Popravci

Kako odabrati izvijače ?

Radovi i popravci u kući, natjerat će vas da razmišljate o tome kako odabrati izvijače koji su vam potrebni. Izvijači na tržištu dolaze u različitim veličinama. Izvijači se koriste za zavijanje i odvijanje vijaka. Najčešći i najprikladniji izvijači su oni čija je drška od plastike ili od drva. Klasični izvijač možete naoštriti pomoću nauljenog kamena.

KLASIČNI ILI OBIČNI IZVIJAČI

 • Za obične vijke

Oštrica izvijača je od legure kroma, čelika i vanadija. Oštrica je pričvršćena na drvenu ili plastičnu ručku. Drška je formirana tako da se lakše rukuje s njom. Kod odabira izvijača, važno je izabrati odgovarajuću širinu oštrice koja će biti prikladna za određeni vijak. Ako je oštrica vijka preširoka, ona će oštetiti predmet pri zadnjem okretanju. Ako je oštrica pak preuska, ona će oštetiti urez vijka, ali i sam izvijač.

obicni-izvijac-1

 • Za križne vijke

Vrlo je sličan običnom vijku, samo što je oštrica pojačanog vrška. I kod ovog vijka, važno je izabrati odgovarajuću veličinu oštrice kako se ne bi oštetila glava vijka. Na tržištu postoje tri veličine oštrica koje se koriste za ove izvijače.

obicni-izvijac

 • Za nepristupačne vijke

Kao što se može zaključiti iz njegovog naziva, ovi vijci se koriste za teško pristupačna mjesta. Vijak za teško pristupačna mjesta postoji s običnom oštricom, ali i onaj s križnom. Na tržištu postoje oštrice od 25 mm i od 38 mm.

 IZVIJAČI S MEHANIZMOM

 • Izvijač s čegrtaljkom

Ova vrsta izvijača posebna je po tome što se na nju vijak može pričvrstiti, a pri tome se držak ne treba ispuštati iz ruke. U takav držak može se umetnuti oštrice za obične, ali i za križne vijke. Za razliku od običnih izvijača, kod ovih izvijača, smjer kretanja može se podesiti. Podešavanje omogućuje pomični dio na mehanizmu. Osim podešavanja pomicanja, postoji mogućnost blokiranja.

izvijaci-s-cegrtaljkom

 • Izvijač sa spiralnim mehanizmom

Oštrica ovog vijka brzo se vrti okomito. Ti pokreti najsličniji su pokretima pumpanja. Podešavati se može u lijevu i u desnu stranu, a može se i blokirati. Držak prihvaća različite oštrice. Ako oštrica isklizne, predmet se može oštetiti.

 • Kutni izvijač

Koristi se za teško dostupne vijke. Oštrice su čelične. Imaju zavijene krajeve čiji vršci služe za izvijanje vijaka. Jedna strana izvijača koristi se za vijke s običnim urezom. Druga strana je za vijke s križnim urezom.

 • Udarni izvijač

Ovaj izvijač koristi se za vađenje jako zategnutih matica i vijaka. Čekić udara o vijak. Tada u mehanizmu dolazi do pritiska koji olabavljuje zategnute vijke.

ELEKTRIČNI IZVIJAČI

 • Električarski izvijač

Ovaj izvijač ima prilagođenu oštricu koja dopire do vijaka u uskim udubinama. Ova oštrica je izolirana. Njezina dužina je od 75 do 250 mm.

 • Ispitivač napona

Njime se testira električna struja. Ukoliko se njome dotakne vod pod naponom, tinjalica će zasvijetliti.

ispitivac-napona

OŠTRICE ZA UMETANJE

 • Električna bušilica

Oštrice izvijača umeću se u električnu bušilicu gdje se reguliraju brojevi okretaja.  Na tržištu postoje šesterokutne te križne oštrice.

 • Okretna ručna bušilica

Za stezanje ili za olabavljivanje velikih vijaka oštrice izvijača mogu se umetnuti i u ručnu okretnu bušilicu. Ove oštrice na oba su kraja podjednako široke. Na tržištu postoje običnih oštrica i križnih oštrica.

 

POPULARNO

To Top