Connect with us

Znanost

Foto: CC BY

Neuroznanost

Obavljena je prva operacija presađivanja glave na čovjeku – no, postoji kvaka


Uzimajući tek kratak predah od zauzimanja prostora na naslovnicama, kontroverzni neurokirurg Sergio Canavero vraća se s tvrdnjom da je prvo presađivanje glave na svijetu „u neposrednoj blizini“, nakon što su kineski znanstvenici uspješno izveli prvo presađivanje glave na ljudskom lešu.

Otkrio je vijest na konferenciji za novinare u Beču u petak ujutro, izvještava The Telegraph. Profesor Canavero tvrdi da je ovaj pothvat postignut tijekom 18-satne operacije na Medicinskom sveučilištu Harbin u Kini, tijekom koje je tim kirurga uspješno odrezao, a zatim ponovno spojio leđnu moždinu, živce i krvne žile u kralježnici i vratu.

Operaciju je vodio dr. Xiaoping Ren, kirurg koji je prethodno transplantirao glavu majmuna i brojnih glodavaca. Očekuje se da će Medicinsko sveučilište Harbin napisati cijelo izvješće o operaciji u narednih nekoliko dana.

„Prva ljudska transplantacija na ljudskom lešu je učinjena“, rekao je Canavero gomili, prema Telegraphu. „Zamjena cijele glave između donora organa koji su u stanju moždane smrti je sljedeća faza. I to je posljednji korak za formalno presađivanje glave zbog neposrednog medicinskog stanja.“

U telefonskom intervjuu, Canavero je izjavio za USA Today da će se operacija odviti u Kini jer znanstvene ustanove i vlasti Europe i SAD-a nisu bile voljne podržati spornu operaciju.

„Amerikanci nisu razumjeli“, rekao je. „Kineski predsjednik Xi Jinping želi vratiti Kini njenu veličinu. Želi da Kina bude jedina svjetska velesila. Vjerujem da upravo to i radi.“

Planovi ekscentričnog Talijana za prvo uspješno presađivanje glave živoga čovjeka bili su okruženi i potaknuti kontroverzama. Još 2015. godine procijenio je da će operacija biti obavljena do 2017., no to izgleda malo vjerojatno s obzirom na nedavne stope razvoja.

Iako je Canavero proveo nekoliko prošlih godina pišući znanstvene studije o pothvatu, masovne sumnje i dalje okružuju znanstveni legitimitet njegovih velikih obećanja. Arthur Caplan, šef medicinske etike u Medicinskom centru Langone na Sveučilištu u New Yorku, rekao je da je Canavero „izvan svake pameti“.

U razgovoru za Wired, neuroznanstvenik Dean Burnett rekao je u svibnju vezano za operaciju presađivanja glave: „Kada netko iznese ekstremnu tvrdnju, moje je pravilo: ako nisu pružili snažne znanstvene dokaze, ali su bili na TED Talk-u, trebao bi se upaliti alarm“.

Canaverov govor na poznatoj konferenciji TEDx Talk može se pogledati ispod.


Tražili ste na googlu:

transplatacija glave

19 komentara

19 Comments

 1. Veronika Lončar

  studeni 18, 2017 kod 3:55 pm

  A kvaka je ta da je transplatirana glava na leš, a ne živog čovjeka.

  • Adrijana Radosevic

   studeni 19, 2017 kod 6:52 pm

   jebiga, daj ti bolje pa ćemo čitati o tebi.

  • Veronika Lončar

   studeni 23, 2017 kod 4:04 pm

   Napisala sam riječi iz članka da ljudi ne moraju otvarati stranicu. Nikoga nisam kritizirala.

  • Mila Skejić

   studeni 23, 2017 kod 10:15 pm

   Veronika Lončar a biće in to ka generalna proba..mora počet nekako

 2. Zvonimir Bešlić Eddie

  studeni 18, 2017 kod 6:24 pm

  Zanimljivo.

 3. Kvadrica

  studeni 19, 2017 kod 9:37 am

  I kod samo nagnječenja leđne moždine može do trajne paralize. Spojiti kosti, žile i mišiće je možda i moguče ali mislim da jos nitko nije u svijetu uspjesno spoijo prekinutu leđnu moždinu a dokaz su i brojni nastradali u prometnima, padovima.. koji su ostali u kolicima.
  Sumnjam u ovaj zahvat ali bez pokusalja nema ni uspjeha, predvidam da ce se pacijent probuditi ali ce biti paraliziran i zbog komplikacija ce ubrzo preminuti, to ce se okarakterizirati kao veliki uspjeh jer se pacijent bar probudio. Daj boze da se varam i da se dogodi cudo, to bi znacilo da je rijesen problem spajanja leđne mozdine i onda bi postojala sansa da i ja jednom prohodam.

 4. Dora Jurčić

  studeni 19, 2017 kod 9:02 pm

  Pucio Bagatela

 5. Zdravko Kopjar

  studeni 24, 2017 kod 4:25 am

  pa mrtvu glavu je mogel i na guzicu leša zašit…

 6. Robert Čkalja Tolić

  studeni 26, 2017 kod 10:57 am

  Marina Guberac prijavim te ja nema problema

 7. Mario Jakovljevic

  studeni 27, 2017 kod 5:44 am

  Polako, to je bio samo test. Sad u 12mj je sa živim subjektom. Dosta dugo čekam da vidim rezultat. Skeptičan sam da će uspjeti, ali tko zna, u svakom slucaju je to skok masovni za medicinu.

 8. Luka Barić

  studeni 27, 2017 kod 1:15 pm

  Borko Raca

 9. Dean Kasaić

  studeni 27, 2017 kod 11:54 pm

 10. Mislav Jurki

  studeni 28, 2017 kod 11:21 pm

  Krešo Žnidarić wow

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh