Vrt

Kako izabrati lopatu ?

Proljeće je vrijeme radova u vrtu. Između odabira ostalih alata, bit će potrebno i izabrati lopatu.

Lopata je vrtni alat koji se koristi kod: pripreme tla, sadnje i uređenja. A bit će vam potrebna i tijekom zime za čišćenje snijega.

Kod odabira lopate, trebate si postaviti pitanja: „Za što ću koristiti lopatu? Hoću li s njom kopati rupe ili premještati materijal ?“

Sljedeći korak za izabrati lopatu obratiti pozornost na oblik lopate. Lopata kojom ćete čistiti snijeg treba biti ravnog nosa i što šira kako bi mogla pomaknuti veliku količinu snijega.

Za teška ili kamenita tla pogodno je izabrati lopatu koja ima nos lagano savinut prema gore. S takvom ćete lopatom moći otpuštati tlo te ga premještati.

Za opće namjene, što znači kopanje rupa u tlu, preporučuje se izabrati lopatu okruglog nosa. Dodatna kvaliteta ovakve lopate je ako ima rubove pomoću kojih se može nogama gurnuti lopatu u tlo.

Za pomicanje materijala, žitarica i slično odaberite što veću lopatu.

Nakon što ste odabrali odgovarajuću oštricu lopate, slijedi provjera ručke.

Ručka se ne smije savijati. Trebala bi biti ergonomski oblikovana. Lopate s kratkom ručkom neće biti učinkovite kod obavljanja posla. Debljina ručke također je važna. Ručke većeg promjera mogu izazvati plikove, dok ručke manjeg promjera su teške za pravilno držanje, budući da su pretanke.

Obratite pažnju i na način na koji je oštrica lopate pričvršćena za ručku. Hoće li izdržati radno opterećenje. Ručka se ne smije klimati od nastavka oštrice lopate.

Kod odabira lopate čiji je nos šiljat, provjerite i jačinu oštrice. Oštrica bi trebala biti od čelika. Također, oštrica ne smije biti tanka. Ako ste u mogućnosti, uzmite tanku tkaninu te njome provjerite oštricu lopate.

DODATNI SAVJET

Ako je vaša visina između 160 cm i 175 cm, odaberite lopatu koje su primjerene za tu visinu.

Ako ste pak visoki između 175 cm i 195 cm , odaberite lopatu primjerenu za tu visinu.

 

POPULARNO

To Top