Vrt

Kako odabrati alat za vrtlarenje?

Vrtlarenje može biti posao, opuštanje ili hobi. Što god da je od nabrojanog, alat za vrtlarenje bit će ključan za uspješno obavljanje aktivnosti u vrtu.

Vrtlari s iskustvom tvrde kako ne mogu zamisliti vrtlarenje bez šiljate lopatice za zemlju. Ta lopatica koristi se za izradu rupa za sadnju, a njome možete razbiti i veće grudice zemlje. Lopatica je neizostavan alat za vrtlarenje baš zbog šiljatog vrha, a uz to njome ćete i grabiti zemlju. To su zapravo male lopatice visine 30 – 40 cm, ali od velike pomoći u vrtlarenju.

Možete biti i najbolji vrtlar u okolici, no korov će ipak rasti u vašem vrtu. Korov se može ukloniti na više načina. Jedan od načina uklanjanja korova je uz pomoć pravog alata. Posebni nož široke oštrice i nazubljene linije s V izrezom na vrhu savršen je izvlačenje korova. Kod izvlačenja korova važno je izvući korov s korijenom. To ne znači da se korov neće više nikada pojaviti, no barem ćete ukloniti smetnje za razvoj biljaka koje uzgajate.

Kod vrtlarenja, neizostavno je rezanje. Suhe grane i grančice odumrli su dio biljke koji sprečavaju razvoj zdravog dijela biljke. Ovisno o debljini grana i grančica , ovdje možete više vrsta alata. Prije svega to se odnosi na vrtne škare, zatim na škare za grane, te na kraju i na pilu. Kod rezanja grana, savjetujte se s nekim iskusnijim vrtlarom jer će vam on najbolje objasniti koje grane treba rezati, a koje ne.

Ono što je metla u kući, to su grablje u vrtu. Otpad u vrtu koji uključuje: korov, otpalo lišće ili pokošenu travu, skupit ćete kvalitetnim grabljama.

Kakve grablje su kvalitetne grablje ?

Grablje ne bi smjele biti od plastike, barem ne onaj dio koji se odnosi na zupce. Zupci će sakupljati korijene većeg korova što bi ih moglo lako oštetiti. Najbolje bi bilo da su zupci grablji metalni. Uz to, za zupce je važno da budu što gušći kako bi u kratkom vremenu uspeli staviti sve na hrpu. Drška grablji ne smije biti prekratka jer u suprotnom nećete moći daleko zahvatiti otpad.

Nabrojani alat za vrtlarenje je osnovni pribor kod radova u vrtu. S vremenom ćete vjerojatno dobiti volju za dodatne radove u vrtu, a s time i potrebu za još alata.

POPULARNO

To Top