Edukacija

Kako funkcionira vodovod?

kako-funkcionira-vodovod

Što mislite, koliko vode dnevno troši jedan veliki grad. Jeste li se upitali odakle dolazi sva ta voda? Kako se ona dovodi do grada?

Što mislite, koliko vode dnevno troši jedan veliki grad. Jeste li se upitali odakle dolazi sva ta voda? Kako se ona dovodi do grada? Ta se voda dovodi iz jezera i rezervoara koji su udaljeni od samog odredišta vode, a do grada stiže kroz vodovodni sustav.

Vodovod je kanal što ga je čovjek izgradio kako bi njime doveo vodu u grad iz jezera ili rezervoara. Taj vodovod može biti otvoreni kanal, tunel ili dugačka cijev, a može biti čak i kombinacija sva tri načina. Vodovod je često dugačak puno kilometara, ako se grad ili mjesto do kojeg vodovod opskrbljuje vodu ne nalazi bliže, a njegova širina ili promjer mogu biti veći i od metra.

Prvo se iskopa kanal koji vodi od izvora vode do odredišta tj.grada, a potom se obloži betonom, kamenom ili ciglom da se zemlja ne bi ispirala s vodom i na taj ju način blatila. Tamo gdje je padina strma ili neravna, prokopava se tunel. Ponekad se tunel probija sve do druge doline. Taj se tunel isto tako oblaže betonom, kamenom ili ciglom zbog padalina.

Dugačka cijev se upotrebljava kad se vodovod mora naglo spuštati da bi prešao preko padine, doline ili tamo gdje voda treba ostati čista. Vodovodne dugačke cijevi se prave od čelika ili od betona s čeličnom konstrukcijom.

Vodovod se gradi tako da ima blag nagib, kako bi voda tekla zahvaljujući zemljinoj gravitacijskoj sili, ali ne previše brzo da ne bi ispirala i uništavala unutarnje slojeve vodovodnih cijevi ili tunela. Što je blaži nagib, to je sporije kretanje vode, pa vodovodna cijev mora biti šira da bi prenijela određenu količinu vode.

Vodovod je vrlo star izum. Još su stari narodi u Egiptu, Babilonu i Asiriji kopali kanale koji­ma su si dovodili svježu vodu iz dalekih područ­ja sve do javnih bazena i fontana. Grci su sagradili prvi vodovod u Europi, ali najsavršenije su vodovode gradili stari Rimljani. U 3. stoljeću naše ere Rim je imao 11 vodovoda (od kojih su neki bili dulji od 80 kilometara) koji su grad opskrbljivali vodom s udaljenih brjegova.

POPULARNO

To Top