Održavanje

Kako biti ekološki osviješten ?

Većina misli da je teško biti ekološki osviješten i ne žele se zamarati s time da promijene način življenja kako bi postali ekološki osviješteni, no to ne treba biti tako jer samo promjena sitnice utječe na to da ne zagađujemo i ne opterećujemo okoliš, a sebi da i uštedimo novac te sačuvamo zdravlje .

Kod ekološke osviještenosti prije svega ne treba bacati žvakaće gume i opuške cigareta nigdje drugdje, nego u koš za smeće.
Cijene režija smanjit će se na sljedeći način :
1. Tijekom ljeta na vašim klima uređajima nastojte da ne postavljate temperaturu na preniske stupnjeve. Uz to, ako rashlađujete prostoriju klima uređajem, ne otvarajte prozore i vrata jer na taj način bacate energiju i novac. A tijekom zime ne grijte prostoriju na previsokoj temperaturi, nego radije obucite deblju odjeću te smanjite grijanje za koji stupanj. A ako u određenoj prostoriji ne boravite dulje vrijeme, ne trebate je zagrijavati dok niste u njoj.
2. Isto vrijedi i za svijetlo: nema potrebe da bude uključeno svijetlo u prostoriji gdje nitko ne boravi. Isto je velika stvar u štednji režija, ako ugradite štedne žarulje. Jedan od uštede el. energije je i izbjegavanje tamnijih zavjesa. Radije koristite bijele zavjese s kojima ćete zakriti vidljivost, a svjetlost će i dalje biti gotovo jednaka kao da i niste navukli zavjese.
3. Vodu ćete uštedjeti ako se tuširate, umjesto da se kupate, a zapravo ćete sebe i kvalitetnije oprati jer tuširanjem ispirete svu prljavštinu sa sebe, a dok se kupate, sve što ste isprali s tijela okružuje vas u toj vodi u kojoj se kupate.
4. Perilice suđa i perilice rublja uvijek punite do kraja jer jednako troše energiju na pola pune ili do kraja pune. Također preporučuje se prati rublje tijekom kasnijih večernjih sati ili tijekom ranijih jutarnjih sati dok je električna energija povoljnija.
5. Kad napunite do kraja vaše mobitele i tablete, isključite punjač jer nema potrebe da trošite električnu energiju, a vaš se mobitel ili tablet ionako ne može napuniti više od 100 % .
6. Ako određeno vrijeme ne koristite računala, ugasite ih kako ne bi bez potrebe trošila električnu energiju.

Ostali načini kako biti ekološki osviješten :

1. Redovito odledite ledilice i hladnjake.
2. Ukoliko imate dvorište zasadite neko drvo. Najveću korist uživat ćete ako zasadite određenu voćku po želji.
3. Mjesta koja su malene udaljenosti od vašeg doma posjećujte biciklom ili pješice umjesto automobilom.
4. Sokove, voće i povrće te namirnice koje možete kupiti u domaćoj proizvodnji kod OPG- ova nastojite kupovati na taj način. Osim što je ekološki, uz pridonosi i vašem zdravlju.
5. Smanjite upotrebu kemijskih sredstava kojima čistite kuću tako što ćete neke od namirnica koristiti za čišćenje : primjerice octom i sodom uklonite kamenac. Isto tako uz nekoliko kapi octa na dcl vode koje pomiješate u boci s raspršivačem koristite kao sprej za pranje prozora.
6. Kompostiranje – otpaci od smeća koji trunu, neka vam posluže kao gnojivo za biljke. Na taj način smanjit ćete količinu otpada, a biljke će dobiti prirodno gnojivo.
7. Kupujte bilježnice i vrećice sastavljene od recikliranih materijala.
8. Umjesto da kupujete novine, čitajte vijesti on line. Isto tako možete i za neke časopise, no ako ih već kupite, posudite i ostalima za koje znate da su zainteresirani za određenu tematiku tog časopisa.
9. Na potrošnju papira pripazit ćete i tako da plaćate račune on line. A s time ćete i uštedjeti vrijeme.
10. Odjeću i obuću koju ne planirate više koristiti, bacite u posebne kontejnere namijenjene za odjeću i obuću, no još će bolji rezultat biti ako je ostavite u dječjim domovima ili Caritasu.

Ekološki način življenja pružit će vam uštedu energije, novaca i zagađenog prostora. Osim toga, konzumiranjem ekološki uzgojenih namirnica, pridonijet ćete zdravlju.

POPULARNO

To Top