Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Obavljena je prva operacija presađivanja glave na čovjeku – no, postoji kvaka

Uzimajući tek kratak predah od zauzimanja prostora na naslovnicama, kontroverzni neurokirurg Sergio Canavero vraća se s tvrdnjom da je prvo presađivanje glave na svijetu „u neposrednoj blizini“, nakon što su kineski znanstvenici uspješno izveli prvo presađivanje glave na ljudskom lešu.

Otkrio je vijest na konferenciji za novinare u Beču u petak ujutro, izvještava The Telegraph. Profesor Canavero tvrdi da je ovaj pothvat postignut tijekom 18-satne operacije na Medicinskom sveučilištu Harbin u Kini, tijekom koje je tim kirurga uspješno odrezao, a zatim ponovno spojio leđnu moždinu, živce i krvne žile u kralježnici i vratu.

Operaciju je vodio dr. Xiaoping Ren, kirurg koji je prethodno transplantirao glavu majmuna i brojnih glodavaca. Očekuje se da će Medicinsko sveučilište Harbin napisati cijelo izvješće o operaciji u narednih nekoliko dana.

„Prva ljudska transplantacija na ljudskom lešu je učinjena“, rekao je Canavero gomili, prema Telegraphu. „Zamjena cijele glave između donora organa koji su u stanju moždane smrti je sljedeća faza. I to je posljednji korak za formalno presađivanje glave zbog neposrednog medicinskog stanja.“

U telefonskom intervjuu, Canavero je izjavio za USA Today da će se operacija odviti u Kini jer znanstvene ustanove i vlasti Europe i SAD-a nisu bile voljne podržati spornu operaciju.

„Amerikanci nisu razumjeli“, rekao je. „Kineski predsjednik Xi Jinping želi vratiti Kini njenu veličinu. Želi da Kina bude jedina svjetska velesila. Vjerujem da upravo to i radi.“

Planovi ekscentričnog Talijana za prvo uspješno presađivanje glave živoga čovjeka bili su okruženi i potaknuti kontroverzama. Još 2015. godine procijenio je da će operacija biti obavljena do 2017., no to izgleda malo vjerojatno s obzirom na nedavne stope razvoja.

Iako je Canavero proveo nekoliko prošlih godina pišući znanstvene studije o pothvatu, masovne sumnje i dalje okružuju znanstveni legitimitet njegovih velikih obećanja. Arthur Caplan, šef medicinske etike u Medicinskom centru Langone na Sveučilištu u New Yorku, rekao je da je Canavero „izvan svake pameti“.

U razgovoru za Wired, neuroznanstvenik Dean Burnett rekao je u svibnju vezano za operaciju presađivanja glave: „Kada netko iznese ekstremnu tvrdnju, moje je pravilo: ako nisu pružili snažne znanstvene dokaze, ali su bili na TED Talk-u, trebao bi se upaliti alarm“.

Canaverov govor na poznatoj konferenciji TEDx Talk može se pogledati ispod.

19 komentara

19 Comments

 1. Veronika Lončar

  18 studenoga, 2017 u 3:55 pm

  A kvaka je ta da je transplatirana glava na leš, a ne živog čovjeka.

  • Adrijana Radosevic

   19 studenoga, 2017 u 6:52 pm

   jebiga, daj ti bolje pa ćemo čitati o tebi.

  • Veronika Lončar

   23 studenoga, 2017 u 4:04 pm

   Napisala sam riječi iz članka da ljudi ne moraju otvarati stranicu. Nikoga nisam kritizirala.

  • Mila Skejić

   23 studenoga, 2017 u 10:15 pm

   Veronika Lončar a biće in to ka generalna proba..mora počet nekako

 2. Zvonimir Bešlić Eddie

  18 studenoga, 2017 u 6:24 pm

  Zanimljivo.

 3. Kvadrica

  19 studenoga, 2017 u 9:37 am

  I kod samo nagnječenja leđne moždine može do trajne paralize. Spojiti kosti, žile i mišiće je možda i moguče ali mislim da jos nitko nije u svijetu uspjesno spoijo prekinutu leđnu moždinu a dokaz su i brojni nastradali u prometnima, padovima.. koji su ostali u kolicima.
  Sumnjam u ovaj zahvat ali bez pokusalja nema ni uspjeha, predvidam da ce se pacijent probuditi ali ce biti paraliziran i zbog komplikacija ce ubrzo preminuti, to ce se okarakterizirati kao veliki uspjeh jer se pacijent bar probudio. Daj boze da se varam i da se dogodi cudo, to bi znacilo da je rijesen problem spajanja leđne mozdine i onda bi postojala sansa da i ja jednom prohodam.

 4. Dora Jurčić

  19 studenoga, 2017 u 9:02 pm

  Pucio Bagatela

 5. Zdravko Kopjar

  24 studenoga, 2017 u 4:25 am

  pa mrtvu glavu je mogel i na guzicu leša zašit…

 6. Robert Čkalja Tolić

  26 studenoga, 2017 u 10:57 am

  Marina Guberac prijavim te ja nema problema

 7. Mario Jakovljevic

  27 studenoga, 2017 u 5:44 am

  Polako, to je bio samo test. Sad u 12mj je sa živim subjektom. Dosta dugo čekam da vidim rezultat. Skeptičan sam da će uspjeti, ali tko zna, u svakom slucaju je to skok masovni za medicinu.

 8. Luka Barić

  27 studenoga, 2017 u 1:15 pm

  Borko Raca

 9. Dean Kasaić

  27 studenoga, 2017 u 11:54 pm

 10. Mislav Jurki

  28 studenoga, 2017 u 11:21 pm

  Krešo Žnidarić wow

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Liječnici koji su prije više od godinu dana transplantirali čitav penis i skrotum na tijelo vojnika ranjenog improviziranom eksplozivnom napravom u Afganistanu izvijestili su...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s londonskog King’s Collegea su otkrili novu vrstu stanica koja bi mogla biti odgovorna za obnavljanje jetrenog tkiva. Nadaju se da će buduća...

Zdravlje i Medicina

Prvo presađivanje glave ikad, koje se trebalo održati u prosincu 2017. godine, sada je odgođeno. Trenutno ne postoji zakazani naknadni datum ali vjerojatno će...

Zdravlje i Medicina

Zion Harvey je dječak koji je dobio svoje mjesto u povijesti medicine.