Obrazovanje

Kako promijeniti svrdlo na bušilici?

kako-promjeniti-svrdlo-na-busilici

Mijenjanje borera na bušilicama ne zahtjeva veliko znanje ili vještinu. Različite bušilice imaju različite glave (borfuter) i za te glave različita svrdla.

Mijenjanje borera na bušilicama ne zahtjeva veliko znanje ili vještinu. Različite bušilice imaju različite glave (borfuter) i za te glave različita svrdla.

Najčešće se bušilice u današnje vrijeme prodaju sa samosteznim glavama koje olakšavaju mijenjanje svrdla.

Takav način mijenjanja svrdla omogućava vam da promijenite svrdlo jednom rukom dok drugom pridržavate bušilicu, što je jako praktično ako ste sami i nalazite se u nezgodnim pozicijama na poslu.

Oprez! Prije mijenjanja svrdla na bušilici sa običnom glavom obratite pozornost na bušilicu da slučajno nije uključena u struju, a ako se radi o baterjiskoj, bilo bi pametno da skinete bateriju s nje.

Poduzmite ove mjere opreza kako bi se izbjegla bilo kakva neželjena situacija ili da vam se ne dogodi nešto nažao. Znači, nakon što se bušilica potpuno zaustavila i prestala s rotacijom isključite je iz struje ili maknite bateriju.

Prilikom primanja rukom na glavu bušilice obratite pozornost da bi glava i svrdlo mogli biti vrući (to zavisi koliko ste dugo radili s njom) pa ako ste ju koristili duže vrijeme radije koristite rukavice umjesto da se nepotrebno ozlijedite. Bilo bi dobro ako vam se ne žuri da odložite alat na neko vrijeme pa kasnije skinete svrdlo jer je to najsigurniji način kako izbjeći ozljede vrućim svrdlom ili glavom bušilice. S hladnijom bušilicom je sigurnije raditi, a i samim time produžujete vijek trajanja vašeg alata.

Zamjena. Primite gornji dio samostezne glave i držite čvrsto. Prebacite smjer okretanja bušilice na obrnuto od kazaljke na satu i okrenite glavu bušilice do te mjere da se ona otvori da slobodno možete izvući svrdlo van glave. Oni spretniji i iskusniji koji poznaju svoj alat mogu ostaviti bateriju ili bušilicu uključenu u struju te pritisnuti gumb za rotaciju i na taj način brže promijeniti svrdlo, ali me ne preporučamo takav način pogotovo ako niste profesionalac.

Sada možete instalirati novo svrdlo u glavu bušilice. Stavite novo svrdlo i okrećite u smjeru kazaljke na satu a da pri tome čvrsto držite gornji dio glave kako bi se zatezala.

VermaLogo

Napomena!

Kao što vidite proces mijenjanja svrdla kod bušilice sa samosteznom glavom je vrlo jednostavan, ali obratite pozornost na sigurnost jer svako rukovanje s alatom zna biti opasno.

Ako postoje stvari koje vam još uvijek nisu jasne, bilo bi dobro da se obratite svom prodavatelju radi daljnjih savjeta i vaše sigurnosti.

POPULARNO

To Top