Obrazovanje

Kako izabrati kliješta?

Različitog izgleda i različite namjene, kliješta su od velike pomoći kako na različitim radnim mjestima, tako i kod kuće. Kliješta su ručni alat koji je oblikovan za prihvaćanje predmeta koristeći snagu poluge. Postoje kliješta za razne svrhe i posjeduju različite oblike kao primjerice za odvijanje, kidanje i sl. Ključno je kako izabrati kliješta koja će vam pomoći oko određenog posla. Izabrati kliješta možete ovisno o njihovoj namjeni, pa tako slijedi izbor kliješta:

1. Ravna/ poluravna kliješta

ravna-klijesta
Čeljust tih kliješti je ravna i zatvorena pri vrhu. Kliješta su namijenjena za spajalice i pribadače. Postoje slična kliješta njima, samo što su zakrivljene čeljusti. Ta kliješta se koriste za povlačenje ili uklanjanje sitnijih materijala. Mogu se još koristiti za stiskanje i odvajanje od kablova i drugih osjetljivih dijelova.

2. Papagaj kliješta

papagaj-klijesta-75111

Kliješta koja se koriste za zatezanje i popuštanje metalnih cijevi te ostalih priključaka. Kliješta su zavinute čeljusti poput papagajevog kljuna te su po njemu dobile naziv. Takva zavinuta čeljust omogućuje kliještima optimalan prihvat predmeta. Takve su konstrukcije da je ponekad dovoljna jedna ruka za rad s njima. Najlakše rukovanje omogućuju kliješta čije su drške presvučene gumom.

3. Armiračka kliješta

klijesta-armiracka-557

Okrugle zatvorene čeljusti. Tim kliještima režu se i uklanjaju žičane mreže. Uz to napravljena su tako da se njima mogu otvarati ventili vodoravno. Također se koriste za uklanjanje i rezanje čavala i igala ili za vezivanje (pletenje) i rezanje žičane mreže u armiranom betonu.

4. Sjekača kliješta/ Cvikcange

klijesta-sjekaca-393

Kliješta male, ravne, deblje i zatvorene čeljusti. Prikladne su za savijanje i povlačenje žice ili lima. Dio su svake alatne kutije jer su od velike pomoći kod različitih uređenja ili popravaka.

5. Savijena kliješta

savijena-klijesta

Kliješta ravne zatvorene čeljusti. Pri vrhu čeljusti su savijene. Koriste se za uklanjanje na teško dostupnim mjestima, primjerice iza cijevi ili za odvajanje kablova.

6. Kliješta za skidanje izolacije

klijesta-za-skidanje-izolacije-361

Služe za uklanjanje izolatora unutar kabla. Kliješta imaju prilagođenu čeljust za povlačenje.

7. Kombinirana kliješta

kombinirke-370

Kliješta čija glava ima jedan dio ravne ravne čeljusti, a jedan dio nazubljene. Koriste se za prihvat i rezanje žica. Prvi dio čeljusti je nazubljen i omogućuje držanje materijala, dok je drugi ravni i oštri dio čeljusti koji omogućuje rezanje. Pogodne su i za kidanje izolacije.

8. Plosnata kliješta

plosnata-klijesta-160

Kliješta zatvorene čeljusti. Pogodna za uska područja. Koristi se za hvatanje i pridržavanje.

9. Stolarska kliješta

stolarska-klijesta

Okrugle čeljusti. Omogućuju otvaranje ventila vodoravno. Konstrukcijom prilagođena radovima u stolariji.

10. Igličasta kliješta / Špicange

klijesta-iglicasta-341

Ravna kliješta. Njihova čeljust podsjeća na pincetu. Koriste se za prihvat sitnih materijala. Vrlo mala mogućnost oštećenja žice.

11. Sjekača čeona kliješta

klijesta-sjekaca-ceona

Kliješta okrugle čeljusti. Koriste se za savijanje i rezanje materijala.

12. Univerzalna kliješta

univerzalna-klijesta

Kliješta koja omogućuju podešavanje otvora čeljusti. Također imaju zaobljene žljebaste čeljusti koje olakšavanju čvrsti prihvat.

13. Kliješta grip

grip-klijesta

Kliješta koja imaju polugu i vijak koji se mogu podesiti ovisno o potrebi. Najviše ih koriste autolimari i varioci. Koriste se kod pričvršćivanja dviju površina za vrijeme varenja.

14. Kliješta za cijevi/švedska kliješta

601481, 601482, 601483, 601484, 605125

Kliješta okrugle, nazubljene čeljusti. Namijenjena su za prihvat, zatezanje ili rotaciju matica. Matice na drški cijevi omogućuju širinu prihvata. Vodoinstlateri često koriste ova kliješta. Služe za okretanje ventila. Zakrivljene su čeljusti te su prilagodljive ovisno o opsegu ventila kojeg zahvaćaju. Otvor čeljusti kliješta prilagođava se ovisno o tome od koliko su razmaka kliješta napravljena.

15. Podešavajuća kliješta za cijevi

342288

Iste namjene kao i gore navedena kliješta za cijevi, ali za razliku od njih imaju samo jednu dršku uz polugu za podešavanje širine otvora čeljusti.

POPULARNO

To Top