Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Neinvazivna terapija značajno reducira depresiju

Dugotrajna depresija uobičajeno je i razmjerno ograničavajuće stanje mozga obilježeno ne samo prisutnošću depresivnog raspoloženja, već i njegovim utjecajem na san, životnu energiju, donošenje odluka, pamćenje te promišljanja o smrti ili samoubojstvu.

Dugotrajna depresija pogađa 15 milijuna odraslih u SAD-u, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020., ujedno prerasti u jedan od najznačajnijih uzroka invalidnosti u svijetu, odmah nakon srčanih bolesti.

Premda su antidepresivi mnogima pomogli u oporavku i nastavljanju sa svojim životima, tek 30% pacijenata iskusilo je punu remisiju s inicijalnim farmakološkim pomagalom kojega su koristili. Pacijenti nerijetko nastoje iskušati niz drugih antidepresiva. Glavni je problem s takvim lijekovima niz nuspojava, uključujući prekomjernu težinu, seksualnu disfunkciju, umor, pospanost i mučninu. U posljednje vrijeme, jedinstvena nova terapija koja se temelji na električnoj stimulaciji glavnih živaca smještenih u mozgu pokazala se obećavajućom.

U nedavno okončanom kliničkom ispitivanju provedenom na University of California, Los Angeles, stimulacija trigeminalnog živca (STŽ) dovodi do prosječno 70%-tnog smanjenja težine simptoma tijekom dvomjesečnog razdoblja ispitivanja. Glavni znanstveni suradnik na istraživanju, dr. Ian A. Cook, Miller Family profesor psihijatrije na Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior pri UCLA, predstavio je rezultate na nedavnom zasjedanju National Institutes of Health o depresiji i drugim psihičkim poremećajima, uz napomenu da je 80% ispitanika postiglo remisiju, što je svakako vrlo značajan rezultat ovoga pilot-istraživanja.

STŽ ne predstavlja ništa novo na UCLA-u. Prvotno je korišten u sklopu liječenja epilepsije otporne na operativan zahvat, pod ravnanjem dr. Christophera M. DeGiorgija, profesora neurologije na UCLA. Pozitivni rezultati provedenog testiranja na epilepsiju kojime je bilo obuhvaćeno dvanaestoro pacijenata prošle su godine objavljeni u časopisu Neurology. Prošireno, probno dvostruko-slijepo kliničko istraživanje epilepsije u fazi je provedbe na UCLA kao i na University of Southern California.

Stimulator korišten u kliničkom ispitivanju depresije veličine je malo većeg mobitela. Dvije žice stimulatora provučene ispod odjeće spojene su na elektrode pričvršćene na čelo pomoću flastera. Elektrode prenose električnu struju do živca. Svi pacijenti obuhvaćeni testiranjem koristili su uređaj svake noći tijekom osam sati spavanja. Za razliku od antidepresiva, nisu zapažene značajnije nuspojave.

“Najznačajniji završeci trigeminalnog živca u licu smješteni su u blizini površine lubanje te ih je moguće stimulirati bilo neinvazivnim eksternim elektrodama, koje smo koristili u ovome ispitivanju, bilo minimalno invazivnim potkožnim elektrodama”, rekao je Cook. Dodao da su pojedinim pacijentima draže minijaturne potkožne elektrode implantiranih pod kožu, umjesto iskušavanja niza novih elektrode svakodnevno.

Opisujući STŽ, DeGiorgio, jedan od glavnih istraživača u testiranjima depresije, pojasnio je da je u cjelokupnom pristupu STŽ-u upravo izvanredno što je moguće slati signale ključnim strukturama duboko u mozgu bez zadiranja u lubanju. Cook pretpostavlja da električna stimulacija trigeminalnog živca generira kaskadni slijed događaja u postojećoj neuronskoj infrastrukturi. STŽ zapravo osigurava visokopropustan put prema mozgu, ustvrdio je DeGiorgio.”

Kako bi pripomogao «preseliti» STŽ iz laboratorija na polje aktivne zdravstvene skrbi o pacijentima, UCLA-in ured za intelektualno vlasništvo nedavno je dogovorio ekskluzivnu svjetsku licencu za STŽ s NeuroSigmom, domicilnom tvrtkom za neuromodulaciju osnovanu 2008. godine s ciljem komercijalizacije obećavajućih tehnologija razvijenih na vodećim sveučilištima i istraživačkim institucijama. DeGiorgio i Cook sastavni su dio skupine UCLA-inih kreatora STŽ tehnologije te dobrovoljni savjetnici NeuroSigme. Dr. Antonio De Salles i Jack Judy, također članovi akademskog UCLA-inog kadra, suosnivači su NeuroSigme i manjinski dioničari. Oni nemaju nikakvu ulogu u ovom projektu.

Izvor: University of California – Los Angeles

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Što nas čini sretnima? Obitelj? Novac? Sreća? A peptidi? Neurokemijske promjene koje su u pozadini ljudskih emocija i socijalnog ponašanja su većim dijelom nepoznate....

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Psihologija

24% djevojčica i 9% dječaka u dobi od 14 godina je depresivno. To su zaključci nove studije predvođene akademicima sa sveučilišta u Liverpoolu i...

Psihijatrija

Po zadnjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a...

Oglašavanje