim prostorima bila u punom usponu

 13. Dalida Basaric

  27 ožujka, 2014 u 7:07 pm

  Ustanovljeno je da se,zbog prisutnosti jedne fizičke snage,nazvane “površinski napon”,vode susjednih mora ne miješaju.Površinski napon, koji proizilazi iz različite gustine mora,gotovo poput zida sprečava međusobno miješanje voda.Voda Atlanskog okeana ima slanost koja je niža od 36,0%,a voda Sredozemnog mora ima procenat slanosti veći od 36,5%. (Harun Yahja -Kur*anske mudžize).

  • Dino Alberini

   28 ožujka, 2014 u 12:30 pm

   Površinski “napon” postoji samo na površini a ne između dviju vodenih masa. I nema veze sa gustinom. Slanost mora varira i u samom moru, ti pričaš o nekakvim prosjecima. Voda Atlantika i sredozemlja se itekako miješa, ako te stvarno zanima, Kuran nije prava literatura za to. Ali tebe i nije puno briga zar ne?

 14. e-kako.hr

  27 ožujka, 2014 u 7:58 pm

  (y)

 15. Edin Đulić

  27 ožujka, 2014 u 8:05 pm

  Za ovo se zna od prije 1435 g. vjerovali ili ne !!!!!!

 16. Vedran Grubešić

  27 ožujka, 2014 u 8:15 pm

  Liči na ušće Rio Negro u Amazon. 😀

 17. Amel Husejnagić

  27 ožujka, 2014 u 9:02 pm

  U Kur’anu se ne spominje ovakav, vizualni, fenomen vec nemijesanje slane i slatke vode koje se dodiruju, a ne mijesaju … Tacno mjesto tog fenomena mogli smo vidjeti u emisiji legendarnog Zaka Kustoa.

  • Dino Alberini

   28 ožujka, 2014 u 4:50 pm

   Fenomen o kojem govoriš je privremen a i bilo ga je moguće uočiti i pred 5000 godina. Muhamed ga je samo opisao i njegovo postojanje pripisao natprirodnim silama. Danas znamo da nema ništa natprirodno u tome jer isti fenomen možemo replicirati u čaši.

  • Edin Halilovic

   28 ožujka, 2014 u 7:24 pm

   eh Dino kako ga je poslanik Muhamed mogao opisati, kada nikad mora nije vidio…Bozje su to rijeci.

  • Antonio Žac

   28 ožujka, 2014 u 7:54 pm

   Ma da..nisu se ljudi sporazumjevali i izmjenjivali informacije prije navedenog zapisa..da, nisu civilizacije mnogo starije od ovih zapisa poznavale astronomiju i još puno drugih tzv “natprirodnih” pojava, sama egipatska civilizacija koju su danas preuzeli ovi isti agresivci sa ovih stranica nekad je imala drugačija uvjerenja u doba faraona, maje, inke i njihovo poznavanje svjeta astronomije i još mnogo toga, stara kineska civilizacija..da ne nabrajam dalje, a ovi navedeni ne poštuju najprije sebe kao čovjeka u potpunoj slobodi a kako onda mogu poštivat drugog, zato nije rjetkost da će nagovorit tuđe djete da zaveže štapin oko pasa sa lažnim obećanjima..inačessvaka religija arogantno stavlja čovjeka kao vrh jedini iz straha daje prednost bogu, a šta je sa životinjom, zar i ona nije živo biće pa zašto onda čovjek kao takva dobrota mora ubijat i žderat život da bi ostao živ..ili kad se obična nakupina vodene pare razgoropadi pa pokaže svoju snagu onda taj isti čovjek prvi do boga kreše sve bogove i proklinje svoju nemoć..ili kad poklekne pred snagom obične vode..kažem poštivam svakog al nikad ne poštivam zadrtost a istina je uvjek negdje u sredini, to nije iznimka već pravilo

 18. Miljković Šeila

  27 ožujka, 2014 u 9:21 pm

  sve vam u Kur’anu pise..

 19. Lucija Justić

  27 ožujka, 2014 u 9:52 pm

  Dosadili ste i Isusu i Muhamedu s tim Biblija – Kuran polemikama -.-

 20. Davor Alfirević

  27 ožujka, 2014 u 11:35 pm

  dvije morske struje nije nikakav fenomen ima ih na u svim morima svijeta

 21. Dionizije Fa

  28 ožujka, 2014 u 6:55 am

  Glupi muslici hahah

 22. Dino Alberini

  28 ožujka, 2014 u 11:37 am

  Znao sam da će ujahati muslimani sa svojim kretenarijama. Neuka gospodo, pročitajte članak i vidjet ćete da se vode miješaju, da granica nije određena a ako odete tamo, shvatit ćete da nijedna od ovih dviju vodenih masa nije pitka. Ta vaša vjerska sranja možete prodavati samo budalama poput samih sebe. Ovo je znanost a ne medresa.

 23. Amel Husejnagić

  28 ožujka, 2014 u 5:18 pm

  Dino, ako ti se ne svidja necije uvjerenje, smatras ga nazadnim i sl., najgore od svega je da mu se suprotstavis uvredama i oholoscu … Evo napr., ti na svojim slikama izgledas kao gay, u onoj opravici na rolama, pa ti ni jedan musliman ne prigovara za to … Sto se tice fenomena, pokusaj ga replicirati u casi i popij slatki dio … Sretno.

 24. Almir Emira Mehic

  28 ožujka, 2014 u 5:33 pm

  O ovome svemu je u Kur’an časnom ispisano prije 1400 i kusur godina, te je još jedan dokaz postojanja Allaha svevišnjeg i svemogućeg i jedine i Allahove ispravne vjere… Hvaljen neka je Allah gospodar svih svjetova

 25. Almir Emira Mehic

  28 ožujka, 2014 u 5:36 pm

  Dino Alberini zar mislis da je Muhammed a.s. u svom vremenu imao brodove tipa Titanik ili glisere ili avione pa je mogao obilaziti po cjelom svjetu i vidjeti svaki primjer…

 26. Amel Husejnagić

  28 ožujka, 2014 u 8:05 pm

  Moj Antonio … Ko je izmislio masakriranje svinja, zvano kolinje … Ko je spaljivao zene, bez veze, proglasavajuci ih vjesticama … Pa zamisli sta bi takvi bili spremni napraviti da zive u Palestini … Al’ big deal … Prema Islamu, nije dozvoljeno ulaziti u beskonacne i besmislene prepirke, nego si neistomisljeniku duzan reci: Tebi tvoje, a meni moje! – Sretno i tebi u pronalazenju smisla i istine, jer si ocigledno zalutao … Provjeri jos jednom svoje katastrofalne argumente … Nije sve u medijima, ima nesto i u knjigama.

  • Antonio Žac

   28 ožujka, 2014 u 8:23 pm

   Da si bolje čitao komentar onda nebi tako reagirao već bi shvatio da nije bit tko je izmislio, izmišljeno je mnogo prije nego što misliš, izmišljeno je od samih početaka civilizacije, bit je tko je prestao a tko nastavio sa tim, jednostavno pitanje, čijoj vjeri pripadaju talibani, čijoj vjeri pripada hezbolah, čijoj vjeri priopada država koja provodi vjersku revoluciju i istovreneno kaže kako triba izbrisat cjeli jedan narod sa lica zemlje?!? Nije nešto u knjigama koliko je u činjenicama i stvarnom stanju, tribam li opet ponavljat tebi tvoje meni moje i tu je granica?

 27. Amel Husejnagić

  28 ožujka, 2014 u 9:21 pm

  Sta je hezbolah u usporedbi sa Cionostima … Sretno preko granice … Inace, nista nije izmisljeno … Svo znanje je od dragog Boga, pa i jedenje zivotinja … Od prvog covjeka pa do danas.

 28. kenan

  11 prosinca, 2014 u 1:44 pm

  braco moja muslimani ne vrijedi ovde pisat o stvarima iz Kur’ana kad ih je ovde vecina i gluho, nijemo i slijepo ma koliko vi pisali da je ovo Allahovo cudo dzaba vam je to su ljudi bez mozga i nmgu skontat ali vise ne zele da skontaju nego sto nmgu, tako da se kolnite ovakvih ljudi i u Kur’anu se kaze da se klonimo neznalica, pustite ih neka zive u svom svijetu u kojem nema nista pametno i korisno, oni j+koji vjeruju u Allaha znaju da je ovo Njegovo djelo i nema se tu sta vise pricat, a ako neko misli drugacije pa Allah ce nam presuditi o onome u cemo smo se razilazili pa cemo vidjet ko je bio u pravu

 29. Munir Husicic

  10 travnja, 2017 u 7:58 pm

  “Pustio je dva mora da se susreću. Između njih je pregrada i oni se ne miješaju.”
  (Rahman : 19.-20.)
  To je napisano pre 1400 godina pa Vi otkrivajte toplu vodu.

  • Nedim Hadzić

   11 travnja, 2017 u 12:40 am

   Piše također i da je Zemlja ravna i da su zvijezde stvorene da bi gađale nevidljiva bića po Zemlji! Da li to znači da i to ne treba preispitivati i “otkrivati toplu vodu”?

  • Nedim Hadzić

   11 travnja, 2017 u 12:42 am

   91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini, 5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste

   20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!” – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.

   43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;

   50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,

   51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –

   71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom

   78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili

   79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,

   88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!

  • Nedim Hadzić

   11 travnja, 2017 u 12:48 am

   Piše i da su zemljotresi i grmljavina opomena od Allaha. Piše i da su svi nastali od Have i Adema, a danas znamo da su sve ovo gluposti. Piše i da je homoseksualnost bolest, tj ne znaju ni sami jel bolest ili nije, jer ako je bolest kako nekog kažnjavati što je bolestan i kako se onda ne može izliječiti, te je malo čudno da je nešto što je “nenormalno” prisutno u čitavom životinjskom carstvu. Ima vjerovao ti meni još 50ak ovakvih grešaka, što manjih, što većih, a još Kur’an nije knjiga o znanosti, šta bi bilo da jeste?

  • Hrvatski Antiteisti

   11 travnja, 2017 u 6:12 am

   Munire, ne sramoti se citirajući knjigu mitova, legendi, praznovjerja i pseudoznanosti (Kuran) na znanstvenoj stranici.

  • Sedin Habibović

   11 travnja, 2017 u 6:47 am

   Nedime sve si pogresno shvatio. Procitaj sve ponovo analiticki i naucno pq ces mozda razumjeti

  • Amel Pezic

   11 travnja, 2017 u 6:57 am

   Ipak se miješaju. Pročitaj tekst jarane. 🙂

  • Jane Rachel Jones

   11 travnja, 2017 u 7:43 am

   Znala sam da će se naći jedan ovakav genijalan komentar… Daj odi piši te gluposti po vjerskim portalima, a ne ovdje

  • Munir Husicic

   11 travnja, 2017 u 1:33 pm

   Vi ste ono baš zalutali u crno bijeli svijet.

  • Munir Husicic

   11 travnja, 2017 u 1:56 pm

   Nedim Hadzić ti Kur’an izgleda čitas ko Bukvar ili ti je mozak samo za Bukvara,nisi vrijedan da ti i ovo odgovorim al vidim boris se protiv Boga iako on po tebi ne postoji tako da ti nisi sam sa sobom načisto.

 30. Leo Tavro

  10 travnja, 2017 u 8:21 pm

  To je mjesto gdje je naš patrijarh prije 5990 godina razdvojio more. Mnogo prije nego što kozojebi još nisu niti postojali. To je dokaz da je razdvajanjem mora sačuvano čovječanstvo i uklonio se grijeg prljavaca sapiranjem slane i slatke vode u Crvenom moru. I dan danas se mogu noci ostaci vojske koju je naš Svemoguci Bog i sin Isus saprao vodom od grijeha. Amen !

  • Munir Husicic

   10 travnja, 2017 u 9:00 pm

   Jarane tebi je neko mozak veš mašinom izaprao

  • Leo Tavro

   11 travnja, 2017 u 1:40 pm

   Tvrdi osoba koja će se u paklu ognjenom kupati s ostalim bradonjama.

  • Munir Husicic

   11 travnja, 2017 u 1:53 pm

   Glupo mjesto za pisanje a džaba glupom i pisat.

  • Leo Tavro

   11 travnja, 2017 u 1:57 pm

   Poškrapam te Isusovom Svetom vodicom sada i običnom kad završiš dolje. Usput, to su vas sigurno u Islamskim školama učili da pored što bombardirate neistomišljenike, ovako internetski a i javno vrijeđate ?

  • Munir Husicic

   11 travnja, 2017 u 5:30 pm

   Tebe i takve kao ti nemoguce je uvrijediti.

  • Edham Kecanovic

   11 travnja, 2017 u 5:57 pm

   Leo Tavro vidim da si kapacitet pa te molim da mi objasni Sveto Trojstvo?

 31. Marina Cakić

  10 travnja, 2017 u 10:16 pm

 32. Medimurec Drazen

  11 travnja, 2017 u 7:03 am

  Na cemu ste vi?Ovako nesto moze pisati i komentirati samo onaj koji je na UHO lijepilu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Znanost

Studija objavljena u akademskom časopisu Science pokazuje da su zaštićena morska područja (MPA), u kojima ribolov nije dopušten, korisna za riblji fond, ali i...

Tehnologija

U siječnju, predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu odredbu koja nalaže federalnim agencijama “nabavu električne energije bez karbonskog zagađenja”. Sada istraživači pokušavaju otkriti sigurne...

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

U oceanu u blizini Louisiane u istom kadru snimljeno je šest masivnih pijavica. Ovaj upečatljiv video snimio je i objavio na Facebooku Frank LeDay...

Oglašavanje