Edukacija

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ?

Možda na prvu zvuči smiješno činjenica da treba objašnjavati kako fotografirati crno – bijele fotografije, budući da danas postoje mnogi programi i aplikacije koji će fotografiju u boji pretvoriti u crno – bijelu, no kad je riječ o kontrastu, a želite crno – bijelu fotografiju, pažljivo ćete birati što ćete i kako fotografirati.

Treba pažljivo birati oblike i linije za crno – bijele fotografije. Teži se tome da se dobije trodimenzionalnost jer na crno – bijelim fotografijama prevladavaju samo tri boje: crna, bijela i različite nijanse sive. Ako se ne pazi na to da na crno – bijeloj fotografiji ima različitih oblika i linija, fotografija neće izgledati čak niti dvodimenzionalno jer se neće moći raspoznati linije i oblici jer je velika mogućnost da će više objekata na jednom djelu fotografije poprimiti crnu boju.

Npr. ako fotografirate cvijeće, ne fotografirajte ga odozgo, nego iz donje perspektive jer ćete tako dobiti više linija i oblika pa će crno – bijela fotografija izgledati „čišće“ i oštrije.

Kad se postavi pitanje kad fotografirati crno – bijele fotografije ? Ne preporučuje se u podne kad je sunce najjače i općenito ako je previše svjetla jer tad će većina svjetlijih nijansa biti izblijeđena što će izgledati vrlo loše jer se na fotografiji neće raspoznati niti boje, niti oblici.

Prije nego krenete fotografirati fotografiju koja će biti u crno bijeloj tehnici, probajte razmišljati unaprijed. Gledajte linije i oblike te pokušajte zamisliti kako će izgledati kad ćete je pretvoriti u crno – bijelu.

Koristite RAW i JPEG formate koji omogućuju promjenu stila slike prikazane na LCD zaslonu jer će se te fotografije trebati mijenjati, u ovom slučaju u crno – bijele fotografije.

Kod fotografiranja fotografija koje ćete mijenjati u crno – bijele, koristite se histogramom. Histogram prikazuje koliko prevladava svijetlih, koliko tamnih, a koliko srednjih tonova na fotografiji.

Lijeva strana histograma prikazuje koliko crne boje prevladava na fotografiji. Desna strana histograma prikazuje koliko bijele boje prevladava na fotografiji. Sredina histograma prikazuje koliko je srednjih tonova tj. sive nijanse na fotografiji.  Za crno – bijele fotografije idealno je da histogram bude ravnomjerno raspoređen.

Prije fotografiranja, ISO na fotoaparatu postavite na što niži broj. Preporučuje se na 100 do 400 ISO raspon. Nakon toga krenite fotografirati fotografije koje ćete pretvoriti u crno – bijele fotografije.

kako-fotografirati-crno-bijele-fotke

Možda ćete pomisliti kako je kišno i oblačno vrijeme nepovoljno za fotografiranje, no to baš može biti idealna situacija da nastanu posebne fotografije. Kad je vrijeme oblačno, svjetlost je mekša što pogoduje fotografiranju crno – bijelih fotografija, a lokve koje nastaju od kiše mogu dodati refleksije fotografiji.

crno-bijelo-fotografiranje

Fotografirajte duge ekspozicije, najidealnije bi bilo da koristite stativ za fotoaparat prilikom fotografiranja. Duge ekspozicije ističu linije te daju dramatičnost fotografiji.

Kod pretvaranja fotografije u crno – bijele, preporučuju se narančasti filteri, posebno ako je na fotografiji čovjek, kožu će mu pretvoriti u neku mekšu nijansu sive, dok bi je recimo plavi filter previše potamnio.

Igrajte se, fotografirajte! Svaki novi pokušaj, dat će bolju fotografiju!

 

POPULARNO

To Top