Uređenje

Kako čuvati alat ?

Alat treba čuvati tako da vam bude pregledan dok ga tražite. Nemojte različitu vrstu alata držati u istoj ladici jer ćete tako određeni alat teško pronaći, ali i alat dok stoji jedan pokraj drugoga ili jedan preko drugoga,  kako je to već običaj u ladici, može se i oštetiti.

Posebno treba paziti na alate s oštricama jer ako se one odlažu tako da dodiruju druge alate, može doći do otupljenja oštrica.Korisno će vam biti ako zabijete vijke, plastične nosače ili plastične kvačice za alat na zid u radioni ili garaži gdje će vam alat biti pregledan te nadohvat ruke.Kistove i četke za bojanje vješajte na ploču na klinove jer njihove dlake moraju stajati ravno kako se ne bi oštetile tj. da ostaju ravne.

Korisno bi bilo imati radni stol sa škripcem . Takav stol poslužit će vam za lijepljenje drveta, keramičkih pločica i slično.Preporučuje se imati i platnenu torbu za nošenje alata ako idete raditi nešto van radione ili garaže.

Električni alat trebalo bi čuvati u ormarićima koji se po mogućnosti mogu zaključati. Treba paziti da je kabel električnog alata uredno namotan.Platnene torbe s džepovima praktične su za pospremanje sitnijih alata koji vam trebaju dok nešto popravljate ili preuređujete. U džepove takvih torba, obično se stavljaju : kliješta, ključevi, čekići i slično.

U radionu ili garažu montirajte police na kojima ćete držati tekućine i sprejeve, ali i knjige koje se mogu primijeniti kod radova koje ćete izvoditi u garaži ili radioni.

Na dijelu zida gdje planirate objesiti alat na vijke i kvačice, opcrtajte oblik alata kako biste uštedjeli na prostoru te kako biste znali gdje koji alat pripada jer ako im zamijenite mjesta, dovest ćete se u situaciju da vam pojedini alati nakon obavljenog posla više neće naći mjesto na zidu.

kako-cuvati-alat-1

Stalak za čuvanje kliješta i odvijača možete izraditi sami prema opisu koji slijedi dalje u tekstu.

STALAK ZA ČUVANJE KLIJEŠTA

Kod izrade stalka za kliješta potrebne su vam dvije drvene pločice koje mogu biti od različitih materijala, ovisno koji imate (drvo, keramika, metal i slično). Uz to 25 do 30 cm  dugačke tri drvene  šipkice na koje ćete poredati kliješta. Pripazite da vam kliješta ne strše. Dobro je prije bušenja svaka kliješta olovkom zacrtati na pločici kako bi se na pravoj visini pločice izbušila rupa.Krajeve šipke tj. stalka pričvrstite maticama.

kako-suvati-alat-2STALAK ZA ČUVANJE ODVIJAČA

Potreban vam je drveni kvadar dužine ovisno o tome koliko imate odvijača. Za 5 odvijača dužina kvadra trebala bi biti oko 15 cm. U drvenom kvadru izbušite utore te u njih složite odvijače. Drveni kvadar koji je stalak za odvijače ukoliko je potrebno, možete poravnati brusilicom.

kako-cuvati-alat-1

POPULARNO

To Top